Kokkola-lehti

Soite tekee muutoksia koronarokotelinjauksiin – Yli 80-vuotiaiden joukkorokotusten ajanvaraus auki jälleen ensi maanantaina

Kokkolassa joukkorokotuksissa pistetään torstaina noin 80 koronavirusrokotepiikkiä.
Kokkolassa joukkorokotuksissa pistetään torstaina noin 80 koronavirusrokotepiikkiä. Kuva: Markku Jokela

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite tekee muutoksia koronarokotelinjauksiinsa.

Soite keskeyttää henkilöstön ensimmäisten koronarokoteannosten antamisen ja varaa Pfizerin ja Modernan valmistamat rokotteet alueen ikäihmisten joukkorokotuksiin. Henkilöstön rokotuksia jatketaan AstraZenecan rokotteilla heti, kun niitä saadaan alueelle, Soitesta kerrotaan keskiviikkona.

Henkilökunta, joka on jo ehtinyt saada ensimmäisen rokoteannoksen Pfizerin rokotetta, rokotetaan kuitenkin saman valmistajan rokotteella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Soite pidentää myös koronarokotteiden annosvälin uuden suosituksen mukaiseksi: koronarokotteen toinen annos annetaan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nimittämä kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR:in tuoreen suosituksen mukaan AstraZenecan koronavirusrokotetta käytetään toistaiseksi alle 70-vuotiaiden rokottamiseen. Suositusta muutetaan tarvittaessa, kun tutkimustietoa rokotteen vaikutuksista eri ikäryhmillä kertyy lisää.

70-vuotiaiden ja sitä vanhempien rokottamiseen KRAR suosittelee jo käytössä olevia mRNA-rokotteita, joiden suojatehosta myös ikääntyneillä on jo tutkimusnäyttöä.

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet vaativat kaksi rokoteannosta. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä totesi myös, että vallitsevassa epidemiatilanteessa kaikkien koronarokotteiden annosväliä on suositeltavaa pidentää 12 viikkoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Rokotettu saa yleensä paremman suojan, kun annosväliä pidennetään, sillä silloin elimistön tuottama vastustuskyky kypsyy ja vahvistuu, toteaa THL:n ylilääkäriHanna Nohynek.

– Samalla pidempi annosväli auttaa vakavassa epidemiatilanteessa nostamaan nopeasti rokotuskattavuutta, kun pienissä erissä saapuvat annokset riittävät entistä useammalle. Mahdollisimman moni, jolla on kohonnut riski saada vakava koronavirustauti, saa nopeammin ensimmäisen rokoteannoksen tarjoamaa, jo kohtalaisen hyvää suojaa.

Joukkorokotusten ajanvaraus alkoi Soitessa tämän viikon maanantaina ja kaikki ajat varattiin nopeasti loppuun. Myöskään teknisiltä ongelmilta ei vältytty.

TiistainaPietarsaaren seudulla oli sama tilanne.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lue myös:Pyhäjärvi nousi uutena THL:n koronakartalle – AstraZenecan koronarokotetta ei suositella yli 70-vuotiaille

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä