Pääkirjoitukset

Toimitellen: Ristikarin tulevaisuus ratkaistava

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Ristikarin koulu on nököttänyt tyhjillään kymmenisen vuotta. Suomenkielinen alakoulu lähti sieltä vuonna 2006, minkä jälkeen Kielikylpykoulu jatkoi talossa vuoteen 2013, jolloin sisäilmaongelmat kävivät kestämättömiksi.

Sen jälkeen vuonna 1926 valmistunutta rakennusta on lämmitetty harakoille. Siinäkään ei täysin ole onnistuttu, sillä jäätynyt vesiputki aiheutti sille valtavan vesivahingon talvella 2019.

Kiinteistölle on koetettu löytää sekä ostajaa että uutta käyttötarkoitusta. Huutokauppayritykset eivät tuoneet tulosta. Asemakaavassa sen käyttö on sallittu lähes mihin tahansa tarkoitukseen, mikäli jonkun rahkeet riittävät perusteelliseen korjaukseen - Ristikaria ei suojelun takia saa purkaakaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pienenä yllätyksenä voi pitää, että nyt Pietarsaaren kaupungin kiinteistöyhtiö Ebba aikoo selvityttää, onko Ristikaria mahdollista remontoida päiväkodiksi. Mikäli olisi, tämä ratkaisisi varhaiskasvatuksen tilapulan pitkäksi aikaa eteenpäin.

Suurin arvoitus on talon kunto.

Monikerroksinen talo päiväkotikäytössä ei ole aivan ennenkuulumatonta. Hyvällä suunnittelulla sekin voi onnistua, esimerkkejä löytyy. Suurin arvoitus on talon todellinen kunto. Mitään riskejä tulevista terveyshaitoista ei voida sallia.

Heti tämän jälkeen olisi löydyttävä rahaa, jota voi kulua arvaamattoman paljon.

Kävi hankkeessa kuinka kävi, ainakin tietämys rakennuksesta ja sen mahdollisuuksista lisääntyy. Tavoitteena voisi olla, että Ristikarin tulevaisuudesta olisi tarkempi näkemys kolmen vuoden kuluttua, kun tämä kaupungin suomenkieliselle väestölle niin keskeinen rakennus täyttää 100 vuotta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä