Paikallisuutiset

Prinssit etsivät onnea kuluttamalla: Tanja Aumanen avaa kirjankuvitustyötään Malmin talolla

Tanja Aumasen neljäs oma lastenkirja on ilmestynyt. Pietarsaaren museon Malmin talolla on avautunut samalla näyttely hänen kirjankuvituksistaan. Kuva: Pentti Höri

Malmin talossa Pietarsaaren museolla voi nyt tutustua näyttelyyn, joka avaa lastenkirjan kuvitusten taustoja. Kuvataiteilija Tanja Aumasen neljäs kokonaan oma lastenkirja Prinsarna och luftslottet (Prinssit ja pilvilinna) on juuri ilmestynyt, ja nyt Aumanen on laittanut julki kuvituksen eri vaiheita aina lyijykynäluonnoksista originaalikuviin.

– Yritän käyttää 20 tuntia viikossa kirjoittamiseen ja kuvituksiin. Tällainen kirja vaatii valtavan paljon työtä. Kaikki kuvitukset on tehty käsin. Monet kuvittajat työskentelevät digitaalisesti, mikä on tehokkaampaa. Itsekin olen sitä kokeillut, mutta silloin olen kadottanut ilon jollain tapaa. Pidän siitä, että kädenjälki näkyy, Aumanen kertoo.

Tämän kirjan tekemiseen meni vuosi, mutta lopetin tuntien laskemisen jossain 600:n kohdalla.
Osa näyttelystä on varattu luonnoksille, joita kuvituksen tarpeisiin syntyy satoja. Kuva: Pentti Höri

Käsityö on olennainen osa hänen kuvitustyötään. Se vaatii valtavasti kokeiluja, yrityksiä ja erehdyksiä. Värejä tuotetaan paperille vähän kaikin keinoin, tussikynistä kalkkiliituihin ja akvarellikyniin, jopa meikkiä kokeillaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämän kirjan tekemiseen meni vuosi, mutta lopetin tuntien laskemisen jossain 600:n kohdalla. Lastenkirjaa kuvitettaessa tarinan pitää edetä myös kuvien kautta. Se vaatii tasapainoilua, joka kysyy myös paljon ajattelua.

Luonnoksia hän on heittänyt pois hurjan määrän, silti niitä löytyy pöytälaatikosta edelleen.

Osassa näyttelyä esitelläänkin skissejä, jotka ovat olennainen osa kuvittajan työtä. Tanja Aumasta ei haittaa, vaikka yleisö näkeekin keskeneräisiä kuvia, jotka eivät ole löytäneet tietään valmiiseen kirjaan.

– Olen kokeillut ehkä 150:ää eri värisävyä. Kantapään kautta olen oppinut sen, että minun täytyy kirjoittaa muistiin, mitä sävyjä käytetään missäkin. On ikävää, jos hahmon vaatteet vaihtavatkin väriä yhtäkkiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aumasen aiempien kirjojen suomalainen kustantaja Labyrinth Books vaihtui nyt ruotsalaiseen Vistoon. Kustantamot tekevät kuitenkin yhteistyötä ja Labyrinth hoitaa Suomen jakelun verkostonsa kautta.

– Ruotsalaiset kirjamarkkinat ovat paljon Suomea suuremmat, Tanja Aumanen perustelee muutosta.

Teksti ja kuvat syntyvät rinta rinnan. Se vaatii taiteilijan mukaan melkoisen määrän tasapainoilua. Kuva: Pentti Höri

Itse kirjassa prinssit etsivät mielihyvää ja viihdykettä ostamalla. Aumasen mukaan kirja käsittelee oikeastaan ylikulutusta.

– Sisäistä rauhaansa ei voi löytää rahalla. Kirjani käsittelevätkin yleensä jotain suurta jossain pienessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näyttely on esillä Malmin talossa 8.5.–31.8.2024 saakka. Keskiviikkoiltana 8.5. samassa paikassa myös julkistetaan Tanja Aumasen uusin lastenkirja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä