Paikallisuutiset

Toimistotilasta alkaa olla tarjontaa – koronan ja etätyön vaikutukset pilkistelevät

Työvoimatoimisto muutti näistä City Forumin 700 neliön tiloista olennaisesti pienempiin. Cay Kronqvist pohtii, joko perinteiset isot toimistoyksiköt alkavat siirtyä historiaan.
Työvoimatoimisto muutti näistä City Forumin 700 neliön tiloista olennaisesti pienempiin. Cay Kronqvist pohtii, joko perinteiset isot toimistoyksiköt alkavat siirtyä historiaan. Kuva: Pentti Höri

Koronan merkit alkavat hiljalleen pilkistellä yritysten toimitilamarkkinoilla. Sellaisia vapautuu seudulla jonkin verran, mitäCay Kronqvist ei vielä pandemian alkuvaiheessa havainnut.

Kronqvistin vetämällä kiinteistösijoitusyhtiö NKL-Partnersilla on tällä hetkellä käsissään pari tyhjää tai tyhjentyvää kohdetta.

– Esimerkiksi City Forumissa on yksi aika iso, 700 neliön toimistotila vuokrattavissa. Ehkä nämä ovat pieniä merkkejä koronan jäljistä, mutta hieman enemmän on tarjolla vapaita toimitiloja kuin mitä yleensä, hän sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aika ei ole välttämättä otollinen sille, että tilalle löytyisi yksi vuokralainen. Jakaminen pienempiin yksiköihin voi tulla kyseeseen. Toimistohotellin tyyppiselle kohteelle voisi olla kysyntää.

”Etätyön uskon lisääntyvän entisestään. Yritykset laskevat yleisesti, että kolmasosa toimistopaikoista poistuu tarpeettomina, kun tulee hybiridityömalleja.” Cay Kronqvist

– Etätyön uskon lisääntyvän entisestään. Yritykset laskevat yleisesti, että kolmasosa toimistopaikoista poistuu tarpeettomina, kun tulee hybiridityömalleja. Tämä vaihtelee tietysti paljon. On tosi vaikeaa sanoa, miten kehitys tulee menemään, Cay Kronqvist sanoo.

Pietarsaaren seudulla kiinteistö- ja rakennusalalla toimiva Kronqvist Yhtiöt Oy on ostanut NKL-Partnersin koko osakekannan Stefan Nymanin perheyritys PMP-Investiltä. Jo entuudestaan Kronqvistilla oli hallussaan puolet yrityksen osakkeista.

NKL-Partners omistaa, jalostaa ja vuokraa pääasiassa liike- ja yrityskiinteistöjä eteenpäin Pietarsaaren ja Uudenkaarlepyyn alueella. Kaikkiaan sillä on noin 100 vuokralaista kiinteistöissään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toimitusjohtaja Cay Kronqvistin mukaan NKL:llä on omistuksessaan kaikkiaan noin 25 000 neliömetriä pääasiassa tuotanto- ja liiketilaa.

– Suurimpia kohteita ovat esimerkiksi Alfen Elkamon tilat Kolpintien varrella, Kvarken Marin Center Alholmassa ja City Forum -kiinteistö Pietarsaaren keskustassa, Kronqvist kertoo.

Yritys omistaa myös joitakin asuntoja, mutta ne ovat enemmänkin järjestelyjen johdosta tulleita sivujuonteita kokoelmassa. Pääpaino on yritysten liiketiloissa.

Pohjanmaalla yritykset ovat perinteisesti omistaneet itse toimitilansa, mutta tämä on muuttumassa hyvää vauhtia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yhä enemmän halutaan vuokratiloihin. Tällöin tase ei tule niin raskaaksi, eikä rahaa ole kiinni samalla tavalla kiinteistöissä, vaan se voidaan satsata omaan liiketoimintaan. Siinä se voi tuottaa enemmän kuin mitä se tekisi kiinteistöön sidottuna, Cay Kronqvist sanoo.

Yritykset ovat myös itsessään kauppatavaraa, ja mahdollinen ostaja ei ole välttämättä kiinnostunut omistamaan seiniä. Tähän liittyy myös yksi Kronqvist Yhtiöiden liikeideoista, kokonaisratkaisujen tarjoaminen vuokralaiselle. Siinä kiinteistön remontit, laajennukset, muutokset ja hoito tarjotaan omasta talosta.

– Meillä on mahdollisuus hoitaa kiinteistöt niin, että ne säilyttävät arvonsa ja ovat toimivia. Näemme, että asiakas hyötyy siitä, että projektit voidaan toteuttaa nopeammin, joustavammin ja edullisemmin kokonaisuuksina.

Insinööritoimisto ja rakennusliike Kronqvistilla on yhteensä noin 80 työntekijää. Seudun elinkeinoelämällä menee hyvin, ja samaa sanoo osaltaan Cay Kronqvist.

– Urakkarakentamisessa kilpailu on kovaa. Tällä hetkellä rakennusliikkeellä on täystyöllisyys, mutta projektit ovat vähän pienempiä ja erikoistöiden määrä on kasvanut. Insinööritoimistolla on erittäin kova työpaine, periaatteessa koko kevään ja kesän kapasiteetti on myyty.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä