Paikallisuutiset

Ninja ja Gry tähtäävät korkealle: pietarsaarelaisnuoret SM-hopealle functional fitnessissä – tavoitteena kansainväliset kisat

Voimistelutausta on edes-29auttanut Ninja Koskisen (vas.) ja Gry Flinkin nopeaa 29kehitystä functional 29fitnessissä.
Voimistelutausta on edes-29auttanut Ninja Koskisen (vas.) ja Gry Flinkin nopeaa 29kehitystä functional 29fitnessissä. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaari sai toissa viikonloppuna kaksi uutta SM-mitalistia. Ja vieläpä uudessa lajissa.

Päänavauksen tekivätNinja Koskinen jaGry Flink, jotka molemmat nappasivat hopeaa functional fitnesissä, josta suomeksi voidaan puhua toiminnallisena urheiluna.

Raisiossa käydyissä nuorten Suomenmestaruuskilpailuissa Koskinen kisasi 16–17-vuotiaiden, Flink 14–15-vuotiaiden tyttöjen sarjassa. Molemmissa sarjoissa oli kymmenkunta osanottajaa, ja verraten tuoretta lajia pidetään harrastajamääriltään yhtenä nopeimmin kasvavista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kilpailulajina toiminnallinen urheilu testaa urheilijan suorituskykyä ja taitoa eri osa-alueilla sekä kykyä suoriutua erilaisista liikkeistä ja liikeyhdistelmistä mahdollisimman taloudellisesti. Kilpailuissa esiintyy osia esimerkiksi kestävyyslajeista, voimistelusta sekä painonnostosta ja voimanostosta.

Voittajaksi selviytyy korkeimmat yhteispisteet eri suorituksista keräävä urheilija. Juuri lajin vaihtelevuus viehättää kisaajia.

– Siinä voi olla voimistelua, painonnostoa, juoksua ja uintiakin. Monesti kilpailusuoritukset kerrotaan vasta kisapaikalla. SM-kisojen suoritukset saimme tietää viikkoa ennen, joten hieman ehdimme niitä harjoittelemaan, Ninja Koskinen kertoo.

– Varmasti olisi helpompaa harjoitella vain yhtä asiaa, jossa voisi tulla oikein hyväksi. Mutta tässä voi olla hyvä jossakin ja vähän huonompi jossain toisessa, ja silti voi pärjätä, Gry Flink jatkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Flinkin oma suosikki on käsillä kävely.

– Monipuolisuushan on tässä juuri se wau-juttu, Koskinen myöntää.

Functional fitnessia molemmat ovat harrastaneet tosimielessä vasta lyhyen aikaa. Taustalla on kuitenkin vuosien voimisteluharjoittelu.

– Isäni kävi crossfitissa ja puhui hyvää lajista. Joten kun tämä seura [Jeppis Functional Fitness Athletes] perustettiin, menin mukaan, Gry Flink kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Äiti ja veli harrastivat myös crossfitia. Kun nuorille järjestettiin teiniryhmä, olin aluksi mukana kerran viikossa voimistelun ohella. Tässä lajissa saa kilpailla enemmän, Ninja Koskinen sanoo.

Toiminnallinen urheilu pyrkii olympialajiksi. Tämä kiehtoo pietarsaarelaisnuoria.

– Tavoitteeni on tulla paljon vahvemmaksi ja päästä kilpailemaan jonnekin ulkomaille. Ja toivon myös, että pystyn tekemään tätä urheiluna mahdollisimman kauan, Koskinen sanoo.

– Haluan oppia uusia asioita ja päästä ulkomaisiin kilpailuihin, Flink vahvistaa.

Osatavoite voi olla hyvinkin lähellä. Vielä ei ole ratkaistu, lähetetäänkö syksyn MM-kisoihin Meksikoon SM-kisojen voittajat vai useampia mitalisteja.

Lajissa voi kilpailla sekä yksilönä että neljän henkilön joukkueissa. Naisille ja miehille on omat sarjansa. Nuorten kilpailusarjat alkavat kansainvälisesti 12-vuotiaista.

Lähde mm: FIN2F-lajiliitto.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä