Paikallisuutiset
Tullimakasiinin kahvila on valmis uuteen kesään Toisveden rannalla - ruorissa kokki Joel Lindvall viidettä kautta
Café Tullmagasinetin hirsiseinään sisällä on maalattu roomalaiset numerot MCMLXIV. Arabialaisiksi numeroiksi muunnettuna se vastaa lukua 1964. Kesäkahvilaa Uudenkaarlepyyn kaupungin omistamassa vanhassa tullimakasiinissa Toisveden rannalla vierassatamassa pyörittävä Joel Lindvall ei tarkemmin tiedä merkinnän historiaa, mutta seinäkirjoitus punaisella värillä tapaa herättää kahvila-asiakkaiden huomiota.
Samoin herkästi jäädään tutkimaan vaikkapa raameihin laitettua listausta Uudessakaarlepyyssä aikoinaan valmistetuista aluksista. Kauniilla käsialalla präntätyn luettelon vanhin maininta on vuodelta 1799. Se on puoli vuosisataa ennen tullimakasiinia, joka rakennettiin jykevistä hirsistä ja komeista lattialankuista 1855 kestämään aikaa saaristossa.
Joel Lindvallilla itsellään on kesäkahvilan ohjaksissa edessään viides kausi, mutta paikka merenrantaidyllissä on jo ehditty palkita viihtyvyydestään.
Tunnetuksi Café Tullmagasinet on tullut erityisesti toast skagenistaan. Täksi kesäksi menu täydentyy trendiruoka poke bowlilla. Pokekulhossa on paljon sushimaisia elementtejä kulhossa tarjoiltuna riisipohjaisena ruoka-annoksena.
– Ruokalistaa on tarkoitus edelleen kehittää. Suunnitelmissa on ottaa mukaan lämmintä ruokaa, hyvistä raaka-aineista alusta asti tehtynä. Myös jäätelötarjontaa voisi laajentaa, Lindvall kaavailee.
Kahvilan keittiötä modernisoitiin ja laajennettiin vuonna 2021.
– Ensimmäiset kaksi kesää piti pärjätä tiskikoneella, jossa lyhyin ohjelma kesti 30 minuuttia, Lindvall muistelee.
Asiakaspaikkoja löytyy noin 70 terassilta ja 50 sisätiloista.
– Aurinkoisella, lämpimällä säällä terassi on aivan liian ahdas. Ulos pitäisikin saada lisää tilaa.
Työntekijöitä kahvilassa on Lindvallin lisäksi useampi.
Ohjelmaan kuuluu myös tänä kesänä livemusiikkia. Luvassa on niin ikään kahdet lavatanssit.
Aikoinaan 1800-luvulla Toisveden maisemiin pysähtyivät isot höyrylaivat. Nyt venepaikkoja on yli kaksisataa ja veneilijöille suunnattuihin palveluihin kuuluu muun muassa polttoaineen jakelupiste. Tankkauspalvelu on ollut älyttömän tykätty.
Alueella on yleinen uimaranta, jossa pidetään uimakoulua. Kuumana kesäpäivänä riittää auringonpalvojia ja samalla jäätelönostajia.
– Alueelta löytyy edellytyksiä moneen muunlaiseenkin tekemiseen ja erilaisten palvelujen tarjoamiseen. Leirintätoimintaa voisi ehkä kehittää, Lindvall pohdiskelee.
Kahvilan kausi päättyy venetsialaisiin. Uudenkaarlepyyn Sokaluodon kylässä asuvan yrittäjän tämän hetkisissä suunnitelmissa on kahvilakauden loputtua palata tulevaksi talveksi Uuteen-Seelantiin kokin töihin rantaravintolaan. Aiempina vuosina työ on vienyt milloin Åreen ja Gotlantiin, milloin Tukholmaan ja Australiaan.
Pyynnöstä Joen Lindvall vinkkaa lähestyvän juhannuksen hengessä reseptin suussa sulavista varhaisperunoista.
Uudet perunat voi keittämisen sijaan kypsentää uunissa paahtamalla.
– Pestyt perunat levitetään pellille, päälle öljyä, reilusti suolaa ja mieluusti yrttejä kuten timjamia ja rosmariinia. Perunoiden sisus paahdetaan kypsäksi korkeassa lämmössä, uunista riippuen noin 220-250 asteessa - ja pinta kauniin ruskeaksi.