Paikallisuutiset

Pietarsaaren lukiolaisten päivä Euroopan parlamentissa herätti kiinnostuksen politiikkaan

Lukiolaiset lähdössä Euroopan parlamenttiin. Kuva: Tytti Lehtola

Pietarsaaren lukion oppilaat viettivät päivän meppinä.

Pietarsaaren lukion oppilaat kävivät Strasbourgissa tutustumassa Euroopan parlamentin toimintaan 8.-11.2. Mukana oli 24 opiskelijaa ja 2 opettajaa.

Kauan odotettu matka kohti Ranskaa alkoi iloisissa merkeissä. Puheensorina täytti tilan, kun lähdimme junalla matkaan. Jännittävin päivä oli kuitenkin päivä Euroopan parlamentissa Euroscola hankkeen merkeissä.

Euroscola on nuorille suunnattu hanke, jossa nuoret voivat viettää päivän Euroopan parlamentin jäsenenä. Euroscola-päivä alkoi parlamentin tarjoamalla keskieurooppalaistyylisellä aamiaisella, jolla saimme suklaacroissantin ja sämpylää marmeladilla. Tämän jälkeen siirryimme Euroopan parlamentin istuntosaliin, jossa itse ohjelma alkoi. Meidät oli jaettu rannekkeilla eri ryhmiin ja menimme istumaan rannekkeen värin määräämille paikoille. Värit määräsivät myöhemmin myös oman kannan iltapäivän väittelyssä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Milja Viitala (vas.), Helmi Pynttäri, Matleena Tyni ja Unna Rannisto odottamassa ohjelman alkamista. Kuva: Tytti Lehtola

Aamupäivän ohjelmassa oli kysymysten esittäminen Euroopan parlamentin jäsenille Delphine Colardille ja Marc Angelille. Aiheena oli muun muassa misinformaatio ja disinformaatio. Nuoret osasivat esittää erittäin hyviä kysymyksiä. Jopa muutama omasta ryhmästämme uskaltautui kysymään. Puheenvuorot olivat virallisia ja meistä tuntui, että olimme oikeita europarlamentaarikkoja täysistunnossa. Aamu- ja iltapäivän ohjelmien välissä oli lounas, sekin Euroopan parlamentin tarjoama.

Yllätyimme siitä, että juotavaksi ei ollutkaan tarjolla vettä tai maitoa, vaan mehua. Jos vettä halusi, se piti hakea kauempaa automaatista. Ruoan jälkeen palasimme takaisin istuntosaliin, jossa vuorossa olivat väittely ja äänestykset.

Hyviä kommunikointitaitoja tarvittiin, kun mietimme perusteluja väitteisiin yhdessä muiden kanssa. Nuoria oli kaikkiaan 25 maasta, joten puheensorina täytti istuntosalin nopeasti.

Päivän päätteeksi oli vuorossa vielä päätöstilaisuus, jossa lukiomme opettaja Tytti Lehtola palkittiin yhtenä opettajille suunnatun kilpailun voittajana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rami Pelkkala (vas.) ja Artturi Fagerholm valmistautumassa aamupäivän ohjelmaan istuntosalissa. Kuva: Tytti Lehtola

Euroscola oli meille kaikille todella mielenkiintoinen kokemus. Tunnelma oli katossa koko päivän ajan. Oli mahtavaa tutustua nuoriin muista maista. Kaikki olivat hengessä mukana ja yhteistyö muiden kanssa oli sujuvaa.

Hyvästä englannin kielen taidosta oli hyötyä, kun lähes kaikki keskustelut käytiin englanniksi. Myös saksan ja ranskan kielen taidosta oli joillekin hyötyä, koska myös niillä kielillä puhuminen oli parlamentissa mahdollista. Tulkit käänsivät muut kielet englanniksi.

Loppumatka sujui vapaammissa merkeissä.

Euroscola-päivän jälkeen tutustuimme historiaa ja kulttuuria huokuvaan kaupunkiin tarkemmin. Ystävien kanssa Strasbourgin kaupunkiin tutustuminen oli kiva vastapaino viralliselle parlamenttipäivälle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nähdyksi tulivat muun muassa Strasbourgin upea vanha kaupunki sekä näyttävä 1400-luvun katedraali.

Tutustuimme päivän aikana myös paikallisiin herkkuihin, kuten macaron-leivoksiin ja tarte flambéehen eli pizzamaiseen leipätaikinapohjalle tehtyyn juustotäytteiseen suolaiseen leivonnaiseen.

Kokemuksena Euroscola oli innostava ja herätti parhaimmillaan nuorten kiinnostuksen europarlamentaarikon työtä kohtaan. Toivottavasti näemme nämä innostuneet nuoret tulevaisuudessa politiikan uralla. Kaikilla kiinnostus ei kuitenkaan herännyt yhtä vahvasti.

Siitä huolimatta päivä antoi meille tärkeää uutta tietoa Euroopan parlamentin toiminnasta sekä mahdollisuuden jakaa ideoita muiden nuorten kanssa. Näkökulma poliittisten kysymysten tärkeydestä auttaa myös tulevaisuudessa ymmärtämään jokapäiväistä poliittista keskustelua yhteiskunnassa.

Kokonaisuudessaan matka oli ikimuistoinen ja tulemme muistamaan sen koko loppuelämän.

Essi Svenlin

Hanna Vornanen

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä