Paikallisuutiset

Uimahallikäynnit vähentyneet kolmanneksella – koronan aiheuttama pudotus on Pietarsaaressa hieman suurempi kuin Suomessa keskimäärin

Pietarsaaren uimahallissa on korona-aikaan riittänyt tilaa.
Pietarsaaren uimahallissa on korona-aikaan riittänyt tilaa. Kuva: Kristian Sundqvist

Pietarsaaren uimahallissa on liikuntatoimenjohtajaTove Janssonin mukaan vierailtu tänä vuonna noin 35 prosenttia harvemmin kuin vuonna 2019.

Syy eli korona on tiedossa. Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton (SUH) teettämän selvityksen mukaan asiakasmäärät ovat valtakunnallisesti pudonneet 20-30 prosenttia.

– Arvioisin, että suurin pudotus on tapahtunut yksin halliin tulevien aikuisten joukossa. Lapsethan ovat edelleen käyneet koulun kanssa, Jansson sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lasten osalta laskua on toteutunut lähinnä sitä kautta, että uimakouluja ei ole korona-aikana järjestetty.

– Ne loppuivat jo keväällä. Tarkoitus olisi, että tammikuussa päästäisiin taas uimakoulujen pariin uusin voimin.

Uimahallin aukioloihin korona ei Pietarsaaressa ole vaikuttanut. Esimerkiksi nyt syyslomaviikolla halli aukeaa varhaisimmillaan klo 6.30 ja on auki jopa iltakymmeneen. Päiväkohtaiset aukioloajat löytyvät muun muassa kaupungin verkkosivuilta.

Korona on silti tuonut paljon huomioitavaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Päivitämme säännöt nyt niin, että pukuhuoneissa saa yhtäaikaisesti olla korkeintaan kymmenen henkilöä pukuhuonetta kohden ja pyrimme siihen, että yhdessä altaassa ei olisi kymmentä enempää, Tove Jansson kertoo.

Aluehallintoviraston asettama kymmenen hengen raja koskee ryhmätoimintaa, joten yksittäisiä kuntoilijoita saisi altaassa teoriassa olla enemmänkin. AVI:n ja sairaanhoitopiirin määräykset ja ohjeistukset ovat viime aikoina muuttuneet nopeasti.

– Etenkin jos tulee kauempaa niin kannattaa tarkistaa tilanne kotisivuiltamme tai Facebook-sivuiltamme, Jansson muistuttaa.

Pitkittyvällä koronatilanteella pelätään olevan vaikutusta suomalaisten uimataitoon. Uimakoulut ovat perinteisesti olleet tuon taidon tae koulujen liikuntatuntien ohella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pelkona on, että tilanteen pitkittyessä osa lapsista jää vaille Suomen olosuhteissa välttämättömiä taitoja, katsoo SUH:n toiminnanjohtajaKristiina Heinonen liiton tiedotteessa.

– Uima- ja pelastautumistaitojen oppimisessa tullaan tulevien vuosien aikana tarvitsemaan paikallisia opetuksen tukitoimia, hän jatkaa.

Ongelmia tulee myös ikäjanan toisessa päässä. Monet ikääntyneet ovat jääneet vaille tuttua liikuntamuotoa, kun uimahallille ei uskalleta lähteä.

– Tämä on vallitsevassa epidemiatilanteessa ymmärrettävää, mutta herää huoli siitä, millaisia vaikutuksia liikunnan ja sosiaalisten kontaktien puute aiheuttaa, Heinonen näkee.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä