Paikallisuutiset

Presidenttiehdokas Jutta Urpilainen vieraili Pietarsaaressa – Paljasti käyneensä salaa Fäbodassa

SDP:n presidenttiehdokas Jutta Urpilainen tapasi yleisöä Pietarsaaren torin laidalla sijaitsevassa Robert’s Coffeessa. Paikalla oli arviolta noin 60 kuulijaa. Kuva: Pentti Höri

SDP:n ylimääräinen puoluevaltuusto vahvisti lauantaina virallisesti EU-komissaari Jutta Urpilaisen SDP:n presidenttiehdokkaaksi. Urpilainen aikoo kiertää kaikki Suomen maakunnat jouluun mennessä. Kiertue alkoi maanantaina kotiseudulta Pohjanmaalta. Hänet oli mahdollista tavata Vaasassa, Pietarsaaressa ja Kokkolassa. Tiistaina on vuorossa Seinäjoki.

Pietarsaaressa järjestetty tilaisuus veti kahvilan täyteen väkeä. Urpilainen on esiintynyt saman yleisön edessä useita kertoja uransa aikana, mutta tällä kertaa hän oli ensimmäistä kertaa presidenttiehdokkaana.

– Pietarsaari on minulle rakas paikka, ja olen vieraillut täällä säännöllisesti. Salaisesti olen myös käynyt täällä komissaarina lasteni kanssa, nauttien kesästä Fäbodassa, Urpilainen kertoi puheessaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Terhi Päivärinta otti yhteiskuvan presidenttiehdokkaan kanssa. Kuva: Pentti Höri

Urpilainen kertoi tuntevansa vahvaa paloa niihin tehtäviin, jotka kuuluvat presidentin toimenkuvaan, erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtamiseen sekä arvojohtajana toimimiseen.

– Haluan tiivistää ulkopolittiset näkemykseni kolmeen sanaan: puolustamme, arvoja, rajoja, hän sanoi.

Hän jatkoi korostaen, että Suomi ei ole uhka kenellekään, vaan on valmis puolustamaan demokratiaa, oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksia. Urpilainen kertoi myös työskennelleensä viimeiset neljä vuotta ulkopolitiikan ytimessä, tiimissä, joka vastaa EU:n ja 126:n valtion välisestä yhteistyöstä.

– Näitä arvoja on puolustettava päättäväisesti. Suomen etu perustuu sääntöihin nojaavaan kansainväliseen järjestelmään, ei voimankäyttöön perustuvaan järjestelmään, mikä tarkoittaa sääntöjen luomista ja niiden noudattamista, hän totesi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Siksi hän haluaa nähdä Suomen toimivan voimakkaammin kansainvälisessä yhteisössä länsimaisten arvojen puolustajana.

Jutta Urpilaisen puhui arvoista, turvallisuudesta ja kansainvälisestä yhteistyöstä. Kuva: Pentti Höri

Urpilainen korosti myös presidentin roolia kumppanuuksien rakentajana.

– Suomalaisen talouden tulevaisuuden mahdollisuudet luodaan maailmanlaajuisesti eteläisillä alueilla, missä suurin osa maailman väestöstä asuu: Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa, Aasiassa sekä Karibian ja Tyynenmeren alueilla, hän totesi.

– On tärkeää, että tasavallan presidentti edistää vientiä ja tuo suomalaisia ratkaisuja niiden vihreään ja digitaaliseen siirtymään liittyvien haasteiden ratkaisemiseksi, jotka näissäkin maissa ovat ajankohtaisia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän jatkoi korostaen ilmastonmuutoksen pysäyttämisen tarvetta ja suomalaisyritysten tarjoamien ratkaisujen merkitystä kaikkien maiden osallistamisessa tähän työhön.

Urpilainen puhui myös arvojohtajuudesta, korostaen suomalaisen yhteiskunnan vahvuutta keskustella asioista kunnioittavasti, vaikka mielipide-eroja olisi.

– Huolenani on kuitenkin polarisaation ja keskinäisen tuomitsevuuden kasvu, mikä saattaa vaikuttaa keskinäiseen turvallisuuteemme ja luottamukseemme, hän sanoi.

Urpilainen korosti, että jokainen ihminen on tärkeä, ja hän kiinnitti erityistä huomiota nuoriin.

– Haluan sanoa nuorille, että ajoittain voi tuntua, että odotukset ovat korkealla ja vaatimukset voivat saada nuoren miettimään, olenko tarpeeksi hyvä. Mutta haluan teille kertoa, että te olette arvokkaita, eikä ketään jätetä.

Yleisön joukossa oli myös Kari Koskela, joka piti käsissään jalkapalloa, jota hän kutsuu "presidenttipalloksi." Koskelan tavoitteena on saada jokaisen presidenttiehdokkaan nimi palloon.

Allekirjoitukseen liittyy lupaus tulla avaamaan Pietarsaaren uusi jalkapallostadion sen valmistuttua. Koskela uskoi Urpilaisen mahdollisuuksiin vaikka kampanja alkoi muita ehdokkaita myöhemmin.

– Mahdollisuudet ovat hyvät, mutta kilpailu tulee olemaan kova, arvioi Koskela.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä