Paikallisuutiset

Pietarsaaren vesibussionnettomuus siirtyy pian syyteharkintaan: Uponneesta aluksesta pelastautui 27 ihmistä, kuljettajaa epäillään vaaran aiheuttamisesta ja kahdesta laiminlyönnistä

M/s Mässkär upposi Pietarsaaren edustalle elokuun alussa.
M/s Mässkär upposi Pietarsaaren edustalle elokuun alussa. Kuva: Markku Jokela

Katariina Poranen

Pietarsaaressa elokuussa tapahtuneen vesibussionnettomuuden tutkinta on loppusuoralla, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja, kapteeniluutnantti Jari Nieminen Länsi-Suomen merivartioston rikostorjuntayksiköstä.

M/s Mässkär joutui veden varaanPietarsaaressa elokuun alussa. Alus oli päivittäisellä lounasristeilyllään ja ehti edetä merellä noin puoli tuntia, minkä jälkeen huomattiin, että veneeseen alkoi vuotaa vettä. Hätäkeskus sai ilmoituksen suuresta vesiliikenneonnettomuudesta. Uhkaava onnettomuus päättyi kuitenkin onnellisesti: kaikki kyydissä olleet 25 matkustajaa ja kaksi miehistön jäsentä saatiin pelastettua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tutkinnassa onnettomuuden syyksi paljastui ylikuumentunut pakoputki. Pakoputken jäähdyttämiseen vettä tuovan putken venttiili oli jäänyt avaamatta. Ylikuumentunut pakoputki sulatti muovin pakoputken ympäriltä, ja siksi vettä pääsi veneeseen.

Tapauksen tutkinnassa on selvinnyt useita epäkohtia. Aluksen kuljettajalla ei ollut lupaa vesibussin liikennöintiin, vaan hänen lupakirjansa koski vain vuokraveneen kuljettamista. Tutkinnassa on kiinnitetty huomiota myös siihen, että aluksen kyydissä oli kaksi matkustajaa liikaa: lupa oli kuljettaa vain 25 ihmistä, mutta kyytiläisiä oli 27.

Vesibussin kuljettajaa epäilläänkin nyt merikelpoisuuden huolehtimisen laiminlyönnistä ja hyvän merimiestaidon laiminlyönnistä sekä vaaran aiheuttamisesta. Lisäksi aluksen omistajaa epäillään merikelpoisuudesta huolehtimisen laiminlyönnistä, koska omistaja oli palkannut aluksen kuljettajaksi henkilön, jolla ei ollut riittäviä lupia liikennöintiin.

Tutkinta siirtyy syyteharkintaan lähiviikkoina, kunhan lopullinen tutkintapöytäkirja saadaan käännettyä ruotsiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tutkinnanjohtaja Jari Niemisen mukaan onnettomuutta on ollut kohtuullisen helppoa selvittää.

– Myös esitutkinnassa mukana olleet ovat halunneet, että tapahtumat selvitetään.

Lue myös:

Merenkuluntarkastus epäilee M/s Mässkärin päällikön pätevyyttä

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren kovan onnen vesibussi ei palaa enää matkustajaliikenteeseen

Pietarsaaren merionnettomuus tutkitaan merivartioston rikostorjuntayksikössä

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä