Pääkirjoitukset

Toimitellen: Kulttuurihelmen kirkastus

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Pietarsaaren vanha Palokunnantalo sulatti Itämeren ympäristön asiantuntijaraadin sydämet siinä määrin, että kaupunkiin saatiin Itämeren alueen kulttuurihelmi -titteli.

Tämän ei tarvitse tarkoittaa sitä, että matkailijat sankoin joukoin tungeksisivat ihailemaan talon jykevää arkkitehtuuria. Oikeastaan ohjelman tarkoitus on päinvastainen: sen puitteissa halutaan luoda pietarsaarelaisille helposti lähestyttävä kohtaamispaikka kaikenlaisen kulttuurin merkeissä.

BSR Cultural Pearl on vaikeasti lausuttava hanke, joka on tarkoitettu pienille kaupungeille ja kunnille. Se tarjoaa ohjelman, jolla vahvistetaan niiden kykyä käyttää kulttuuria sosiaalisen kestävyyden rakentamiseen. Suoraan tiedotteesta voidaan lukea, että sitouttamalla ja osallistamalla kansalaisiaan, parantamalla elämänlaatua, edistämällä yhteenkuuluvuuden tunnetta ja rakentamalla luottamusta pyritään tekemään yhteisöistä vahvempia ja kestävämpiä. Hieman monimutkainen ilmaisu sille, että kimpassa on kivempaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kimpassa on kivempaa.

Palokunnantalolla jos millä on vahva, ihmisiä ympärilleen ja sisälleen keräävä kulttuurihistoria teattereineen ja entisajan juhlineen. Paikalliset harrastajateatterit ovat kannatelleet sitä läpi talon hiljaiselon vuosien.

On aivan oikea oivallus kulttuurihelmi-idean paikallisilta lanseeraajilta, että jatkoakin ajatellen teatteriharrastajat saavat sanoa painavan sanansa talon käytöstä. Sinne mahtuvat taatusti monet muutkin yhdistykset ja aktiivit yhteistyöllä ja sulassa sovussa.

Suoranaista remonttirahaa helmihanke ei rakennukselle tarjoa, mutta tämänkaltainen näkyvyys ei voi olla haitaksi siinä vaiheessa, kun aletaan hakemaan tukea perinpohjaiselle kunnostukselle. Kunniakas rakennus on ilman muuta sen arvoinen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä