Urheilu

Pietarsaaren jalkapallostadionhankkeesta kolme valitusta hallinto-oikeudelle: "Se on liian massiivinen, päätös valittaa syntyi hyvissä ajoin"

Pietarsaareen tulollaan olevan jalkapallostadionin rakennusluvasta on jätetty kolme valitusta Vaasan hallinto-oikeuteen.

Kaksi valituksista on kirjautunut 8. marraskuuta ja kolmas 19. marraskuuta. Pietarsaaren kaupungin ympäristö- ja rakennuslautakunta päätti myöntää stadionille rakennusluvan kokouksessaan 13. lokakuuta.

Kaikki valitukset on jätetty ajallaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yksi valituksista on tehty kaavaillun stadionalueen lähistöllä asuvan yksityishenkilön toimesta. Toinen on jätetty kahden samalla kadulla sijaitsevan taloyhtiön nimissä ja kolmannessa muodollisena valittajatahona on pietarsaarelainen metallialan yritys.

Yhdessä valituksista tuodaan seikkaperäisesti ilmi valittajan havaitsemia puutteita ja virheellisiä menettelyjä muun muassa kuulemismenettelyn ja katselmuksen sekä kielilain valossa.

Valituksissa kritisoidaan sitäkin, että stadion peittäisi lähikadun asukkailta aamuauringon sekä aiheuttaisi pysäköintiongelmia ja pelastusteiden tukkeutumista. Huomiota kiinnitetään myös jalkapallo-otteluiden ja muiden tapahtumien aiheuttamaan meteliin.

Kahdessa kolmesta valituksesta on allekirjoittajanaEija Kuoppala, jokaavasi näkemyksiään stadionprojektista Keskipohjanmaalle 8. lokakuuta. Kuoppala kertoo nyt, että päätös valittaa hankkeesta oli selvä jo siinä vaiheessa, kun projektin koko alkoi hänelle selvitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se on liian massiivinen tuolle sijainnille, hän tiivistää.

Kuoppala huomauttaa alueen kaavaselostuksessa mainittavan, että rakentaminen tontilla painottuisi Pietarinpuistikon puolelle. Stadion tulisi tontin vastakkaiselle laidalle.

Kuoppala kertoo kysyttäessä, että on sosiaalisessa mediassa kohdannut asiatonta nimittelyä kiitos stadionkritiikkinsä. Hän aikoo seurata valitusasioiden etenemistä rauhallisesti.

– Luen lehdistä, mitä tapahtuu. Kaupungillahan on 30 päivää aikaa vastata valituksiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Taustalla näkyvässä kerrostalossa osakkaana ja isännöitsijänä vaikuttava Eija Kuoppala katsoo, että suunnitellun kokoinen jalkapallostadion ei nykyisen Länsikentän kohdalle kuulu. Kuva vuoden 2021 syksyltä.
Taustalla näkyvässä kerrostalossa osakkaana ja isännöitsijänä vaikuttava Eija Kuoppala katsoo, että suunnitellun kokoinen jalkapallostadion ei nykyisen Länsikentän kohdalle kuulu. Kuva vuoden 2021 syksyltä. Kuva: Kristian Sundqvist

Rakentamiseen liittyvien asioiden käsittelyaika on Vaasan hallinto-oikeudentilastojen mukaan keskimäärin 21 kuukautta. Mikäli yksikin valituksista otetaan käsittelyyn saattaa hanke tilastojen valossa viivästyä hallinto-oikeudessa kahdella vuodella, vaikkei valitus menestyisikään.

Stadionyhtiön toimitusjohtajaKenneth Mörk sanoo, etteivät valitukset tulleet suurina yllätyksinä.

– Ainahan se mahdollisuus on, kun kyse on tämän kokoluokan hankkeesta kaupungin keskusta-alueella. Aikataulut ovat nyt vähän enemmän auki kuin ne olivat muutama viikko sitten.

Onko riskiä, että mahdollinen viivästys vaikuttaisi stadionille myönnettyyn valtionapuun tai Suomen Palloliiton avustukseen?

– Ei tietääkseni.

Stadionhanke tuli julki vuoden 2020 tammikuussa Pietarsaaren Sanomienartikkelissa. Nyttemmin hanke on edennyt siihen pisteeseen, että sille on myönnetty paitsi rakennuslupa niin 4,9 miljoonan euronkaupungin takaus.

Stadionin rakennuslupaa koskevista valituksista kertoi ensimmäisenä Österbottens Tidning.

Lue myös:Stadionyhtiön puheenjohtajan Björn Anderssénin muisteluita siitä, miten hanke sai alkunsa

Muualla verkossa:Videoanimaatio kaavaillusta stadionista

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä