Paikallisuutiset

Pietarsaarelainen Ninja Koskinen on toiminnallisen urheilun Suomen mestari – ”On kaunista, jos on tosi vahva”

Toiminnallinen urheilu on antanut Ninja Koskiselle edistymisen iloa ja paremman itsetunnon. Pian nuori urheilija lähtee MM-kisoihin Kanadaan. Kuva: Viivi Helin

Pietarsaarelainen Jeppis Functional Fitness Athletes ry:n riveissä kisaava Ninja Koskinen, 18, on toiminnallisen urheilun Suomen mestari. Vaikka tavanomaisen kuntosaliurheilun suosio on noussut viime vuosien aikana räjähdysmäisesti, toiminnallinen urheilu on useimmille vielä vierasta.

– Tämä on aika uusi laji, Koskinen kertoo, ja myöntää saavansa usein kysymyksiä harrastukseensa liittyen.

Functional fitness eli toiminnallinen urheilu kehittää tasapuolisesti muun muassa liikkuvuutta, nopeutta, räjähtävyyttä sekä koordinaatiokykyä. Liikkeet ovat motorisesti haastavampia kuin perinteisessä kuntosaliharjoittelussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mistään muutaman kyykyn sarjoista ei siis ole kyse. SM-kilpailussa ensimmäisenä tehtävänä oli vuorotellen polttaa tietty määrä kaloreita soutulaitteella sekä juosta 20 seitsemän metrin viivajuoksua. Tätä jatkettiin kuuden kierroksen ajan, tavoitteena suoriutua mahdollisimman nopeasti. Koskisella suoritukseen meni 20 minuuttia ja 32 sekuntia.

Tuore suomenmestari harjoittelee kuudesti viikossa CrossFit Jeppis -salilla. CrossFit on yhdysvaltalainen, käytännössä toiminnallista urheilua edustava urheilubrändi.

– Vähän kuin Coca Cola ja Pepsi ovat brändejä, vaikka molemmat ovat samaa tavaraa, Koskinen vertailee osuvasti.

Hän itse käyttääkin lähinnä termiä crossfit puhuessaan harrastuksestaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt abivuoden aloittava Koskinen on harrastanut crossfitia virallisesti kaksi ja puoli vuotta. Sitä ennen hän kävi teiniryhmässä kerran viikossa yläasteen ajan. Tällöin Koskisen päälaji oli vielä telinevoimistelu.

– Päätin, että lopetan voimistelun ja alotan crossfitin, kun näin enemmän tulevaisuutta siinä. Musta tuntui, että edistyin siinä paljon paremmin. Ja olin harrastanut voimistelua niin kauan, etten oikein tykännyt kilpailla enää.

Koskinen kokee voimistelun olleen turhan yksitoikkoista ja ulkonäkökeskeistä. Voimistelukilpailua varten samaa sarjaa harjoiteltiin ”tuhat kertaa”, ja siitä tuli suoriutua täydellisesti.

– Piti olla hienot hiukset ja se hieno puku päällä, kun oli kilpailemassa. Fokus oli enemmän siinä, että näyttää hyvältä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Crossfitissä ei kuitenkaan mitata tyyliä tai kilpailijan ulkomuotoa, vaan suorituksen nopeutta ja taloudellisuutta. Koskinen kertoo itsetuntonsa nousseen uuden lajin myötä.

– Tässä ajatellaan, että on kaunista, jos on tosi vahva. Jos voimistelussa näytti vahvalta, niin monesti katsottiin vähän vinoon.

Lokakuussa yksi Koskisen unelmista toteutuu, kun hän suuntaa Kanadaan junioreiden MM-kisoihin. Samasta seurasta matkaan lähtee myös Gry Flink, joka voitti suomenmestaruuden 16–17-vuotiaiden tyttöjen sarjassa.

Maailmanmestaruuskilpailun ohjelma on Koskiselle yhä mysteeri, samoin osallistujamäärä. Tavoitteena on kuitenkin yltää viiden parhaan kilpailijan joukkoon.

– Ainakin treenaan kovaa, Koskinen vakuuttaa.

Hän arvelee, että pahimmat vastustajat tulevat Ruotsista tai Pohjois-Amerikasta.

– Ulkomaalaiset ovat ehkä edistyneempiä, kuin me suomalaiset. Crossfit on yleisempää siellä päin.

Koskinen kertoo, että tienaisi mielellään elantonsa urheilemalla. Toisaalta hän haaveilee myös poliisin urasta.

– En tiedä, sen saa nähdä. Jos tuntuu, että haluan poliisiksi, varmaan haen sinne, mutta en haluaisi unohtaa tätä urheilua.

Nuoren urheilijan kalenteriin mahtuu liikunnan lisäksi muutakin. Lukion ohella Koskinen on työskennellyt Prismassa, ja samat työt ovat jatkuneet nyt kesällä. Lisäksi hän näkee kavereitaan ja tekee paljon vegeruokaa. Urheilu kuitenkin rytmittää ja tukee arkea.

– Töissäkin jaksaa paremmin nostaa laatikoita, kun on harjoitellut maastavetoja.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä