Paikallisuutiset

Pietarsaari kysyy pysäköinnistä nyt myös yrityksiltä: Asukkailta saatu vasta 30 vastausta - lisää kaivataan

Pysäköinti puhuttaa. Nyt kaupunkilaisilla, yrityksillä ja naapurikuntalaisilla on mahdollista sanoa mielipiteensä pysäköinnistä Pietarsaaressa. Strategiatyössä on tarkoitus selvittää pysäköinnin kehittämistarpeet, luoda tavoitteet ja laatia suunnitelmat niiden toteutumiseksi. Kuva: Pirkko Högkulla

Pysäköinnistä on käynnissä kaksi verkkokyselyä Pietarsaaressa. Toinen kysely on suunnattu kaupunkilaisille ja Pietarsaaressa liikkuville naapurikuntalaisille, toinen yrityksille.

Pietarsaaren kaupungin joulun alla julkistamaan asukaskyselyyn pysäköinnin kehittämisestä on saatu 30 vastausta. Kaikkiaan kyselyssä on vieraillut 67 kävijää, joista osa on jättänyt vastaamatta ja osa on jättänyt vastaukset lähettämättä. Lukemat ovat maanantailta 8. tammikuuta.

– Lisää vastauksia kyselyyn kaivataan, toteaa kaupungininsinööri Harri Kotimäki.

Kaupunki kartoittaa nyt myös yritysten näkökulmia pysäköinnistä ja huoltoliikenteestä keskusta-alueella. Yrityksille suunnattu kysely avattiin verkossa 5. tammikuuta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kumpaankin kyselyyn voi vastata 21. tammikuuta saakka.

Pietarsaaressa käy naapurikunnista paljon ihmisiä töissä ja asioimassa.

Kyselyt liittyvät Pietarsaaren kaupungin pysäköintistrategiaan, jonka laatiminen liittyy puolestaan laajempaan keskustan kehittämistyöhön. Tarkoituksena on selvittää pysäköinnin kehittämistarpeet, luoda tavoitteet ja suunnitelmat pysäköinnin kehittämiseksi tulevaisuudessa.

Strategian lähtökohdiksi kartoitetaan Pietarsaaressa liikkuvien ajatuksia pysäköintiin liittyvistä kehittämistarpeista ja -mahdollisuuksista. Lisäksi haetaan yritysten näkökulmaa paitsi tämän hetken tilanteesta myös tulevaisuuden suuntauksista niin pysäköinnin kuin huoltoliikenteen osalta.

– Toiveena on, että mahdollisimman moni vastaisi, Kotimäki kannustaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pietarsaaressa on päätetty esimerkiksi edistää kävelyä ja pyöräilyä keskustassa. Jos rakennetaan lisää vastaavia väyliä kuten Pietarinpuistikolla, vaikuttaa se kadunvarsipysäköintiin. Ensin on silloin ratkaistava mihin autot pysytään sijoittamaan. Onko mahdollista järjestää joitakin pysäköintilaitoksia? Muutamalla tontilla pysäköintiä voitaisiin kehittää eli lisätä. Maria Malm on pikkuisen avoin kysymys, sehän odottaa jonkinlaista rakennusta, mutta sitä vastapäätä on Epoquen päässä pysäköintialue, mihin voitaisiin rakentaa lisätilaa puolittain maan alle, Kotimäki pohdiskelee.

Mikä on pisin hyväksyttävä kävelymatka pysäköintipaikalta kohteeseen?

Asukaskysely on suunnattu kaupunkilaisten lisäksi naapurikuntiin, joista käy paljon ihmisiä Pietarsaaressa töissä ja asioimassa.

Kyselyssä tiedustellaan mm. kuinka usein käy autolla Pietarsaaren keskustassa, kuinka helposti kokee löytävänsä sopivan pysäköintipaikan eri ajankohtina, olisiko valmis jättämään autonsa keskitettyyn pysäköintiin, mikäli se parantaisi keskustan viihtyisyyttä, kävelyn ja pyöräliikenteen olosuhteita.

Lisäksi halutaan tietää vaikkapa mikä on pisin hyväksyttävä kävelymatka pysäköintipaikalta kohteeseen. Kyselyn lopussa on kartta, johon voi mm. merkitä alueet, joissa omasta mielestä on riittävästi vapaita pysäköintipaikkoja, eniten pulaa niistä sekä missä on tarve sähköauton latauspisteelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Missä on eniten pulaa pysäköintipaikoista?

Yrityksille suunnatussa kyselyssä tarkastellaan huoltoliikenteen ja tavaratoimitusten kehittämistarpeita ja muodostetaan näkemys kehittämisen suuntaviivoista. Missä työntekijät pysäköivät, missä on asiakkaiden asiointipaikkoja, miten tavaraliikenne hoituu?

Yrityksiltä kysytään myös mm. kuinka paljon yrityksessä käy asiakkaita keskimäärän päivässä, millä he yleensä saapuvat ja mihin kellonaikaan on ruuhkaa. Entä kuinka tärkeänä yrittäjä kokee asiakaspysäköinnin yrityksen läheisyydessä, alle 100 metrin etäisyydellä?

Niin ikään haetaan tietoa yrityksen tavaravirroista päivässä, toimituksista ja noudoista sekä minkälaisella ajoneuvolla ne pääsääntöisesti hoituvat. Karttamerkinnöillä haetaan alueita, joissa Pietarsaaressa on ongelmallinen kohta huoltoliikenteen näkökulmasta, eniten pulaa pysäköintipaikoista, erityisen hyvin toimivia pysäköintiratkaisuja ja mm. tarvetta esteettömille pysäköintipaikoille.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä