Paikallisuutiset

Pässit yöpyvät navetassa ettei hukka peri

Leirikeskus Hilperissä ollaan ekstravalppaita alueella tehtyjen susihavaintojen vuoksi: – Suden ilmestymistä ei kuitenkaan pidetä oletettavana, toteaa Eija Kirsilä.

Pietarsaari

Mölkky lentää napakasti keilaan, pisteitä ropisee riemunkiljahdusten ja haifaiffien saattelemana Hilperin pihalla. Osa lapsista piirtelee pelituvassa kesän ensimmäisiä leirimuistoja talteen loppujen kaivaessa puvustamon aarteita ylleen. Hauskaa näyttää kaikilla olevan, myös ohjaajilla.

Voi olla, että pilven reunalta entisiä tiluksiaan katselevalle Nylundin pariskunnalle lähtisi tältä porukalta lämpimät kiitokset mukavasta kesänviettopaikasta, mikäli nuoret leirikeskuksen taustasta tietäisivät. Tarina näet kertoo, että kun Lysarholman Valtteri kuoli, yksin jäänyt vaimo antoi tilan kaupungille vanhainkotipaikkaa vastaan. Näin myös tehtiin - hintakaan ei ollut kohtuuton paikallista kulttuurihistoriaa pursuavasta puolen hehtaarin tiluksesta vanhoine rakennuksineen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensimmäiset kesäleiriläiset vuodelta 1983 ovat ehtineet keski-iän kynnykselle ja vuorollaan tuoneet leirielämästä nauttimaan omiakin muksujaan Parasta Lapsille ry:n Pietarsaaren osaston lasten päiväleirille Lysarholman Hilperiin. Ja moni entisistä pienistä leiriläisistä on palannut isompana ohjaajaksi.

Leirivaari,Tauno Mäkinen, on hänkin kuulunut kalustoon jo vuodesta 1992. Edeltäjät, leirimummot ja -vaarit, jopa asuivat paikan päällä paakarin tuvassa kesät, mutta Mäkinen fillaroi päivän päätteeksi takaisin kaupunkiosoitteeseen.

Kesää ei tulisi ilman Hilperiä. Eikä rahankaan vuoksi Mäkinen hommaa tee, vaan häärii ruokapalkalla kuten entinen renki talkkarin askareissa korjaus- ja ylläpitotöineen ja nurmikonleikkaamisineen.

– Pelit ja vehkeet saadaan kaupungilta, itse työ - se mitä osataan, pystytään ja museoviraston puolesta saadaan, tehdään täällä vastineeksi vuokrasta. Päältäleikattava ruohonleikkuri on luksusta, leirivaari sanoo ja kiittelee tehtäväänsä vapaaehtoistyöksi parhaasta päästä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mikäs onkaan ollessa kun ympärillä avautuu maatilamainen miljöö kaivoineen ja lutteineen.

Maisemaa idyllisoivat paakarintupa, navetta, varastona toimivat hirsirakennukset, ulkohuussi, lato sekä hieman sivummalla savusauna, jonka hirrestä löytyy kaiverrettuna vuosiluku 1868, ja metsän siimeksestä löytyvä sepänpaja.

Leirivaarin työpäivä on alkanut kukonlaulun aikaan, aamukuudelta, päästämällä pässit ulos laiduntamaan. Ne viettävät näet nyt yönsä varmuuden vuoksi navetassa, ettei hukka peri, Mäkinen viittaa alueella vallineeseen susivaaraan. Paikalle pistäytynyt osaston puheenjohtajaEija Kirsilä huomauttaa, että ohjaajia on ohjeistettu ekstravalppauteen tienoolla tehtyjen susihavaintojen vuoksi, mutta suden ilmestymistä ei pidetä oletettavana.

Leiriläisten määrä on vakiintunut kahteenkymmeneenviiteen, mikä on Kirsilästä hyvä määrä sekä lasten että henkilökunnan puolesta, mutta on osallistujia aikoinaan ollut neljäkymmentäkahdeksankin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pietarsaaren kaupungilta olemme saaneet tänä vuonna 14 leiriviikkoa, mikä on kylläkin kaksi viikkoa vähemmän kuin viimeksi. Kaupunki maksaa neljä ohjaajaa, järjestö puolestaan leirijohtajan ja keittäjän palkat. Yhdistys pestasi tuen avulla yhden kesätyöntekijän tekemään mm. raivaustöitä tontilla. Lisäksi on useampi vapaaehtoinen työntekijä, joten oikein hyvissä ja osaavissa käsissä käytännön toiminta pyörii, Kirsilä kiittelee.

Tilan perintö elää myös monien Hilperissä vietettyjen perhejuhlien iloksi.

– Täällä on pidetty niin häitä, synttäreitä kuin rippijuhliakin. Keittiön puitteet ovat nykyisin oikein freesit kun päärakennuksessa tehtiin viime kesänä pintaremontti. Hirsiseinät paljastettiin pinkopahvien alta ja maalattiin.

– Vettäkään ei ole useampaan vuoteen tarvinnut lämmittää puuhellalla kattilassa vanhaan tyyliin kun taloon asennettiin lämminvesivaraaja. Muutoin paikka halutaan säilyttää niin kodinomaisena ja mökkimäisenä kuin mahdollista.

Päivän runko pysyy melko samana, mutta itse tekemistä vaihdellaan sään ja toiveiden mukaan.

– Pelaamme ja leikimme kaikenlaisia pihaleikkejä. Mölkky on tämänhetkinen hitti. Hyvällä säällä voidaan tehdä uinti- ja onkiretkiä. Vähän huonommalla kelillä on leffapäivää tai pistetään pystyyn talent-show, jossa lapset saavat halutessaan esitellä taitojaan.

Ensi viikolla ohjelmassa on odotettu ambulanssin ja paloauton vierailu leirillä.

– Sitten pikkuhiljaa tanssitaankin jo perinteisiä juhannushäitä, kertoilee leirivastaavaAino Salminen, ensimmäistä kertaa leirivastaavana, kolme kesää ohjaajana.

– Lasten kesäleiri on aivan mahtava kesätyöpaikka. Valmistun sosionomiksi joulukuussa ja leirivastaavan työ sopii myös opiskelukuvioihin, Salminen kertoo.

Nimen leirikeskukselle keksi muuten Orvokki Rantala, joka oli kysellyt lapsilta, että mitäs tykkäätte paikasta. Hilpeä, heitti joku - ja niin syntyi Hilperi tuottamaan nostalgisia muistoja lapsuuden kesistä.

Pirkko Högkulla

ps@pietarsaarensanomat.fi

Hilperissä on viihdytty jo 35 vuotta

Leirikeskus Hilperissä on pidetty Parasta Lapsille ry:n Pietarsaaren osaston lasten päiväleiri vuodesta 1983 lukien.

Tänä kesänä leirillä on kaikkiaan 29 lasta. Enimmillään leiriläisiä on ollut 48.

Leirijakso vaihtelee viikosta neljään.

Suunnattu 6-10 -vuotiaille.

Leirivastaavan lisäksi paikalla on ainakin neljä ohjaajaa, keittäjä ja leirivaari.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä