Paikallisuutiset

Villa Jungin liikuntapiha tarjoaa kuntoa ja yhdessäoloa: vuodet mittarissa lisääntyvät, kunhan liikkeen ottaa päämääräksi

Kiinteistöyhtiö Ebbassa työskenteleväLinn Stenberg selvittääRunar Romarille, mitä ihmettä siksak-tangolla ja siihen pujotetulla renkaalla on tarkoitus tehdä. Tavoitteena on kuljettaa rengas ylä- ja alamäkien läpi niin, ettei se kosketa tankoa. Käden motoriikan ja silmän tarkkuuden kohtaaminen ei ole itsestään selvää.

– Vain kerran kilahti, ensi kuussa 96 vuotta täyttävä Romar kuittaa tehtävän suoritettuaan.

Pietarsaaren uusin palvelutalo Villa Jung on saanut Puutarhakadun puoleiselle tontilleen liikuntapihan, jolle on sijoitettu lukuisia ulkokuntoilulaitteita, jotka on tarkoitettu ensisijaisesti kaupungin kaikille senioreille. Ei kuitenkaan yksin heille:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Toivomme, että kaikenikäiset, myös lapsiperheet kohtaisivat täällä. Portti ei ole lukossa. Monet Villa Jungin asukkaat eivät pääse itse tänne, mutta he voivat istua parvekkeella kannustamassa, Pietarsaaren Vanhustenystävien toiminnanjohtaja Inger Gripenberg kertoo.

”Puhelin laskee askeleet ja muistuttaa sitten iltapäivällä, että mene nyt vielä vähän.” Runar Romar, pian 96

Myllymäenkadun ja Puutarhakadun kulmassa sijaitseva Villa Jung on Vanhustenystävien uusin asumisyksikkö. Se tarjoaa sekä tehostettua palveluasumista että senioriasumista.

Entinen asemapäällikkö Runar Romar kokeilee kiinnostuneena useampia laitteita. Itse hän asuu muutaman korttelin päässä olevassa Villa Hannuksessa.

– Vuosi sitten tasapainoni kanssa alkoi olla vähän niin sun näin, ja piti kävellä kumarassa. Ajattelin, että Runar, nyt sinun pitää ruveta liikkumaan. Sitten pistin tällaiset tavoitteet, että käytän joka aamu kellarissa olevaa kuntosalia puoli tuntia ja otan päivässä 2 000 askelta, se on puolitoista kilometriä. Puhelin laskee askeleet ja muistuttaa sitten iltapäivällä, että mene nyt vielä vähän, Romar kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän myöntää, että liikunta ja tavoitteellisuus sen suorittamiseksi ovat avainasioita kunnossa pysymiseen.

– Tavoitteenani on elää satavuotiaaksi, ei siihen ole kuin neljä vuotta enää. Ja kappas vaan, ajokorttikin on voimassa 100-vuotispäivään saakka, hän naurahtaa.

Entinen Pietarsaaren Voimaa vanhuuteen -työryhmän puheenjohtajaPia Nyman iloitsee Villa Jungin liikuntapihasta, joka avattiin käyttöön maanantaina.

– Jopa pingispöytä on siirretty Pursisalmen tontilta tänne. Monialaisessa työryhmässä olemme tehneet yhteistyötä kolme vuotta, ja kaikkea kivaa on saatu aikaan. Olen myös fysioterapeuttina todella iloinen, kun näen mitä täällä on tapahtunut, ja mitä voimme yhdessä tehdä kroppamme hyväksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Projektissa on järjestetty ikäihmisille muun muassa liikuntatapahtumia ja tansseja diskoista puhumattakaan. Nymanin mukaan Pietarsaaren seniorit myös lähtevät aktiivisesti ja innolla mukaan.

– Eri puolille laitettuihin kuntolaatikoihin kertyi 6 000 nimeä vain muutamassa kuukaudessa.

Liikuntapihan avaustilaisuudessa puhunut kunnallispoliitikkoKurt Hellstrand nauratti yleisöä määrittelemällä vanhuksen lasten suusta kuulluin kuvailuin.

– Kun tulee vanhaksi, ruumiinosien liikuttaminen vaikeutuu, ja myös niiden erottaminen toisistaan. Kaikilla vanhoilla on silmälasit, paitsi hyvännäköisillä.

Vanheneminen on kylläkin myös faktaa kaikkien kohdalla.

– Liikunta on todistetusti hyvää sekä fyysiselle että psyykkiselle hyvinvoinnille. Liikunta ei sinänsä estä vanhenemista, mutta sillä on paljon merkitystä ikäihmisten toimintakykyyn, sairauksien ehkäisyyn ja elämänlaadun parantamiseen, myös kiinteistöyhtiö Ebban ja Pietarsaaren vanhusneuvoston hallituksessa istuva Hellstrand sanoi.

– Liikuntapaikkojen luominen ja liikuntaan kannustaminen on yhteiskuntamme yhteinen asia, jossa eri tahojen yhteistyö on hyvin tärkeää. Kynnys aloittamiseen voi tuntua korkealta, mutta liikuntatunnin varaaminen itselleen osaksi jokapäiväistä rutiinia on yksi hyvä tapa sen ylittämiseen. Jälkeenpäin saa voittajan tunteen.

Idea liikuntapihasta syntyi Pietarsaaren kiinteistöyhtiö Ebbassa, joka osti ja kunnosti entisen De Gamlas Hemin kiinteistön aivan uuteen uskoon. Toimintaa pyörittävä Vanhustenystävät on talossa vuokralla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä