Paikallisuutiset

Pietarsaaressa maan toiseksi halvinta asumista

Kiinteistökustannukset laskeneet - kerrostaloasuminen edullista myös Kokkolassa.

Seppälän kortteliin Pietarsaareen valmistuu kerrostaloasuntoja suunnilleen Kiinteistöliiton ns. Indeksitalon volyymissa. Kuva: Pentti Höri

Kiinteistöliiton Indeksitalo 2023 -selvityksen mukaan Pietarsaaressa on maan toiseksi alhaisimmat ja Kokkolassa maan kolmanneksi alhaisemmat asumiskustannukset.

Molemmat kaupungit petrasivat sijoitustaan viime vuoteen nähden, jolloin Pietarsaari oli sijalla 5 ja Kokkola sijalla 6. Kempele on selvityksen mukaan edelleen maan edullisin paikka asua.

Kiinteistökustannukset Pietarsaaressa ovat 2,74 €/m2/kk ja Kokkolassa 2,76 €/m2/kk. Koko Suomen keskiarvo on 3,23 €/m2/kk.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pietarsaaressa kiinteistökustannuksiin tuli laskua viime vuoteen nähden 3 prosenttia ja Kokkolassa 2 prosenttia. Usealla paikkakunnalla nähtiin jopa kaksinumeroisia korotusprosentteja kiinteistökustannuksissa, kertoo Pohjanmaan Kiinteistöyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Mervi Ala-Prinkkilä yhdistyksen tiedotteessa.

Pietarsaaresta löytyy maan edullisin kaukolämpö ja Kokkolasta taas edullisimpiin kuuluva vesimaksu.

– Molemmat kaupungit myös laskivat jätehuoltomaksuaan, joka on poikkeuksellista, kun verrataan tilannetta Vaasaan ja Mustasaareen. Mustasaari oli viime vuonna vielä maan toiseksi edullisin paikka asua, nyt se löytyy sijalta 6.

Kiinteistöliiton Indeksitalo 2023 -selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet koko Suomen alueella tänäkin vuonna tuntuvasti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nousu on myös ollut viimevuotista laaja-alaisempaa ja kohdistunut energiakustannusten lisäksi esimerkiksi myös veden ja jätehuollon maksuihin.

Ainoastaan kiinteistösähkön vertailulukema laski - viime vuoden kaksinkertaistumisen jälkeen.

Kiinteistöliitto on verrannut vuodesta 2001 syksyisin vakiomuotoisen tyyppitalon, ns. Indeksitalon kiinteistöveroja ja muita kuntakohtaisesti määrittyviä kustannuksia maamme suurimmissa kaupungeissa käyttäen voimassa olleita maksuperusteita ja hintoja.

Indeksitalo on 10 000 kuutiometrin asuinkerrostalo, joka sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla ja jossa on 40 asuntoa. Talon energian ja veden kulutukset ovat keskimääräisiä, samoin jäteastioiden määrät ja tyhjennysvälit.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kiinteistösähkössä vertailukustannukset on laskettu vuodesta 2021 lähtien sähköenergian osalta kaikille kunnille vertailtujen sähkösopimusten keskiarvon mukaisesti, mutta siirtomaksut ovat paikallisen siirtoyhtiönmukaisia.

Nyt julkaistavan Indeksitalo 2023 -tietoaineiston on kerännyt KTI Kiinteistötieto Oy Kiinteistöliiton tilaamana. Mukana on kaikkiaan 59 kaupunkia ja kuntaa.

Vertailukaupungeissa asuu hieman runsaat neljä miljoonaa henkeä. Vertailun ulkopuolelle jäävät markkinoilta ostettavat kaikki yksityiset palvelut, kuten isännöinti ja kiinteistöpalvelut.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä