Paikallisuutiset

Ylioppilaat lakitettiin koko koulun ja kotiväen voimin

Pietarsaaren lukion ylioppilaat keväältä 2022.
Pietarsaaren lukion ylioppilaat keväältä 2022. Kuva: Timo Lehto

Pietarsaari

Pietarsaaren lukion uudet ylioppilaat lakitettiin ja kukitettiin perinteisin menoin Schauman-salissa lauantaina 4. kesäkuuta.

– Siinä te nyt olette – rakkaat koronalukion käyneet ylioppilaskokelaat. Kyllä on hienoa olla tässä lakittamassa uusia ylioppilaita niin, että olemme koko koulun voimin paikalla ja mukaan on päässyt myös kotiväkeä, iloitsi rehtoriMinna Vanhamäki.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puheessaan ylioppilaille hän muisteli kouluelämän olleen melkoista taiteilua koronapandemian vuoksi.

– Ensin siirryttiin etäopetukseen ja -opiskeluun koko kevääksi 2020. Etäkevätjuhlatkin saimme kokea. Monenlaista koulun arkeen liittyvää tavallisuudesta poikkeavaa on kielletty, rajoitettu ja peruttu – tai vähintään siirretty. Teidän vanhojen päivänne vietettiin ilman yleisöä ja poikkeuksellisena aikana. Penkkarit vietettiin koronaturvallisesti, niin kuin yhdessä teidän kanssanne olimme sopineet.

– Viimeistä lukiovuottanne värittivät myös opetussuunnitelman uudistuksesta johtuvat muutokset arjessa.

Vanhamäki kuvasi puheessaan mm. myös kuinka yhdessä pystypäin ja lannistumatta on kohdattu sekin, ettei puurojuhlassa tarjolla välttämättä olekaan joulupuuroa, vaan tietenkin Pietarsaaren lukion perinteistä jouluruokaa – kanakeittoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vanhamäki kehotti ylioppilaita juhlapaikalta lähtiessä viemään mukana ajatus siitä, että jokainen on vastuussa omista teoistaan ja tekemättä jättämisistään henkilökohtaisella tasolla.

– Onnistumisen hetkellä on helppo kantaa vastuuta, mutta muistakaa jatkossakin kantaa sitä myös silloin, kun kaikki ei suju niin kuin itse toivoisi.

– Toisten ihmisten tekemien virheiden kovaääninen esilletuonti ei tee kenestäkään viisasta muiden ihmisten silmissä. Kiltteys ja toisen ihmisen kunnioittaminen eivät ole nykypäivänä kovin muodikkaita asioita, mutta ehkä sittenkin niiden nöyristelemätön viljeleminen tuottaa vähitellen jotakin hyvää. Henkilökohtaisilla valinnoillaan jokainen meistä voi vaikuttaa laajemminkin.

Toiveenaan rehtori esitti, että mahdollisimman moni palaa kehittämään kotiseutuaan sen jälkeen, kun jatko-opinnot on suoritettu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lukuvuosikatsauksessa 2021-2022 Minna Vanhamäki totesi, että nuorten arjessa selvimmin näkyi kokeilu, jossa uuden opetussuunnitelman myötä luovuttiin perinteisistä jakson viimeisistä koeviikoista ja arviointia kehitettiin monipuolisemmaksi.

– Meidän opiskelijoiltamme kerätyn palautteen mukaan tähän oltiin pääsääntöisesti tyytyväisiä. Kahden koulun yhteisessä rakennuksessa toiminta on sovitettava aikataulujen osalta tarkasti yhteen. Koska koko koulun opiskelijoiden ja henkilökunnan mielipiteet yhteen laskettuina enemmistö toivoi paluuta entiseen, siihen on nyt ensi vuonna palattava.

Arvioinnin monipuolistamisesta ei kuitenkaan luovuta.

– On vain järjestettävä asioita toisella tavalla. Oman koulumme henkilöstölle on tulevana lukuvuonna tulossa myös täydennyskoulutusta oppimista tukevasta arvioinnista, Vanhamäki kertoi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä