Paikallisuutiset

Pietarsaarelaisille liikunnan ystäville avautui joulupaketti kaatopaikan rinteeseen – kuntoportaiden paikkaa katseltiin kauan, mutta toteutus kävi yhteispelillä riuskasti

Pietarsaaren ensimmäiset kuntoportaat on nyt avattu yleiseen käyttöön sopivasti ennen joulua. Vihkiäistilaisuutta juhlistettiin perinteisellä nauhan leikkaamisella keskiviikkona entisen roskarivin eli kaatopaikan rinteessä.

Rappujen alapäässä pidetyn seremonian avanneen rakennuttajainsinööriFrank Bäcksholmin puhe keskeytyi hetkeksi, kun juhlan keskelle laskeutui yläilmoista utelias mutta hyväntahtoinenCasper-koira.

Jokaiset bileet saavat vauhtia kuokkavieraista. Casper ja isäntänsäKaj Wideman testasivat viimeisinä "luvattomina" kokeilijoina portaita pahaa-aavistamatta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ei tuolla ylhäällä mitään esteitäkään ollut. Luin Pietarsaaren Sanomista aamulla, että nyt nämä portaat ovat valmiit, joten ajattelin tulla katsomaan missä ne oikein ovat, Wideman naureskeli, kun pienimuotoinen tilaisuus oli ohi.

"Varsinkin näin korona-aikana tällainen ulkoprojekti edesauttaa ihmisten liikkumista ja luonnossa olemista." Mika Åby UPM:n sahanjohtaja

Hänelle kuntoportaat ovat uusi tuttavuus, vaikka lenkkeilytaustaa onkin.

– En ole aiemmin tuollaisia kokeillutkaan. Lenkkeillessäni olen juossut samaa rinnettä joskus ylös alas.

Sijainti on hänen mukaansa mitä mainioin. Portaat ovat sopivasti hollilla, jos käyttää hiihtoseura PieHi:n pururataa tai läheistä 16 kilometrin luontopolkua. Rappujen 96-askelmaiset mitatkin vaikuttavat sopivilta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Eivät ne liian pitkätkään ole, ja niitähän voi mennä monta kertaa.

Kuntoportaita on kaavailtu Pietarsaareen vuosia. Toteutus tapahtui silti nopeasti, kun kaatopaikan maisemointi valmistui tänä syksynä ja tarjosi kelpo sijoituspaikan. Vihkiäistilaisuutta sävytti kaikinpuolinen tyytyväisyys.

– Tutkimme monta paikkaa ja tämä oli tarkoituksenmukaisin. Hyvin toimivat kuntoportaat tarvitsevat sopivan kaltevuuden ja riittävän jyrkkyyden, ettei rapuista tule liian syviä. Väittäisin, että olemme onnistuneet aika hyvin, Frank Bäcksholm totesi.

Kaupunki teki yhteistyösopimuksen UPM:n Alholman sahan kanssa. Puutavara on yrityksen lahjoittamaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaikilla pienillä paikkakunnilla on oltava yhteinen intressi kehittää infraa ja paikkakunnan houkuttelevuutta, palvelutasoa ja viihtyvyyttä, sahanjohtajaMika Åby lausui.

Saha on ollut mukana useammassa yhteistyöhankkeessa kaupungin kanssa, kuten Fäbodan esteettömän luontopolun ja pari kesää torilla olleen paviljongin toteuttamisessa.

– Toivottavasti mahdollisimman moni kuntalainen ja lähialueen asukas pääsee nauttimaan tästä. Varsinkin näin korona-aikana, kun ei päästä sisätiloissa paljon asioita tekemään, tällainen ulkoprojekti edesauttaa ihmisten liikkumista ja luonnossa olemista, Åby sanoi.

Liikuntatoimen johtajaTove Jansson iloitsi myös hankkeen pääsemisestä maaliin. Sitä paitsi rakennustyö sujui todella joutuisasti Alerten tekemänä.

– Olen itse juossut nämä läpi ja voinut todeta, että hienot ovat.

Portailla ei ole talvikunnossapitoa ja valaistusta ainakaan toistaiseksi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä