Paikallisuutiset

Ripuliepidemiaa torjutaan Pietarsaaren seudulla

Kosketus nautaeläimiin, etenkin vasikoihin voi tuottaa tartuntariskin. Kuvan vasikka ei liity epidemiaan.
Kosketus nautaeläimiin, etenkin vasikoihin voi tuottaa tartuntariskin. Kuvan vasikka ei liity epidemiaan. Kuva: Emmi Tilvis

Pentti Höri

Ke­­­­sällä 2016 ja 2017 on esiintynyt cryptosporidium-epidemioita Pietarsaaren sosiaali- ja terveydenhuollon alueella. Oireena on pitkittynyt ripuli.

Kosketus nau­ta­eläin­­­­ten, etenkin vasikoiden kanssa, tai kontakti toisen sairastuneen ihmisen kanssa ovat suurimmat riskitekijät.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren sosiaali- ja terveysviraston mukaan tänä kesänä on tähän mennessä ainoastaan muutamassa ihmisessä todettu cryptosporidium. Tartunnan voi rajoittaa noudattamalla hyvää hygieniaa.

Cryptosporidium on ympäristössämme normaalisti esiintyvä alkueläin. Alkueläin saattaa siir­tyä esimerkiksi saastuneen veden tai lannan välityksellä vihanneksiin ja juureksiin sekä hedelmiin ja ma­r­­joihin. Lisäksi Cryptosporidium parvum on zoonoosi, mikä tarkoittaa sitä, että se voi tart­tua eläimestä ihmiseen tai päin­vas­toin. Tartunta voi siirtyä myös ihmisestä toiseen.

Cryptosporidium tarttuu ulosteen vä­li­tyk­sel­lä joko suoraan tai välillisesti esimerkiksi elin­tar­vik­kei­den kautta, ja infektoiva annos on hyvin pieni.

Pitkittyneeseen ripuliin sairastuneen tulee ottaa ensisijaisesti yhteys pu­he­lin­neu­von­taan, Pietarsaaressa, Peder­sören kunnassa ja Luodossa puh. 06 786 1333 ja Uudessakaarlepyyssä 06 786 2701.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tartunnan leviämisen ehkäisemiseksi on tärkeää:

- noudattaa erittäin hyvää käsihygieniaa. Pese kädet huolellisesti saippualla ja vedellä aina kotiin tul­lessasi, ennen ruoan valmistusta, ennen aterioita, WC-käyntien ja vaipanvaihdon jälkeen, hoidettuasi ripuliin sairastunutta ja koskettuasi koti- tai hyö­ty­eläi­miin

- juoda ja käyttää vain puhdasta vettä

- huuhdella raa’at vihannekset ja juurekset huolellisesti ennen syöntiä

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

- pysyä kotona kaksi oireetonta päivää ennen töihin, kouluun tai päiväkotiin palaamista, jos on sai­­rastunut vatsatautiin. Muista hyvä käsihygienia myös silloin, kun olet itse jo oireeton

- välttää uimista uima-altaissa vatsataudin ajan ja vähintään 2 viikkoa vatsataudin päättymisen jälkeen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä