Paikallisuutiset

Pedersöre jakaa koululaisperheisiin 1700 ruokapakettia. Jos koululaisia on seitsemän saa perhe seitsemän ruokakassiakin: - Kuin jouluaatto, iloitsee äiti.

Pedersöre

AlaähtäväläinenNancy Lindfors kaartaa autollaan Sursikin koulunpihalle ja pysähtyy kahdesta jonosta kertovan "två köer" -kyltin kohdalle.Ingrid Snellman löytää tulijan nimen pitkältä listaltaan, kuittaa ja huikkaaCarolina Nylundille, että tähän autoon kuuluu kolme ruokapakettia. Takaluukku auki. Kassit – tai käytännössä pahvilaatikot – sekä perunapussit sujahtavat sisälle ripeästi ja tottunein ottein. Lindfors kaasuttaa paikalta. Koko operaatioon kului aikaa tuskin kahta minuuttia.

Ruokakassien drive in -noutopiste on pyörinyt Sursikilla viime torstaista lukien kello 15-18 koulupäivinä. Opetuskeittiöstä on näet organisoitu ennennäkemättömän laaja ruokakassien jakelu etäopetukseen osallistuville esikoululaisille, koululaisille ja lukiolaisille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paikalla on käynyt hakemassa omansa jo sadat vanhemmat. Viimeiset jaetaan huomenna torstaina 23. huhtikuuta.

"Kassia noutamaan tuleva vanhempi ei astu ulos autosta. Hän kertoo nimensä ja katsomme listalta kuinka monta kassia perheelle kuuluu, nostamme kassit takapenkille tai tavaratilaan ja kuittaamme kassit noudetuksi". Anja Lillqvist Ravitsemispäällikkö

Neljän lapsen äitinä Nancy Lindfors kiittää kunnan tarjoamaa mahdollisuutta saada ylimääräistä ruokaa koululaisperheeseen – ja vielä reseptien kanssa.

– Tämähän on kuin jouluaattona, aivan uskomattoman hieno kädenojennus kunnalta!

Perheessä on kolme koululaista; lapset ovat iältään 3, 10, 12 ja 15 vuotta. Ruokakassien sisällöllä valmistetaan Lindforsilla monet lounaat koululaisille eikä kaupassa tarvitse käydä edes maidon takia, sillä sitä löytyy omasta navetasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oppilaiden perheet ovat etukäteen ilmoittaneet koululle kiinnostuksestaan saada ruokakassi ja nouto on sitten tapahtunut kylittäin ja kunnanosittain.

Kysyntä on ollut valtava. Melkein kaikki ovat ruokakassin halunneet, sillä jakoon menee kaikkiaan noin 1700 ruokakassia viikon aikana.

– Paketti on koululaiskohtainen eli jos perheessä on vaikkapa seitsemän koululaista saa perhe seitsemän ruokakassiakin, kertoo vt. ravitsemispäällikköAnja Lillqvist.

Vanhemmilta on sadellut kiitosta kunnan ojentaessa auttavan kätensä uusien rutiinien keskellä painiville lapsiperheille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vastaanotto on ollut huikean myönteinen, Lillqvist iloitsee

Ruokakassin arvo vastaa pois jääneiden kouluaterioiden aineskustannuksia laskettuna päivästä jolloin koulut siirtyivät etäopetukseen eli 18. maaliskuuta alkaen toukokuun viimeiseen päivää asti.

Kunnassa harkittiin myös mahdollisuutta tarjota oppilaille takeaway -aterioita koulukeittiöstä. Siitä kuitenkin pinta-alaltaan suuressa kunnassa luovuttiin mm. maantieteellisten etäisyyksien vuoksi. Lisäksi katsottiin, että tartuntavaara kasvaa mikäli yhteen paikkaan kokoontuu paljon ihmisiä.

Ruokapaketin suoraan autoon jakelun yhteydessä on myös mahdollista rajata sosiaalisia kontakteja.

– Kassia noutamaan tuleva vanhempi ei astu ulos autosta. Hän kertoo nimensä ja katsomme listalta kuinka monta kassia perheelle kuuluu, nostamme kassit takapenkille tai tavaratilaan ja kuittaamme kassit noudetuksi, kuvaa Lillqvist.

Hän iloitsee järjestelyn toimineen loistavasti, rauhallisesti ja joustavasti ilman ruuhkaa ja suurempaa jonottamista vaikka päivittäinen jakelumäärä on noussut välillä yli viiteensataan kassiin.

– Käytännön jakelu hoituu 12 työntekijän voimin, pakkaamisessa riittää vähän pienempi porukka.

Lillqvist naurahtaa, että ruokalaatikoiden nostelu on käynyt voimatreenistä.

– Ensin kassit pakataan, kannetaan hetkeä ennen jakelua ulos odottamaan ja siitä edelleen autoon.

Ruokakassi sisältää 12-13 kiloa elintarvikkeita; kuivatarvikkeita kuten puurohiutaleita, pastaa ja leipää sekä tuoretavaraa juureksista jauhelihaan, nakkeihin, hedelmiin ja mm. meijerituotteisiin. Onpa mukana Sursikin koulun opetuskeittiön oma mausteseoskin.

Kassin sisältö koostuu mahdollisimman pitkälle paikallisten tuottajien tarjonnasta.

– Periaatteena on sama kuin kunnan ruokahuollossa: suosimme lähituotettua ja osittain luomutuotteita. Käytännössä se merkitsee leipää Bergwallin ja Luukkosen leipomoista, Peter Nymanin tilalla viljeltyä perunaa sekä Träskkulla Ekobeefin ja Snellmanin lihatuotteita, Anja Lillqvist listaa.

Kassin sisältöä kootessa on ajatuksena ollut panostaa lounaan valmistukseen, mutta myös aamiaista ja välipalaa on huomioitu.

Mukana seuraavat reseptit. Vanhemmilla ja lapsilla on niin ikään mahdollisuus osallistua Pedersören MI -kansalaisopiston Sursikin koulun opetuskeittiössä järjestämään virtuaaliseen ruoanlaittokurssiin, jossa painopisteenä on arkiruoka. Ruokaohjeet perustuvat oppilaiden saamaan ruokapaketin sisältöön. Kyse on verkkopohjaisesta ruoanlaittokurssista Zoom-kommunikaatiokanavan kautta ja mukaan pääsee ilmoittautumalla kansalaisopistoon.

Kurssit lähetetään suorana, sillä osallistujilla tulee olla mahdollisuus esittää kysymyksiä. Kurssipäiviä on alustavan kaavailun mukaan vielä kaksi vappuviikolla.

Noin 21 200 kiloa elintarvikkeita

Pedersöre jakaa kaikkiaan noin 1700 ruokakassia etäopetukseen osallistuville esikoululaisille, koululaisille ja lukiolaisille. Yksi kassi perheen jokaista koululaista kohti niihin koteihin, joihin se halutaan. Oppilaiden perheet ovat voineet ilmoittaa kiinnostuksesta Wilmassa julkaistulla lomakkeella.

Yksi kassi painaa noin 12-13 kiloa ja se sisältää mm. perunoita (5 kg), porkkanaa, sipulia, kananmunia, puurohiutaleita, pastaa, leipää, hedelmiä, jukurttia, juustoa, leikkeleitä, jauhelihaa, nakkeja, kebabia, broileria.

Ruokakassin arvo vastaa loppukeväältä pois jääneiden kouluaterioiden aineskustannuksia laskettuna maaliskuun 18. päivästä alkaen jolloin koulut siirtyivät etäopetukseen.

Jakeluaika on tiivistetty yhteen viikkoon 16.-23. huhtikuuta. Vanhempi noutaa kassin Sursikin pihasta drive in -periaatteella nousematta autosta ulos.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä