Paikallisuutiset

Arja Aution kädenjälki näkyy ruudussa ja estradeilla: ”Olen saanut mahtavia työkeikkoja Helsingissä” - Lue myös pietarsaarelaislähtöisen maskeeraajamestarin vinkit nopeaan meikkiin

Arja Autio tekemässä meikkiä kuvauksissa, mallina Riikka Lehtonen ex-ammattilaisurheilija. Kuva: Yksityinen

– Olen kiitollinen kaikesta siitä mitä hän olen saanut kokea, että vielä 58-vuotiaana, uuteen kaupunkiin muuttaneena olen saanut mahtavia työkeikkoja ja työpaikkoja, kuvaa helsinkiläistynyt pietarsaarelainen Arja Autio.

Oli aikoinaan sattuman oikku, että Arja Autio löysi kauneusalan, joka kuljetti edelleen maskeerauksen maailmaan.

Työtä pietarsaarelaislähtöiselle, Helsingissä asuvalle maskeeraajamestarille on jo ollut tarjolla tv-sarjoissa, muutamassa lyhytelokuvassa, mainoksissa. Näkyipä hänen kädenjälkensä myös Aleksanteri teatterin estradilla Lisbeta-oopperassa toissa vuonna ja iso siivu tulevasta kesä vierähtää musiikkiteatteriesitys Katrinan seurassa Ahvenanmaalla.

”Oikea unelmatyö mahtavan, suureksi osaksi jo tututuksi tulleen työporukan kanssa”.

– Minua pyydettiin Katrinan tuotantoon paitsi maskeeraajaksi myös maskeeraussuunnittelijaksi eli suunnittelen meikit ja kampaukset. Oikea unelmatyö mahtavan, suureksi osaksi jo tututuksi tulleen työporukan kanssa, Arja Autio iloitsee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen lukenut käsikirjoituksen ja sen pohjalta tehnyt perusideointia. Lopulliseen toteutukseen vaikuttaa sitten moni seikka kuten puvustus, ohjaajan ja koreografin näkemykset. Toivottavasti pääsen tekemään myös karvatöitä, peruukkeja, viiksiä, partoja. Se on pikkutarkkaa puuhaa, mutta palkitsevaa kun aitoja karvoja virkataan koukulla pehmeään, tyllikankaan tyyliseen materiaaliin.

Arja Autio osallistui ensimmäiselle meikki- ja ihonhoitokursseille parikymppisenä, vuonna 1986. - Äkkiä huomasin, että meikkaamisesta ja ihonhoidosta tuli intohimoni. Kuva: Yksityinen

Estonia tv-sarjan kuvauksissa Arja Autio työskenteli yhtenä maskeeraaja-avustajana. Useamman päivän työkeikka jätti jälkeensä vaikuttavan kokemuksen.

– Meitä oli useita maskeeraaja-avustajia ja me tehtiin kyseistä aikakautta eli 1990-lukua edustavat maskit, meikit ja hiukset, muulle porukalle kuin päänäyttelijöille.

Autio kertoilee, miten kuvauksissa toimitaan tiiviillä aikataululla. Aikaa on usein vain pari tuntia tehdä useammalle avustajanäyttelijälle maskit eli meikit ja hiukset sekä mahdollisesti ajaa/siistiä parta miesnäyttelijöiltä. Sitten mennään valvomaan kuvauksia ns. settiin siltä varalta että näyttelijän hiukset törröttävät tai pitää lisätä puuteria tai korjata huulipunaa kuvausten aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maskitilanne Lisbeta-oopperasta. Kuva: Yksityinen

Luovina ja kiinnostavina tuotantoina Arja Autio mainitsee myös avopuolisonsa Vesa-Pekka Partasen - artistinimeltään Jim Catwalkin - musiikkivideot, joissa hän saa toimia maskeeraajana, stylistinä, roudarina ja välillä kuvaajanakin.

Arja Autio valmistelemassa Jim Catwalkia eli avopuoliso Vesa-Pekka Partasta uusimman musiikkivideon kuvauksiin, joissa hän esiintyy itsekin ja laulaa stemmoja. Kuva: Yksityinen
Avopuoliso Vesa-Pekka Partasen, artistinimeltään Jim Catwalkin uusimman musiikkivideon kuvauksista. Kuva: Yksityinen
”Maskeeraaja osaa meikistä, voisiko sanoa, kaiken”.

Maskeeraajan työ on luovaa ja taiteellista. Tavoitteena on saada esiintyvä henkilö, artisti, näyttelijä, malli näyttämään tiptop toivotunlaiselta niissä valoissa ja tiloissa mitä on tarkoitus käyttää.

– Maskeeraaja osaa meikistä, voisiko sanoa, kaiken. Maskeeraajan työhön kuuluvat myös kampauksien, peruukkien työstäminen sekä naamiointi, erilaiset haavat ja ruhjeet sekä vanhentamisen taito.

Laajaa työkenttää tarjoutuu tuotantoprojekteissa laidasta laitaan - teattereissa, elokuva- ja televisioyhtiöissä, mainos-, muoti- ja lehtikuvauksissa sekä muoti- ja hiusnäytöksissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Meikkauksella on maskeerauksella on vissi ero.

– Meikkaus on enemmänkin kauneusmeikki, pyritään tuomaan hyviä piirteitä esille korostamalla niitä - ja piilottamalla vähemmän hyviä.

– Toki maskeeraaja tekee myös kauneusmeikkejä, mutta laajemmin ajateltuna maskeerauksessa on kyse teatteri- ja elokuvatöissä hahmon korostamisesta.

Päätyö löytyy edelleen kauneusalalta.
Joulupuu ry mainosvideon kuvauksista. Kuva: Yksityinen

Päätyö löytyy edelleen kauneusalalta. Kosmetologina Autio toimii sopimusyrittäjänä hoitolassa sekä kouluttajana niin freelancerina kuin yksityisessä koulussa parina päivänä viikossa sekä tekee opetusvideoita Instagramiin. Ja töitä riittää, sillä kasvojen ja vartalon ihonhoitoon panostetaan pääkaupunkiseudulla. Lisäksi on tavallista tilata meikkaaja paikalle erilaisiin tilaisuuksiin ja juhliin valmistautuessa.

Hilla Helsinki -hoitolassa hän tekee kasvojen ja päänahan mikroneulaushoitoja, kasvohoitoja sekä erilaisia kasvo-vartalohemmotteluhoitoja. Hoitolassa ei tehdä meikkauksia eikä hiuksia.

– Sitten freelancerina teen meikkejä ja maskeerauksia sekä tarjoan esimerkiksi meikkikursseja yksityiselle asiakkaalle tai ryhmälle. Nyt on varattuna todella paljon meikkiopetuksia keväälle niin yksityis- kuin ryhmäkurssilaisille. Kalenterit ovat täynnä töitä ja se on hyvä, Arja Autio hymyilee.

Päällimmäisenä haaveena on tällä hetkellä saada oma projekti, Meikkikoulu aikuiselle naiselle -verkkokurssi valmiiksi.

– Kuvaukset on jo tehty ja ne ovat editointia vaille vielä.

Kauneuden Arja Autio määrittelee sisäiseksi säteilyksi, joka hehkuu ulospäin. Kun voi itsessään hyvin se näkyy iholla ja olemuksessa.

– Jokainen on kaunis. Hyvä meikki auttaa korostamaan omia kauniita puolia ja jopa muuttamaan ulkonäköä jos niin jostain syystä haluaa.

”Pietarsaaressa ei ollut kovin helppoa toimia yrittäjänä. Kaupunki on pieni ja kosmetologeja paljon”.

Helsinkiin pariskunta muutti työn perässä syksyllä 2021. Uusi koti löytyi Lauttasaaresta. Pietarsaaressa Arja Autio ehti pyörittää useaan otteeseen sekä yksinyrittäjän että vuokratuoliyrittäjän arkea.

– Pietarsaaressa ei ollut kovin helppoa toimia yrittäjänä. Kaupunki on pieni ja kosmetologeja paljon. Pitäisi tarjota jotain erityistä, mutta ihmiset eivät välttämättä ole valmiita siitä maksamaan. Kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa, Autio pohdiskelee.

– Ripsipidennykset olivat eniten kysytyt hoidot minun hoitolassani. Myöhemmin kysyntää oli erilaisiin kasvohoitoihin ja myös kuumakivivartalohoito alkoi kiinnostaa, yrittäjä muistelee.

Vanhassa kotikaupungissa tulee vierailtua aina kun se vaan on mahdollista.

– Pietarsaaressa asuu muun muassa yksi viidestä lapsestani perheineen sekä neljä kuudesta lastenlapsestani, vanhemmat, sukulaisia, läheisiä ja ystäviä.

Ensimmäisellä meikki- ja ihonhoitokurssilla jo vuonna 1986.

Alkujaan Arja Autiosta piti tulla näyttelijä.

– Saan nyt maskeeraajana kuitenkin olla toisella puolella näyttämöä.

Hän muistelee miten ammattihaave teatterin riveissä jäi taustalle kun kosmetiikan maailma, meikkaus ja ihonhoito veivät mukaansa vuonna 1986.

– Osallistuin parikymppisenä Oriflamen erilaisiin meikki- ja ihonhoitokursseille. Äkkiä huomasin, että meikkaamisesta ja ihonhoidosta tuli intohimoni.

Tulevaisuuden toivetöistä mestarimaskeeraaja ei oikein osaa sanoa mitä hän haluaisi päästä toteuttamaan.

– Ehkä enemmän ns. Sfx maskeja eli ruhjeita, haavoja ynnä muuta sellaista.

Siihen Arja Autio uskaltaa luottaa, että edessä on vielä monia työntäyteisiä vuosia.

– Olen onnellinen ja kiitollinen tästä kaikesta mitä jo olen saanut kokea, että vielä 58-vuotiaana, uuteen kaupunkiin muuttaneena olen saanut mahtavia työkeikkoja ja työpaikkoja, hän kiittää.

Maskityöpiste Aleksanteri teatterilla Lisbeta oopperassa. Kuva: Yksityinen
Arja Autio

Työskentelee pääkaupunkiseudulla maskeeraajana, kosmetologina, kouluttajana vuoden 2021 syksystä lukien. Toiminut kauneusalalla yrittäjänä 33 vuotta, lähinnä Pietarsaaressa.

Toiminut maskeeraajana mm. Lisbeta-oopperassa sekä yhtenä maskeeraaja-avustajana Estonia tv-sarjassa sekä muissa tv-sarjoissa, jotka eivät ole vielä julkisia. Vastaa tulevana kesänä Ahvenanmaalla musiikkiteatteriesitys Katrina maskeeraussuunnittelusta ja työskentelee tuotannossa maskeeraajana.

Suoritti maskeeraajamestarin tutkinnon 2021 joulukuussa Stadin aikuisopistossa - tutkinnon voi suorittaa jos on jo maskeeraajan ammattitutkinto. Muita koulutuksia; väri- ja tyylikonsultti vuosimallia 1995, meikkaaja 1996, maskeeraaja 1997, kosmetologin ammattitutkinto 2004.

Suomen Maskeeraajat ry:n hallituksen jäsen ja sihteeri.

Perhe: Avopuoliso Vesa-Pekka Partanen, artistinimeltään Jim Catwalk, viisinkertainen äiti ja kuusinkertainen mummi.

Näin syntyy nopea meikki Arjan vinkeillä

Arja Autio vinkkaa, miten kiireessä saa loihdittua nopean meikin ja huolitellun yleisilmeen viidessä kuudessa minuutissa.

– Perustana on hyvä meikkivoide tai kevyt bb-voide, johon on siis lisätty ihoa hoitavia ainesosia. Tarvittaessa tummien silmänalusten peitto ihonvärisellä peitevoiteella, voidemainen tai nestemäinen poskipuna siveltimellä poskiluun päälle nenää kohti kuitenkin loppuen posken keskelle omppuposkiksi, kasvojen kevyt puuterointi, aurinkopuuteria poskikuoppiin ja leuan alle.

Halutessaan voi tehdä vielä kevyen silmämeikin levittämällä sormella voidemaista luomiväriä, laittaa ripsiväriä ja meikata kulmat sekä sipaista huulille kiiltoa tai kevyt puna. Tadaa, valmista tuli!

Ihonhoitorutiineihinsa kannattaa sisällyttää ainakin ihon kosteuttamisen.

– Ei saa unohtaa kosteuttaa ihoa. Käytä puhdistuksen jälkeen kasvovettä eli ihonhoitovettä kerrostaen ihollasi 2-5 kertaa ja kämmenillä levittäen, aamuin illoin. Sen jälkeen tarvittaessa levitä seerumi ja voide. Seerumi ja voide toimivat ihollasi paremmin kun niiden alla on vesikosteutusta tarpeeksi. Näin saat nopeasti kosteutta iholle - ja tämä toimii niin nuorille kuin aikuiselle iholle, Arja Autio evästää.

Nuorten kannattaa muistaa, ettei käytetä liian hoitavia tuotteita. Autio kertoo seuranneensa huolestuneena kuinka jo 12-vuotiaat löytävät eri somekanavilta ihonhoito-ohjeita, joissa näytetään vaikkapa happokuorinnan käyttöä tai anti-age voiteiden käyttöä.

– Ne ovat liian vahvoja tuotteita nuorelle iholle ja voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa iho-ongelmia.

Kevään meikissä jatkavat trendaamista kasari- ja ysärityyli, sininen tai aprikoosin värinen voidemainen luomiväri. Look täydentyy graafisilla rajauksilla, joissa sävynä on vaikkapa sininen, vaaleanvihreän tai aprikoosi.

– Lattemeikki pitää pintansa eli käytetään ruskean eri sävyjä luomilla, poskilla ja huulilla. Luonnollisuus on niin ikään vahva trendi - meikkiä on, mutta luonnollisesti.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä