Paikallisuutiset

Nuorten HALÅÅ & HALOOO -näytelmässä puhutaan kumpaakin kotimaista: ”Me tehdään näin, koska me voidaan”

Lahjakkaat nuoret näyttelijät ovat ystävystyneet kesän aikana. Ylhäällä terassilla Oskari Koivumäki, Tinka Björklund ja Alina Storbacka, alhaalla Niina Nummensalo, Niko Björklund ja Tobias Finnäs. Kuva: Viivi Helin

Pietarsaaren Näyttämö ja Teater Jacob toteuttavat yhteistyönä kaksikielisen näytelmän HALÅÅ & HALOO, jota esitetään Pietarsaaren museon pihalla Jaakon Päivien ajan.

Esityksessä loistaa kymmenen 15–17-vuotiasta nuorta, joista puolet ovat suomenkielisiä ja puolet ruotsinkielisiä. Tunnin mittaisen, lyhyehköistä klovniesityksistä koostuvan näytöksen teemana on rakkaus.

Esiintymislava on rakennettu Malmin talon pihapiirissä seisovan verstaan kuistin edustalle. Mitä käy esitykselle, jos sade yllättää?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos sataa, niin kastutaan, nauraa näytelmän käsikirjoittanut ja ohjannut Göran Sjöholm.

– Mutta eihän Jaakon Päivillä sada.

Pitkän linjan näyttelijä Sjöholm on itsekin mukana esityksessä. Käsikirjoittamisen ja ohjaamisen lisäksi hän on myös valmistanut esityksessä käytettävät naamiot.

Rakkaus teemana voi kuulostaa ensi alkuun hieman kuluneelta, mutta se ei onneksi typisty esityksessä vain romanttiseen rakkauteen. Teemaa käsitellään laajasti eri näkökulmista: katsoja pääsee kuulemaan kertomuksia esimerkiksi vanhemman ja lapsen välisestä rakkaudesta sekä nuoren tytön rakkaudesta näyttelemistä kohtaan. Näytelmä muistuttaa, että rakkaus on hyvin harvoin vain puhdasta onnea.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esityksissä hyödynnetään kuuluisien kirjailijoiden, kuten William Shakespearen ja Maria Jotunin teoksia. Klassikot on tuotu tutuille seuduille Pohjanmaalle: käsikirjoitukseen on ujutettu Kokkola-vitsejä sekä lontoolainen Romeo, joka lankeaa skatalaiseen Juliaan.

Huumoria on siis mukana, kuten klovniesityksissä yleensäkin – käsikirjoitus on paikoin jopa itseironinen. Esitys kuitenkin rikkoo kliseisen mielikuvan jongleeraavasta, pellepukuisesta klovnista. Nuoret hehkuvat lavalla ja saavat katsojan liikuttumaan heittäytymisellään.

Näytelmässä hyödynnetty William Shakespearen klassikkoteos saa uusia käänteitä, kun Tobias Finnäsin lontoolainen Romeo kosiskelee Niko Björklundin skatalaista Juliaa. Kuva: Viivi Helin

Kaksikielisyys teatteriesityksessä saattaa herättää kysymyksiä, mutta kielten rinnakkaiselo on toteutettu erinomaisesti. Suomen- ja ruotsinkieliset repliikit tukevat toisiaan, mikä auttaa ymmärtämään kokonaisuuden silloinkin, kun oma kielitaito pettää.

Sjöholm tekee selväksi, että kielivalinta ei ole minkäänlainen poliittinen kannanotto.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Me tehdään näin, koska me voidaan.

Sjöholm kertoo projektin saaneen alkunsa, kun Pietarsaaren Näyttämön viimesyksyisessä Elmo-näytelmässä mukana olleet nuoret halusivat jatkaa toimintaa. Ryhmä on tavannut säännöllisesti maaliskuusta asti, mutta varsinaiset harjoitukset ovat alkaneet vasta kesäkuun alussa. Nuori näyttelijä Niina Nummensalo laskee, että treenejä on runsaimmillaan jopa neljä kertaa viikossa.

Se ei kuitenkaan haittaa Nummensaloa, jonka näyttelemisestä hohkaa rakkaus teatteriin. Hän on muuttamassa syksyllä Tampereelle, jossa aloittaa opiskelun Hatanpään lukion musiikkiteatterilinjalla.

Jo 9-vuotiaana teatteriharrastuksen aloittanut Nummensalo haaveili pienenä laulajan urasta, mutta päätyi teatteriin tavoitteenaan päästä yli esiintymiskammosta.

– Pääsin esiintymiskammosta eroon, mutta siinä sivussa rakastuin teatteriin. Se tuli todella lähelle sydäntä.

Todellinen innostus on syttynyt viimeisen parin vuoden aikana, kun Nummensalo on päässyt mukaan suurempiin teatteriprojekteihin, kuten viime syksyn Elmoon. Lämminhenkinen ilmapiiri teki lähtemättömän vaikutuksen.

– Ensi-illan jälkeen ajattelin, että nämä ovat niin hienoja ihmisiä, näiden ympärillä haluan olla. Ja se fiilis kun uskaltaa esiintyä on niin mahtava, sitä ei voi saada mitenkään muuten, Nummensalo kertoo.

– Teatteri on aika haavoittuvaista. Siinä on paljon tunteita mukana ja vaikka me näyttelemme jotain muuta, ne reaktiot lähtevät yleensä itsestä.

Nuoret näyttelijät ovat ystävystyneet keskenään kesän aikana. Nummensalo kertoo, että teatterissa kaikki hyväksytään sellaisena, kuin he ovat. Kesätöistä ja univajeestakin selviää, kun ympärillä on samanhenkisiä ihmisiä.

– Olen todella kiitollinen näille ihmisille. Missään ei ole yhtä hyvää porukkaa kuin teatterissa. Aina on hauskaa, kun harjoitellaan.

HALÅÅ & HALOOO saa ensi-iltansa Jaakon Päivien avajaissunnuntaina 16. heinäkuuta. Teatterilaiset toivovat, että pääsyliput maksetaan käteisellä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä