Paikallisuutiset

Purjealusten profiilinnosto

Vega ja Jacobstads Wapen avaavat portit yleisölle ja uusille suunnitelmille.

Pietarsaari

Vanhassa satamassa sotakorvausalus Vegan ja kaljaasi Jacobstads Wapenin alue herää tänä kesänä eloon. Se on avoinna yleisölle 25.6.-15.7. iltapäivisin.

– Olemme saaneet myös kaksi kesätyöntekijää alueelle kuuden viikon ajaksi. Laituriimme on kiinnitetty niin ikään Equity, joka vie kiinnostuneita lähisaaristoon. Johan Tonberg yrityksineen huolehtii tästä puolesta,Maria Lunabba Vega-säätiöstä kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jaakon Päivien aikaan 22 .- 29.7. on Nautorin valmistama, ensimmäinen Swan-purjealus Tarantella, niin ikään kiinnitettynä Wapenin laituriin. Silloin eri aikakaudet kohtaavat.

Vega tuotiin Pietarsaareen Tallinnasta vuonna 1996. Se on katon alla ja osin kunnostettu. Viimeisin suunnitelma on rakentaa moderni näyttelyhalli, jossa alusta esitellään. Sen etuosa jää nykyiseen kuntoon, keski- ja takaosa suunnitellaan vähitellen kunnostettavan.

Vegan kanssa samalla alueella on Jacobstads Wapen, joka on kopio 1700-luvulla rakennetusta kaljaasista. Sen maalipintaa suunnitellaan tänä kesänä uusittavan. Lisäksi asennetaan uusi riki eli mastot, puomit ja muut kiinteät varusteet sekä köysistö.

Kun alus 1990-luvun alkupuolella valmistui, sillä järjestettiin purjehduksia. Ne ajat ovat ohi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

­– Olisi hienoa, jos Wapenille saataisiin tulevaisuudessa esimerkiksi kahvila. Siellä on kaikki varusteisto valmiina, Maria Lunabba toteaa.

Muutama vuosi sitten Anders Höglund ja Sirpa Luoma Laaja Arkkitehdit Oy:stä tekivät suunnitelman Vegan ja Jacobstads Wapenin alueelle. Toteutuessaan se nostaisi koko Vanhan sataman profiilia ja toisi sekä asiantuntijoita että matkailijoita Pietarsaareen.

– Olisi hienoa, jos saisimme alueen saman kaltaiseksi kuin mikä Tukholmassa on Wasa-laivan ympärille rakennettu, Maria Lunabba toivoo.

Kyse on rahasta. Säätiö pyrkii saamaan EU-rahoitusta ja myös kansallisia varoja. Sponsoreidenkaan hankkiminen ei ole helppoa. Suunnitelmista toteutukseen on matkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se on silti myönteistä, että Vanhan sataman alueella olevat yritykset ja asukkaat suhtautuvat myönteisesti kehityssuunnitelmiin. Täällä on vahva uudistamisen henki.

– Olen erittäin iloinen myös siitä, että nyt on taas alkanut tapahtua, Maria Lunabba huomauttaa.

Vega-säätiö, Vanha Satama Oy, ammattikorkeakoulu Centria ja Concordia ovat toteuttamassa yhteistyössä projektia, jonka tarkoituksena on tehdä tunnetuksi Vanhaa satamaa ja Pietarsaaren historiaa laivanrakennuskaupunkina.

Centrian vetämä projekti jatkuu syyskuun loppuun saakka. Tavoitteena on muun muassa luoda Vanhasta satamasta tavaramerkki. Sille laaditaan viestintä- ja markkinointisuunnitelma sekä graafinen profiili. Näin tavoitellaan laajaa näkyvyyttä. Hankkeeseen ja sen edistymiseen olisi mahdollista tutustua myös verkossa.

– Ideoita alueen kehittämiseksi otamme mielellään vastaan, Maria Lunabba toteaa ja toivottaa myös uudet talkoolaiset tervetulleiksi.

Anita Salmi

Uusvanhat kaunottaret ja uudet suunnitelmat

- Kuunari Vega on yksi sotakorvauksena Neuvostoliitolle luovutetuista 91 aluksesta. Se tuotiin pahoin rapistuneena Tallinnasta Pietarsaareen vuonna 1996. Viron valtio lahjoitti sen Vega-säätiölle.

- Säätiön missiona on, että Vega on rauhan symboli ja tärkeä osa Suomen historiaa. Ainoa jäljelle jäänyt sotakorvausalus on kansallisomaisuutta ja kunnostettava.

- Muutamia vuosia sitten alueelle laadittiin suunnitelma, jossa Vega sijoitettaisiin näyttelyhalliin ja alueelle tulisi myös verstastilat. Tämä olisi toteutuessaan ensimmäinen vaihe Vanhaan satamaan suunniteltua merellistä keskusta.

- Samalla alueella on Jacobstads Wapen -kaljaasi. Se on tehty 1700-mallin mukaan ja laskettiin vesille 1994, kun kaupungissa oli asuntomessut.

- Jacobstads Wapenilla järjestettiin myös purjehduksia, mutta vuonna 2005 sen pohjarakenteiden havaittiin rapistuneen. Sittemmin sitä on korjattu.

- Aluksella ei enää purjehdita, mutta ehkä se voisi tulevaisuudessa olla viihtyisä merellinen kahvila.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä