Paikallisuutiset

Osuusvoittajien ykkönen – Veteliläinen Kuisma Taipale hiihtänyt 19 kertaa maakuntaviestissä oman osuutensa nopeammin kuin kukaan muu

Yhdeksäntoista osuusvoittoa ja 34 osallistumiskertaa. Sangen vakuuttavat lukemat tekevät Vetelin joukkueen luottomiesKuisma Taipaleesta Mr. Maakuntaviestin. Osuusvoittojen määrä ei ehkä enää kasva, mutta 35:s viesti on Taipaleella vahvasti haarukassa.

– Muutaman kerran kävin marraskuun puolella hiihtämässä, mutta kyllä viestikuntoon ehti nyt myöhemminkin. Jos Veteli ei saa kuin yhden joukkueen Sievin viestiin, taitaa osuuden voittaminen olla näin vanhalle miehelle mahdoton tehtävä. B-sarjassa se voisi vielä onnistua.

– Pääasia, että viesti päästään viimein hiihtämään ja mielelläni minä sen 35. kerran Veteliä edustan, sanoo Patanan kylän menestyksekäs hiihtomies.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuisma Taipale aloitti maakuntaviestiurakoinnin 14-vuotiaana Ylivieskassa.

– Ensimmäinen kerta on jäänyt mieleen. Olin silloin Vetelin kolmosjoukkueessa ja lähetin isäni (Hannu Taipale) seuraavalle osuudelle. Sukupolvenvaihto toteutui kovassa pakkasessa.

Kuisma oli silloin osuutensa 29:s ja Hannu sijaa parempi. Vetelin kolmonen oli lopulta B-sarjassa sijalla 37.

Jatkossa joukkue vaihtui ja sijoitus koheni. Kaikkiaan yhdeksän kertaa viestin voittanut Veteli ei kuitenkaan Kuisma Taipaleen viestivuosina noussut korkeimmalle korokkeelle. Ei ainakaan tähän mennessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meikäläisellä on sen verran hyvä ura hiihtäjänä, että kyllä maakuntaviestissä piti podiumille päästä. Se onnistui Haapajärvellä 2019, kun olimme kakkosia.

Koko Vetelin nuorekas joukkue halusi Taipaleelle sijoituksen kärkikolmikkoon. Voitto olisi toki maistunut hiihtäjille ja koko Vetelille.

– Meillä on ollut monta kertaa paperilla kova joukkue ja veteliläiset ovat puhuneet, että nyt te kyllä voitatte. Mutta viesti on aina viesti ja meillä on ollut joinakin vuosina kovasti huonoa tuuriakin, Kuisma huomauttaa.

Kehnomman tuurin viesteiksi Taipale mainitsee mm. Vetelin kotiviestin, jossa joukkueen nimekkäin hiihtäjä kärsi hampaan tulehtumisesta. Uusikaarlepyyssä sijoitus kolmen joukossa vaihtui neloseksi, kun Aapo Taipale kaatui ja hiihti sitten itsensä hapoille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Paremmalla tuurilla näihin 34 vuoteen mahtuisi useampikin kolmen kärkeen hiihdetty viesti. Mutta kilpailu on ollut kovaa ja kärkisijoja ajatellen pitäisi kaiken onnistua.

Taipaleen nimellä on Keski-Pohjanmaan maakuntaviestissä voitettu kaikkiaan komeat 32 viestiosuutta. Kuisman 19:n lisäksi Hannulla on 12 ja Aapolla yksi osuusvoitto.

Kuisma Taipale on vienyt Vetelin viestiä 34:ssä maakuntaviestissä.
Kuisma Taipale on vienyt Vetelin viestiä 34:ssä maakuntaviestissä. Kuva: Clas-Olav Slotte

Kuisma Taipale on huolissaan maakuntaviestin tulevaisuuden suhteen ja samalla myös Vetelin roolista viestissä. Kilpaa hiihtävien määrä ei ole lähellekään sama kuin vaikkapa parikymmentä vuotta sitten.

– Joukkueiden määrät tippuvat. Varsinkaan nuoria ei tahdo joukkueisiin enää löytyä. Tilanne lienee sama muuallakin kuin Vetelissä.

– Isoin ongelma on löytää tyttöhiihtäjää. Yleisurheilupuolella tyttöjä on, ehkä sieltä voisi jonkun saada mukaan, Taipale miettii.

Maakuntaviesti on ollut Vetelissä viime aikoina muutaman perheen juttu. Parhaimmillaan viestiä viemässä on nähty kolme Taipaletta ja kolme Mäkelää.

– Jos perheen sisällä ei perinne jatku, hiihtäminen hiipuu. Ainakin Vetelissä on menty niin, että siellä missä vanhemmat ovat hiihtäneet, ovat myös lapset lähteneet lajiin mukaan.

Taipaleen perheen kolmesta pojasta viihtyy vanhin, Aapo, erityisesti suksilla. Vuokatissa opiskellut ja harjoitellut sivakoi tämän talven armeijassa.

– Keskimmäinen, Atte, on innostunut futsalista ja jalkapallosta. Hän pelaa nyt futsalia kolmessa eri joukkueessa, mutta hiihtää silti viestissäkin. Nuorimmainen, Anselmi, taas on pesäpallomiehiä.

– Kyllä hiihtämiseen pitää olla oma tahto ja halu. Ei ketään voi patistaa harrastamaan määrättyjä asioita. Ne pitää jokaisen löytää itse.

Kuismaa ei kummastuta, vaikka nykyihminen näkee hiihdon mielummin kuntoiluna kuin kilpalajina.

– Hiihto on raaka kestävyyslaji ja menestyminen siinä vaatii paljon työntekoa. Ja kallistakin hiihtäminen nykyään on. Pitää olla huippuvälineet kahteen hiihtotapaan ja leiritystä leirityksen perään. Välineiden puolella kukaan ei halua antaa muille tasoitusta.

Maakuntaviestin tiimoilta Kuisma Taipale heittää ehdotuksen yhdistelmäjoukkueiden sallimisesta.

– On pitäjiä, joista ei enää saada joukkuetta viestiin. Mielestäni näistä voisi lainata naapurikunnan joukkueeseen hiihtäjiä niin, että seudulta saataisiin edes yksi joukkue. Näin voisi toimia mm. Perhonjokilaaksossa.

Omalta kohdaltaan Taipale muistaa kolme poisjääntiä. Kälviän pakkaseen ei Vetelin joukkue lähtenyt lainkaan. Sievissä Kuisma olisi ehtinyt hiihtää avausosuuden ennen lähtöä maailmancupiin, mutta matkajärjestelyt muodostuivat esteeksi. Ja kerran on Taipale boikotoinut viestiä Patanan kyläkoulun puolesta. Boikotti ei ollut turha, sillä kyläkoulu toimii kylällä edelleen.

Kolmien MM-hiihtojen ja melkein kaksien olympialaisten mies Kuisma Taipale kehuu Keski-Pohjanmaan maakuntaviestiä – sen järjestäjiä, hiihtäjiä ja tietenkin yleisöä.

– Ei vastaavaa tunnelmaa ole ollut missään Suomessa. SM-kisoissakin on monesti paikalla kilpailijoiden lisäksi vain huoltoväkeä. Keski-Pohjanmaa on hiihtomaakunta, minkä olen maakuntaviestin ohella huomannut mm. Ylivieskan ja Pyhäjärven SM-hiihdoissa.

– Toivottavasti Sievissä päästään viimein hiihtämään ja koko hiihtokansa on mukana tekemässä hienoa viestiä.

Kuisma Taipaleen arvokisaura alkoi Falunin MM-hiihdoissa, joista on peräisin paras sijoitus (16:s). Muut MM-edustukset osuivat Ramsaun ja Val di Fiemmen kisoihin. Salt Lake Cityn olympialaisissa veteliläinen starttasi viesti mukaanlukien kolmesti. Naganon kisoissa Kuisma oli varamiehenä pääsemättä kilpailemaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä