Kokkola-lehti

Teiden kunto romahtamassa myös vilkkaasti liikennöidyillä teillä – Päällystysohjelmassa enää kolmannes tiekilometreistä parin vuoden takaiseen verrattuna

Käytettävissä oleva rahoitus mahdollistaa tänä vuonna noin 150 tiekilometrin päällystämisen. Kaksi vuotta sitten päällystettiin teitä 446 kilometriä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella.
Käytettävissä oleva rahoitus mahdollistaa tänä vuonna noin 150 tiekilometrin päällystämisen. Kaksi vuotta sitten päällystettiin teitä 446 kilometriä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella. Kuva: Hanna Parhaniemi

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen päällystysohjelma vuodelle 2022 on valmistunut ja lähetetty urakkalaskentaan. Käytettävissä oleva rahoitus mahdollistaa tänä vuonna noin 150 kilometrin pituisen päällystysohjelman. Vuonna 2021 pituus oli 237 kilometriä ja sitä edeltävänä vuonna 446 kilometriä.

Päällystetyn tieverkon nykyisen kunnon ylläpitäminen edellyttäisi noin 450 kilometrin pituisen päällystysohjelman.

– Tämä tarkoittaa, että päällystetyn tieverkon kunto alueellamme heikkenee edelleen, johtava tienpidon asiantuntijaMarko Kantanen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paikkaamalla pystytään joitakin teitä vielä pitämään ehjänä, mutta ELY-keskuksen arvion mukaan huonokuntoisten päällystettyjen teiden määrä pohjalaismaakuntien alueella kasvaa noin 100 kilometrillä ja tulee olemaan vuoden 2022 lopussa kokonaisuudessaan noin 1 100 kilometriä.

Maantieverkon pituus on alueellamme yhteensä 8 625 kilometriä, josta päällystettyjä teitä on noin 6 024 kilometriä.

Tänä vuonna päällystysohjelmaan on mahtunut melkein pelkästään päätieverkon kohteita. Eduskunnan jakovarahankerahoituspäätös viime vuoden joulukuussa on kuitenkin mahdollistanut muutaman kohteen toteuttamisen myös alemmalla tieverkolla.

– Seuraavat vuodet eivät näillä näkymin tuo lisää rahoitusta päällysteiden korjaamiseen. Päällystettyjen teiden korjausvelka tulee siten kasvamaan merkittävästi, Marko Kantanen toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämä näkyy huonokuntoisten teiden määrän kasvuna myös vilkkaasti liikennöidyllä tieverkolla. Yhä enemmän rahoitusta joudutaan ohjaamaan huonokuntoisten teiden paikkauksiin niin, että päivittäinen liikennöitävyys voidaan turvata, hän jatkaa.

Kantasen mukaan osa päällystetystä tieverkosta alkaa olla purkukuntoista, eli päällyste pitäisi purkaa ja tie muuttaa soratieksi, koska tien kunto on niin huono, ettei sitä enää paikkaamalla pystytä pitämään kasassa.

– Päällysteiden lisääntyvä paikkaaminen syö myös omalta osaltaan päällystysrahoitusta, joten yhtälö on hankala, hän toteaa.

Urakoitsijat jättävät tarjouksensa maaliskuun alkupuolella, jonka jälkeen toteutuksesta vastaavat urakoitsijat valitaan. Maaliskuussa selviää myös päällystystöiden tämän vuoden hintataso, joka vaikuttaa myös päällystysohjelman laajuuteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tavoitteena on parin varsinaisen urakan lisäksi kilpailuttaa kevään aikana vielä yksi pienempi tienpäällystysurakka, jonka kohteet varmistuvat, kun urakkahinnat pääurakoiden osalta ovat tiedossa. Urakassa toteutetaan kuitenkin ainakin eduskunnan "joululahjarahoja" saaneet kohteet.

Päällystystyöt käynnistyvät alustavan suunnitelman mukaan toukokuun puolessa välissä ja jatkuvat lokakuun loppuun saakka.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä