Paikallisuutiset

Vaikka mitä musaa folkin tapaan: Folkahko on tuorein pietarsaarelaisbändi

Folkahko-yhtye Pietarsaaren Skatan maisemissa. Kuva: Marko Haapamäki

Osa muun muassa pietarsaarelaisesta Folk is Happening -yhtyeestä tutuista muusikoista on koonnut uuden kokoonpanon, joka on saanut nimen Folkahko. Se kertoo soittavansa folkahtavaa musiikkia, jossa tyylillisesti seikkaillaan folkin, countryn ja vähän rockinkin tienoilla.

Nimi selittyy osin sillä, että ihan tyylipuhdasta folkia se ei soita.

– Tässä on yhdistettynä vähän kaikenlaista, melkeinpä mitä mieleen juolahtaa. Eri musatyyleistä on vaikutteita, mutta säilytämme folkin oloisuuden, basisti Markku Lönngren kuvailee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pääpaino on omassa tuotannossa, mutta yhtye saattaa tarkastella vaikkapa rock-klassikoita, joita ei edes yritetä soittaa alkuperäisessä kuosissaan.

– Koetamme keksiä niihin uudenlaista eloa. Musiikissahan mikään tapa ei ole väärä, ja erilaisuus on useinkin ihan positiivista.

Idean isänä voidaan pitää Miika Haapalaa, joka on Kolmosella sijaitsevassa studiossaan tallentanut myös Folk is Happeningin kappaleita sekä miksannut yhtyettä keikoilla. Nyt hän myös soittaa rumpuja ja kitaraa Folkahkossa.

Kesällä Kaustisen festivaaleilla Haapala rohkaistui kysymään tutuilta muusikoilta, lähtisivätkö nämä mukaan jonkin sortin folk-projektiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällä haavaa hänen ja Lönngrenin lisäksi Folkahkossa musisoivat Heli Kivistö (viulu), Ella Haapamäki (12-kielinen kitara), Emmi Haapamäki (poikkihuilu, low-whistle, tinapilli ja harmoni), Vili Mäkinen (mandoliinit), Jan-Anders Barkar (bodhrán), Jürgen Lehmann (laulu), Anne Haapamäki (laulu, banjo) sekä Maria Pehkonen (laulu).

Musiikissahan mikään tapa ei ole väärä, ja erilaisuus on useinkin ihan positiivista.
Folkahko-yhtyeen jäsenet ovat tuttuja pietarsaarelaisista musiikkipiireistä. Studiojameissa vasemmalta Miika Haapala, Markku Lönngren ja Vili Mäkinen. Kuva: Pentti Höri

Juuri juhannuksen alla yhtyeeltä ilmestyi digipalveluissa viiden kappaleen EP Matka alkaa. Kaikki sävellykset ja sanoitukset ovat Miika Haapalan käsialaa. Osa kappaleista on instrumentaaleja.

Ensimmäinen single Road Trip to Tampere julkaistiin musiikkivideoineen jo kesäkuun alussa. Siinä Miika Haapala on kirjoittanut auki oman helteisen pyöräilyreissunsa Nokialta Tampereelle.

Folkahko myös esiintyy instrumentaalikokoonpanolla Kaustisen festariviikon perjantaina ja lauantaina useamman keikan verran.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toistaiseksi Folkahko on saavuttanut tähän astiset tavoitteensa: levy on saatu ulos ja keikat varmistettu Kaustiselle. Entä sen jälkeen?

– Suuria suunnitelmia ei ole, mutta viittaan kokemusperäiseen tietoon, että yleensä tällaiset hankkeet saattava jatkua tavalla tai toisella. Miten, se on vielä auki, Markku Lönngren sanoo.

– Toivoisin, että saisimme jotain keikkaa ehkä jo loppuvuodelle. Ja lisää materiaalia on varmasti tulossa, Miika Haapala lisää.

//Juttua on päivitetty aloituksen osalta 24.6.2024.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä