Pääkirjoitukset

Toimitellen: Vapaaehtoistenkin talkootyö on leikkurin alla

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Parasta Lapsille -yhdistyksen järjestämät kesäleirit Hilperissä ovat pientä koronataukoa lukuunottamatta kuuluneet nelisenkymmentä vuotta pietarsaarelaiseen kesään. Sadat perheet ovat saaneet helpotusta arkeensa, kun lapset on voitu saatella aamulla turvallisesti leirille ja noutaa sieltä illaksi kotiin. Työpaikoilta kun ei lomia välttämättä saa silloin kun haluaa ja tarvitsee.

Leirejä järjestävät vapaaehtoiset ihmiset, joilla oli aiemmin apunaan kaupungin palkkaamat kesätyöntekijät. Kaupungin otettua viime vuonna kesätyösetelit käyttöön, tilanne on muuttunut ja yhdistyksen oma rahoitustarve on kasvanut. Neljän viikon leiritys ei ole mahdollista ilman selvää rahaa. Yhdistyksessä on laskettu toiminnan kokonaisbudjetin olevan noin 15 000 euroa kesää kohti.

Perheiltä perittävillä leirimaksuilla saadaan kokoon murto-osa summasta. Kustannusten kattaminen maksuilla vaatisi niiden moninkertaistamista. Ei ole vaikeaa arvata, miten siinä kävisi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Taloudellisesti toiminta lepää avustusten varassa. Kesätyöllistäminenkin on käynyt parina viime vuonna yhdistykselle rahallisesti raskaammaksi, kun Pietarsaaren kaupunki otti käyttöön kesätyösetelijärjestelmän. Se voi toimia hyvinkin yksityisten työnantajien kannustimena palkata nuoria kesätöihin, mutta Parasta Lapsille ry:n ja vastaavien yhdistysten tapauksessa se ei ole kovinkaan käyttökelpoinen. On vaikeaa käsittää, miksei tiettyjen harvojen yhdistysten kohdalla systeemi voisi joustaa.

Oma lukunsa on maan hallituksen leikkausinto myös näiden kuuluisien kolmannen sektorin toimijoiden avustuksista. Nyt on päätetty leikata kolmannes sosiaali- ja terveysministeriön kautta näille voittoa tavoittelemattomille tekijöille kanavoitavista tuista.

Pietarsaaren Parasta Lapsille -ry. kykenisi vallan mainiosti muutaman tonnin arvoisella julkisella tuella jatkamaan toimintaansa, jota järjestön valtakunnalliset toimijat kuvailevat toisaalla tässä lehdessä tähän tapaan:

”Tämä on juuri tätä kolmannen sektorin tekemää ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä. Varmasti sillä on vaikutusta myöhemmällekin elämälle.”

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jokseenkin mitättömillä säästöillä ajetaan paitsi yleishyödyllisiä, edullisia palveluja alas, myös nakerretaan vapaaehtoistyötä tekevien motivaatiota. Ja ihmetellään, mihin yhteisöllisyytemme oikein katosikaan.

//Artikkelia on korjattu 20.6.2024 ja toisen kappaleen sanamuotoa täsmennetty. Kaupunki maksoi aiemmin kesätyöntekijöiden palkat. Nykyään on siirrytty kesätyöseteliin, mikä vähentää kaupungin maksamaa tukea merkittävästi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä