Paikallisuutiset

Realistista vaan ei todellista – Nicken Nykvist avasi näyttelyn Galleria Brunossa

Kun merimaisema näyttää todelliselta, mutta on mielikuvituksen tuotetta ja kun peltomaisema näyttää kuvitelmalta, mutta perustuu todellisuuteen, niin mistä taidelajista on kysymys?

Nicken Nykvist on harrastanut maalausta lähes koko aikuisikänsä. Hän liittyi Pietarsaaren taiteenystäviin jo 1973 ja piti ensimmäisen näyttelynsä 1987. Galleria Brunon lokakuun näyttely ei kuitenkaan ole muistoja vuosien varrelta, useimmat työt on tehty viimeisten viiden vuoden aikana.

– Näyttelyllä ei ole teemaa, Nicken Nykvist sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yleisesti voi sanoa, että en maalaa, ellei tunnu siltä. Pitää olla jonkinlainen tunne.

Vai pitäisikö puhua tunnetilan sijaan ideasta? Monissa näyttelyn töissä näyttäisi olevan realistisen ilmiasun alla jonkinlainen kommentti, usein humoristinen. Kirjoitettu totuus kuvastaa kenties sitä, miten monin tavoin saman tekstin voi tulkita. Ristituli on kaksimielinen nimestään lähtien. Urkupillit vaihtuvat huomaamattomasti tykin putkiin.

– Ellei uskontoja olisi, olisiko sotiakaan, Nicken Nykvist pohtii.

Paljasrintainen miehenköriläs mikrofonin kanssa ilmentää maalaajan epämieltymystä karaokeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pelkkää irvailua ei näyttely ole. Keittiönäkymä puuhelloineen on muistuma tekijän lapsuudesta. Balettitanssija pellolla sai aiheen sukulaistytön harrastuksesta. Tanssijalla on kolme varjoa, mikä pellolla ei vaikuta oikein uskottavalta.

– Mutta kun näin tanssin, paikalla oli useita valonheittimiä. Olen käyttänyt tuota teemaa muissakin töissäni.

Galleria Brunon näyttelyssä tanssijatar löytyy myös paperileikkauksella tehtynä versiona.

Nicken Nyqvist syntyi maaliskuussa 1947 Ähtävällä. Hän opiskeli metallityöntekijäksi Jakobstads Yrkesskolanin ensimmäisellä vuosikurssilla vuodesta 1962. Hän muutti Ruotsiin mallipuusepäksi ja palattuaan Suomeen hän päättyi lyhyen huoltoasemavaiheen jälkeen Nautorin palvelukseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Erinäisten vaiheiden jälkeen hänestä tuli Nautorin sisustussuunnittelija, kaikkiaan hän työskenteli Nautorilla 32 vuotta. Työn ohessa hän muun muassa suunnitteli ja valmisti isojen purjehduskilpailujen palkintoja.

Hän jäi eläkkeelle vuonna 2007, mutta on muotoillut senkin jälkeen, muun muassa OQ 60 Catamaranin sisustuksen.

Nykyisin Nicken Nykvist asuu Ala-Ähtävällä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä