Paikallisuutiset

Talousvesi tarkkaan syyniin Pietarsaaressa – Ympäristöterveys on ottanut lukuisia näytteitä eri paikoista

Pietarsaaren Vesi alkoi sunnuntaina tarjoata asukkaille naapurikuntien juomavettä torilla säiliövaunuista. Ähtävänjoen vedenlaatu on yhtiön mukaan huonontunut runsaiden sateiden seurauksena, mikä on osaltaan aiheuttanut sen, että jokea pitkin virtaa sadeveden mukana enemmän materiaalia. Kuva: Pirkko Högkulla

Ähtävänjoen jatkuva huono vedenlaatu aiheuttaa Pietarsaaren Veden mukaan yhtiölle haasteita juomaveden puhdistusprosessissa.

Ympäristöterveys Kallan on maanantaina ottanut Pietarsaaressa seitsemästä eri paikasta viranomaisnäytteitä Pietarsaaren Veden talousveden liian korkeiden rautapitoisuuksien vuoksi. Raudan lisäksi juomavedestä analysoidaan mahdolliset bakteerit, mikrobiologiset parametrit.

Näytteet on otettu vesitornista, alavesisäiliöstä, Åminnen vesilaitokselta lähtevästä vedestä, Länsinummen koululta, Malmin sairaalasta, Strandis Kala-Aitta Fiskbodenista Ådössä sekä Alhedan jätevedenpuhdistamolta.

– Tänään otetut näytteet on laitettu pikana analyysiin. Yleensä tulosten saamiseen menee parikin viikkoa. Nyt kyse on poikkeustilanteesta, joten tulokset ovat odotettavissa mahdollisimman pian, luottaa terveystarkastaja Outi Fränti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Mikrobit tarkistetaan varmuuden vuoksi. Otamme normaalistikin jatkuvan seurannan näytteitä noin joka toinen viikkoa eli tuollaiset 24 kertaa vuodessa. Lisäksi otetaan neljä laajojen tutkimusten näytteitä. Tähän asti tulokset ovat olleet hyviä eikä tällä hetkellä tiedossa ole, että niiden osalta olisi poikkeavaa, Fränti huomauttaa.

Tuoreet näytteet on otettu vesitornista, alavesisäiliöstä, Åminnen vesilaitokselta lähtevästä vedestä, Länsinummen koululta, Malmin sairaalasta, Strandis Kala-Aitta Fiskbodenista Ådössä sekä Alhedan jätevedenpuhdistamolta.

Edellisen kerran Kallan Ympäristöterveys otti näytteet Pietarsaaren veden toimittamasta talousvedestä 9. lokakuuta. Näyte otettiin kaupungin keskustassa toimivasta yrityksestä.

– Tuossa näytteessä ei ollut poikkeamia mikrobiologisissa parametreissa. Rautapitoisuus oli 57 mikrogrammaa litrassa. Se on normaali taso Pietarsaaren Vedelle, jonka vedessä rautapitoisuus pyörii 30-50 mikrogramman paikkeilla litraa kohden, kertoo Outi Fränti.

Raudan laatutavoite mm. suurten ja pienten vesilaitosten jakamalle talousvedelle on enintään 200 µg/l.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskiviikkona 11. lokakuuta Pietarsaaren Vedestä kerrottiin, että johtoveden rautapitoisuus on kohonnut ja aiheuttanut poikkeavaa väriä ja makua. Laitoksella oli ollut meneillään aktiivihiilisuodattimien vaihto huoltotoimenpiteenä. Työ oli kesken, ja sen aikana otsonaattori pitää ottaa pois päältä työturvallisuussyistä. Huonompilaatuista vettä ehti mennä verkostoon. Raakaveden orgaanisen aineen nousun takia veteen jouduttiin sekoittamaan tavallista enemmän kemikaaleja eli rautayhdistettä.

Sunnuntaina 15. lokakuuta Pietarsaaren torilla aloitettiin naapurikuntien juomaveden jakelu säiliöistä. Vedenjakelua on tarkoitus jatkaa kunnes tilanne paranee.

Maanantaina 16. lokakuuta Pietarsaaren Vesi tiedotti, että Ähtävänjoen jatkuva huono vedenlaatu aiheuttaa haasteita juomaveden puhdistusprosessissa. Tämän seurauksena vesijohtovesi sisältää normaalia enemmän rautaa.

Vedenpuhdistuksessa orgaaniset aineet poistetaan rautasuolalla ja rauta poistetaan hiekkasuodatuksella. Tällä hetkellä prosessin kautta tulee enemmän rautaa kuin on toivottavaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren Vesi kertoo, että tavoite, johon vesilaitos pyrkii ja jonka se yleensä saavuttaa on 0,2 mg/l. Viimeisimmän 16. lokakuuta suoritetun itsevalvontamittauksen mukaan laitoksen lähtevä vesi sisälsi rautaa 1,19 mg/l.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen viitaten vesiyhtiö on ilmoittanut, ettei rautapitoisuuden pitäisi aiheuttaa merkittävää terveysriskiä, joskin suuret rautapitoisuudet saattavat ärsyttää vatsaa. Käyttökieltoa tai keittosuositusta ei ole asetettu.

Ähtävänjoen vedenlaatu on huonontunut runsaiden sateiden seurauksena. Tämä on osaltaan aiheuttanut sen, että jokea pitkin virtaa sadeveden mukana enemmän materiaalia. Joen pinnankorkeus ja virtaama ovat kasvaneet, ja se on aiheuttanut materiaalin irtoamista pohjasta ja reunoista, tiedotteessa kuvataan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä