Paikallisuutiset

Tarjoilija tekee asiat paljon helpommin ammattitaidolla – Optimassa järjestetään keväinen perusasioiden kurssi ravintola-alan kesätyöntekijöille

Sekä kokin että tarjoilijan pätevyyden omaavat Emilia Fagerholm (vas.) ja Tina Willbacka-Grön suosittelevat alaa, jossa pääsee mukaan ihmiselämän 29isoihin kohokohtiin.
Sekä kokin että tarjoilijan pätevyyden omaavat Emilia Fagerholm (vas.) ja Tina Willbacka-Grön suosittelevat alaa, jossa pääsee mukaan ihmiselämän 29isoihin kohokohtiin. Kuva: Pentti Höri

Kaksi ammattikokkia vaihtoi juuri alaa – vai vaihtoiko sittenkään?

Tina Willbacka-Grön jaEmilia Fagerholm saivat äskettäin pätevyyden tarjoilijan ammattiin Optimasta. Tutkinto suoritettiin oppisopimuksella.

– Teen töitä tarjoilijana täällä Yrkeskockenin ravintolassa. Mahdollisuus tuli työpaikan kautta, joten ilman muuta siihen piti tarttua. Asiakaspavelu kun on lähellä sydäntä, Tina Willbacka-Grön kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Emilia Fagerholmin tarina on hyvin samantapainen. Ravintolakokin tutkintoa edelsivät työt grillissä ja kahvilassa, ylipäänsä alaa sivuavat myyntihommat.

”Tässä saa olla mukana ihmiselämän isoissa tilaisuuksissa ja kohokohdissa.”

– Sitten aloin yhä enemmän tehdä salitöitä, koska tykkään ihmisistä ja väestä oli puutetta. Siihen aikaan oli helpompi löytää kokkeja kuin tarjoilijoita. Varsinkaan sellaisia, jotka osasivat suomea ja ruotsia. On helpompi tehdä asiakkaan kanssa töitä, jos osaa myös keskustella heidän kanssaan, kesäravintola Paviksella työskentelevä Fagerholm sanoo.

Keittiön puolta kumpikaan ei aio jättää, työvuoroja sielläkin on luvassa edelleen.

– Nämä työt menevät käsi kädessä. On hyvä myydä asiakkaalle ruokaa kun tietää, mistä ja miten se on tehty, Willbacka-Grön sanoo ja Fagerholm vahvistaa saman.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän joutuu myös työssään perehdyttämään uusia tulokkaita kuten kesätyöläisiä.

– Hyvin harvoin löytyy ammattitaitoista henkilökuntaa varsinkaan kesäravintolaan. Työn haastavassa tempossa pitää sitten ottaa asiakkaita vastaan ja samalla opettaa uudet työntekijät näihin töihin. Monesti ei muuta ehdikään tekemään, ja yhtäkkiä on syksy, Fagerholm kuvailee.

Optima koettaa nyt vastata tähän tarpeeseen järjestämällä pikakurssin ravintola-alalle kesätöihin meneville.

– Opetamme muutamat perusasiat, jotka toimivat joka paikassa. Työnantajat voivat sitten itse jatkaa siitä, työelämäkoordinaattoriKerstin Ström Optimasta kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Toivomme, että tämä antaisi vähän itsevarmuutta näille tuleville tarjoilijoille, ja että he samalla ymmärtäisivät, kuinka kiva ala on ja miten paljon siinä oppii sellaista, mistä on hyötyä elämässä.

Strömin mukaan useat alan työnantajat ovat kyselleet pikakurssin perään.

– Me kokeilimme tätä viime vuonna, ja kaikki olivat tyytyväisiä.

Tarkoituksena on käyttää huhti-toukokuussa viisi iltaa tarjoilualan teorian ja käytännön asioiden kertomiseen. Samalla kurssilaiset saavat muun muassa hygieniapassin. Työpaikalle nimetään Optimasta ohjaaja, ja työnäytön jälkeen osallistuja saa todistuksen.

Työnantajat voivat kertoa kesätyöläisilleen kurssista, ja sille voi myös hakeutua itse, jos tietää olevansa menossa alalle kesätöihin. Kurssilla ei sitoudu mihinkään, mutta siitä tulevat opit ovat hyödyksi mahdollisessa tulevassa opiskelussa.

Ihanteellinen osallistujamäärä on 15 vaiheilla, mutta muutama lisääkin otetaan vastaan.

Jo kosolti kokemusta omaavat ravintola-ammattilaiset kannustavat nuoria hakeutumaan alalle.

– En haluaisi vaihtaa tätä ammattia. Tässä saa olla mukana ihmiselämän isoissa tilaisuuksissa ja kohokohdissa. Monen hetken muistaa ikuisesti, Emilia Fagerholm sanoo.

– Varsinkin häistä on aina mukavaa lähteä työvuoron jälkeen, vaikka olisi varhainen aamukin, Tina Willbacka-Grön vahvistaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä