Pääkirjoitukset

Teemme vaaleista vilkkaat

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Tätä kirjoitettaessa ennakkoäänestysaikaa oli jäljellä vielä muutama tunti. Vaikka äänestysaktiivisuuden saattoi vielä odottaa kohoavan viime hetkillä, oli jo selvää, että Pietarsaaren seudulla on käyty aiempaa vilkkaammin uurnilla. Toistaiseksi.

Pietarsaaressa, Pedersöressä, Luodossa ja Uudessakaarlepyyssä oli tiistain kuluessa jo ylitetty vuoden 2019 eduskuntavaalien ennakkoäänestysvilkkaus. Ei paljon, mutta trendi oli selvästi havaittavissa.

Enemmän kuin joka neljäs äänioikeutettu on esimerkiksi Pietarsaaressa jo äänestänyt. Se ei vaikuta suurelta, kun vertaa koko maan ennakkoäänestysprosenttiin. Valtakunnassa kokonaisuutena ennakkoon äänestäneiden määrä ylitti jo viime vaaleissa varsinaisen vaalipäivän lukeman.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren seudulla ovat perinteet vielä voimissaan, eli täällä satsataan edelleen vaalipäivään eli ensi sunnuntaihin. Odottaa ja toivoa sopii, että demokratian pönkittämiseen osallistuu vaihteeksi useampi suomalainen kuin mihin on viime vaaleissa totuttu.

Monet tarkkailijat ovat todenneet politiikan palanneen politiikkaan. Vaikka suurimmat otsikot päättyvällä vaalikaudella on puserrettu yksittäisiin poliitikkoihin liitetyistä kohuista, myös eri puolueiden ideologiset erot ovat näyttäytyneet selkeämpinä. Harmaat konsensuksen vuodet tuntuvat olevan takanapäin.

Tietääkö se perustavamman laatuista muutosta tasavallan johtamisen sisällölle ja tyylille, nähdään muutaman kuukauden sisällä. Käydäänpä äänestämässä, sillä voi kuulkaa olla merkitystä.

Politiikka lienee palannut politiikkaan.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä