Paikallisuutiset

SDP menetti kaksi paikkaa Pietarsaaressa – suomenkielisten äänet jakaantuivat monelle ryhmälle, RKP:n enemmistö jäi vain yhden paikan päähän

Pietarsaari

Pietarsaaressa jännitettiin ennen kuntavaaleja sitä, saako RKP suoran enemmistön kaupunginvaltuustoon. Ei saanut, mutta läheltä piti. RKP sai 21 paikkaa 43-paikkaisessa valtuustossa. Tämä tarkoittaa sitä, että RKP kasvatti paikkamääräänsä kahdella.

RKP:n jälkeen valtuustopaikat jakaantuvat näin: SDP 8, kristillisdemokraatit 4, vasemmistoliitto 3, Pro Pietarsaari 2, perussuomalaiset 2, vihreät 1, keskusta 1 ja kokoomus 1.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valtuuston toiseksi suurin puolue SDP saa tulevaan valtuustoon kahdeksan paikkaa eli se menetti kaksi paikkaa. Demareista eniten ääniä saivat Mervi Rantala ja Lars Björklund.

Sosiaalidemokraateista suomen- ja ruotsinkieliset yhdistykset asettavat perinteisesti kumpikin omat ehdokkaansa, mutta esiintyvät samalla listalla. Suomenkieliset demarit säilyttivät kuusi paikkaa. Yksi valituksi tulleista onKari Koskela.

– Näille kuntavaaleille ominaista on se, että suomenkielisten ääniä jakamassa oli entistä enemmän ryhmiä, Koskela totesi.

Uutena vaalikartalle nousi liberaalipuolue, joka asetti kaksi ehdokasta sekä kristallipuolue, jolla oli yksi ehdokas, mutta kumpikaan niistä ei menestynyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös perussuomalaiset ja kokoomus tekivät paluun.

Vasemmistoliitto menetti kaksi paikkaa, joten sen paikkamäärä putosi kolmeen. Yksi paikkansa menettäneistä vasemmistoliittolaisista on pitkäaikainen valtuutettu Jarmo Ittonen. Vasemmistoliiton paikat menivät Sauli Isokoskelle, LIsen Sundqvistille ja Vuokko Piippolaiselle.

Kokoomus ja Ilmari Heinonen tekevät paluun valtuustoon. Kokoomuksen kanssa vaaliliitossa ollut keskusta sai sekin yhden paikan, joka menee Sami Koskiselle. Vihreät säilytti paikkansa, kun 38-vuotias musiikkipedagogi Anni Teerikangas tuli valituksi.

Perussuomalaiset tekee yhden välikauden jälkeen paluun Pietarsaaren valtuustoon. Valituiksi tulivat 51-vuotias yrittäjä Sami Laurila ja 45-vuotias henkilökohtainen avustaja Raine Ahopelto.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kristillisdemokraatit säilyttivät neljä paikkaansa. Valituiksi tulivat Mikael Snellman, Kurt Hellstrand, Rami Lehtola ja Patrik Hellström.

Pro Pietarsaaren edustajien määrä putosi kolmesta kahteen. Paikan saivat lääkärisisarukset Helinä Sipinen ja Marita Salmu. Sen sijaan Pron pitkäaikainen valtuutettu Eero Luomala menetti paikkansa.

Pietarsaaren kuntavaalien äänikuningatar oli tälläkin kerralla RKP:n puoluejohtaja Anna-Maja Henriksson 1 287 äänellään.

RKP:n uudet ehdokkaat Nina Brännkärr-Friberg,Antti Koivukangas ja Heidi Matinlassi saivat äänivyöryn. Jokainen heistä sijoittui äänimäärissä laskettuna oman ryhmänsä kuuden parhaan joukkoon ja muutenkin listan kärkipää on nuorekas.

Koivukangas sai 256 ääntä. Hän oli itsekin tuloksesta hämmentynyt.

– Tosi makeeta, vaikka läksin ensikertalaisena mukaan. Tai jos ihan tarkkoja ollaan, kauan sitten olin nuorena miehenä mukana, sanoo Koivukangas.

Hänen ei tarvinnut tehdä itseään tunnetuksi äänestäjäkunnalleen, sillä hän on tullut vuosien varrella äänestäjille tutuksi Yle Svenskan toimittajana. Nykyisin 42-vuotias Koivukangas työskentelee viestintäsuunnittelijana lihatalo Snellmanilla.

– Olen valmis edistämään niitä asioita, joista puhuin kampanjan aikana eli kulttuuri ja urheilu ovat lähellä sydäntäni, sanoo Koivukangas.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä