Talous

"Näkymät ovat erittäin sumuiset" – Pohjanmaan kauppakamarin kyselyn mukaan alueen yritysten tilanne on ennennäkemättömän huono: Ratkaisuksi ehdotetaan muun muassa suoraa taloudellista tukea

Pohjanmaan kauppakamari selvittää säännöllisesti yritysjohdon näkemyksiä alueen suhdannetilanteesta. Pohjanmaan kauppakamarin johtaja Paula Erkkilä pitää huhtikuun kyselyn tulosta mykistävänä.
Pohjanmaan kauppakamari selvittää säännöllisesti yritysjohdon näkemyksiä alueen suhdannetilanteesta. Pohjanmaan kauppakamarin johtaja Paula Erkkilä pitää huhtikuun kyselyn tulosta mykistävänä. Kuva: Markku Jokela

Maailmantalous alkoi heikentyä jo syksyllä, mutta kukaan ei osannut pelätä koronapandemian aiheuttamaa äkkipysähdystä.

Pohjanmaan kauppakamarin toteuttamasta Business Panel -kyselystä käy ilmi, että alueen yritysten tilanne niin tunnelman, liikevaihdon kuin rekrytointienkin osalta on ennennäkemättömän huono.

– Tulos on mykistävä. Yleensä työvoimapula rajoittaa eniten yritysten toimintaa, mutta tällä kertaa merkittävimmäksi syyksi nousi riittämätön kysyntä, Pohjanmaan kauppakamarin johtajaPaula Erkkilä kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Liikevaihto on tullut kaikilla aloilla alas. Puolet kyselyyn vastanneista yrityksistä arvelee, että liikevaihto laskee entisestään. Kovimmassa laskussa on kaupan ala.

– 13. maaliskuuta oli vedenjakajapäivä. Se muistetaan vessapaperin ja muiden tuotteiden hamstrauksesta, ja sen jälkeen koko tilanne suoraan sanottuna lässähti, Kokkolan HalpaHallin toimitusjohtajaJanne Ylinen toteaa.

Hänen mukaansa kaupan alan tilanne on kaksijakoinen: ruoka käy kaupaksi ja verkkokauppa kasvaa voimakkaasti, mutta erikoisliikkeet ovat pahoissa vaikeuksissa.

– Näkymät ovat erittäin sumuiset. Kuluttajan luottamus omaan talouteen on heikko ja nyt säästetään pahan päivän varalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka yritysten tilanne on huono, se ei ole kokonaan mustavalkoinen. Viidennes vastaajista uskoo, että kevään liikevaihto tulee olemaan suurempi kuin vuosi sitten. Rakennusalalle ja teollisuuteen kaivataan lisää työntekijöitä.

Myös teollisuuden vienti on yksittäinen valopilkku. Alaspäin on tultu, mutta vuotta 2019 suurempaan vientiin uskovia teollisuusyrityksiä on enemmän kuin niitä, jotka arvioivat viennin jäävän viime vuodesta.

– Ja kannattaa muistaa, että meillä on edelleen niitäkin yrityksiä, jotka kertovat, että pandemia ei ole vaikuttanut heidän liiketoimintaansa mitenkään tai on jopa vauhdittanut sitä, Erkkilä huomauttaa.

Epidemia kuitenkin jatkuu vielä ja useat yritykset toivat kyselyssä esiin huolensa tilanteen pitkittymisestä. Vastaajat arvioivat, että ellei taloutta saada pikapuoliin asteittain käyntiin, tullaan syksyllä näkemään valtava romahdus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pohjanmaan kauppakamarin näkemyksen mukaan rajoitteiden asteittaisen ja mahdollisimman nopean purkamisen lisäksi tarvitaan uusia toimenpiteitä, joilla yritysten ahdinkoa voitaisiin helpottaa.

– Mutta kyllä tästä selvitään. Siitä ei ole epäilystäkään. Joku päivä meillä on vielä työvoimapula, Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtajaJuha Häkkinen toteaa.

Business Panel -kysely toteutettiin 16.–21.4.2020 Pohjanmaan kauppakamarin jäsenyritysten keskuudessa. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 279 yritystä, ja vastausprosentti oli 28. Vastaajat edustavat: 34 % teollisuutta, 10 % rakennusalaa, 41 % palvelualaa, 11 % kauppaa ja 4 % muita aloja. Vastaajayritykset työllistävät: 33 % 1-9 henkilöä, 37 % 10-49 henkilöä, 25 % 50-249 henkilöä ja 5 % 250 henkilöä tai enemmän.

Fakta

Business Panel -kyselyn tuloksia

Puolet yrityksistä arvelee, että liikevaihto laskee verrattuna viime vuoteen. Viidennes uskoo liikevaihdon kasvavan.

Viidennes yrityksistä uskoo työntekijöiden määrän kasvavan puolen vuoden aikana. Parhaiten menee rakennusalalla (36 %) ja teollisuudessa (22 %).

40 % yrityksistä arvelee investointien vähenevän verrattuna viime vuoteen. Kasvuun uskoo 15 % vastaajista.

61 % pitää toimialansa tunnelmaa pessimistisenä tai erittäin pessimistisenä, 6 % optimistisena tai erittäin optimistisena.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä