Paikallisuutiset

Sukeltajakuoriaisia kartoitetaan Uudessakaarlepyyssä ja Kruunupyyssä

Jättisukeltaja (Dyticus latissimus) on yksi Suomen suurimmista kovakuoriaislajeista. Kuva: Luomus

Alkukesällä 2024 Etelä-Pohjanmaan ely-keskus kartoittaa kahden sukeltajakovakuoriaislajin vanhat esiintymäpaikat Ähtärin Ouluvedessä, Kruunupyyn Tastgölenissä ja parissa lammessa Vexalan kylässä Uudessakaarlepyyssä.

Kartoitukset tehdään toukokuun-kesäkuun vaihteessa, syöttirysän avulla. Kartoitusten syy on luontodirektiivissä mainittujen lajien suojelutason arvioinnin raportointi EU-komissiolle.

Isolampisukeltaja (Graphoderus bilineatus) elää matalissa ja rehevissä makeavetisissä vesistöissä. Kuva: Ella Sippola / Luomus

Luontodirektiivi suojelee Euroopan yhteisön tärkeinä pitämiä lajeja ja niiden elinympäristöjä. EU:n jäsenmaat raportoivat kuuden vuoden välein lajien suojelutasosta. Suojelutason arviointi tehdään lajien levinneisyyden, populaation tilan, elinympäristön tilan sekä suojelutason odotettavan kehityksen perusteella. Raportoinnin taustatietoihin tarvitaan tuoreet esiintymistiedot, siksi kaikki yli 10 vuotta vanhat esiintymät tarkistetaan uudelleen. Kaikkien kartoitettavien paikkojen lajihavainnot on tehty ennen vuonna 2010.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jättisukeltaja (Dyticus latissimus) on yksi Suomen suurimmista kovakuoriaislajeista. Laji on luokiteltu elinvoimaiseksi ja mainittu luontodirektiivin II- ja IV-liitteissä. Jättisukeltaja elää tyypillisesti kirkasvetisissä ja vähäravinteisissa järvissä, mutta myös lammissa ja lammikoissa. Useimmiten laji löytyy tiheän vesikasvillisuuden reunoilta. Sekä aikuinen että toukka ovat akvaattisia petoja.

Isolampisukeltaja (Graphoderus bilineatus) on luokiteltu elinvoimaiseksi ja mainittu luontodirektiivin II- ja IV-liitteissä. Laji elää matalissa ja rehevissä makeavetisissä vesistöissä, joissa on runsaasti vesikasvillisuutta. Esiintymispaikkoja ovat lammet ja reheväkasvuisten järvien osat, joita ympäröi tiheä rantakasvillisuus. Sekä aikuinen että toukka ovat akvaattisia petoja.

Faunatica Oy suorittaa kartoitukset ELY-keskuksen toimeksiannosta.

Inventoinneissa käytetään sukeltajakuoriaisille suunniteltua syöttirysää, johon asetettu syötti houkuttelee niitä pyydykseen. Elävänä pyytävät rysät asetetaan tukikepin varaan pohjaan vesikasvillisuuden joukkoon, osittain vedenpinnan yläpuolelle, jotta sukeltajat saavat happea pyydyksessä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä