Pääkirjoitukset

Toimitellen: Kylään vain anomuksen perästä

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Suomalainen kyläilee tuttavissaan keskimäärin kerran kahdessa viikossa. Tämän paljasti Asuntosäätiön tilaama tutkimus äskettäin.

Kyläilyn tiheys ja etiketti ovat muuttuneet muutamassa vuosikymmenessä. Yhteydenpito on muutenkin haluttaessa helppoa. Naamakkain kohtaamiselle ei ole entisenlaista kysyntää, kun tärkeimmät kuulumiset voidaan vaihtaa reaaliajassa.

Vierailuilla on silti havaittu olevan myönteisiä vaikutuksia ihmisen sielunelämään. Yhteisöllisyys ja naapureihin tutustuminen tukevat tutkimuksen mukaan asumisen viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Kohtaamista ja yhdessäoloa kaivataan, ja niinpä usein kyläilevät kokevatkin olevansa kotihiiriä onnellisempia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Usein kyläilevät ovat muita onnellisempia.

Eniten kyläilevät varsinaissuomalaiset ja hämäläiset. Kumma kyllä pohjalaiset hengittävät lähes niskaan, vaikka näillä perukoilla asuvat mielletään usein muita jäyhemmiksi jörriköiksi.

Yksi asia yhdistää suomalaisia asuinpaikasta riippumatta. Enemmistö meistä suivaantuu, jos vieraat tupsahtavat pihaan etukäteen ilmoittamatta. Näin lomakaudella on hyvä muistaa, että tämä koskee yhtä lailla vakituista kämppää kuin kesämökkiäkin.

Asumus saattaa olla oman porukan toimesta kuin pommin jäljiltä. Yllätyskyläilijän koputellessa oveen tätä voi kuulemma hyvin kehottaa palaamaan uudestaan puolen tunnin päästä, jotta talonväki ehtii siivota. Kutsumattoman vieraan ei auta närkästyä - hänhän koko homman aloitti. Näin kahvittelu päästään aloittamaan ikään kuin puhtaalta pöydältä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä