Paikallisuutiset

Muistokirjoitus: Dage Groop

Kirjoittajat edustavat Jakobstadsnejdens Veteranbilssällskap -yhdistystä.

Dage Groop 24.2.1944 – 14.4.2024. Kuva: Yksityinen

John Dage Groop 24.2.1944 – 14.4.2024.

Dage Groop syntyi Ylimarkussa. Hän kouluttautui insinööriksi ja sai ensimmäisen työpaikkansa Kokkolan Outokumpu-yhtymästä. Hän löysi tulevan vaimonsa Gunvorin Kokkolasta ja he saivat neljä lasta. Jonkin aikaa hän työskenteli ajoneuvokatsastajana Kokkolassa. Myöhemmin Dage astui huoltopäällikön virkaan silloisessa Nars-yhtymässä Pietarsaaressa ja perhe muutti Pännäisiin.

Kokkolassa hän hankki itselleen veteraaniauton. Hän kiinnostui veteraaniajoneuvoista ja vanhojen autojen entistämisestä. Hän sanoi kerran, että hänen päämääränsä on entistää auto kullekin lapsistaan. Sen sanan hän myös piti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hänen tietämyksensä ajoneuvoista oli suureksi hyödyksi Jakobstadsnejdens Veteranbilssälskap rf:lle, joka oli juuri, vuonna 1968, perustettu. Yhdistyksestä tulikin sitten hänelle suuri vapaa-ajan harrastus.

Dage on ollut yhdistyksessä jäsen, sihteeri, varapuheenjohtaja ja puheenjohtaja lähes 55 vuoden ajan. Yhdistyksen puheenjohtajana hän toimi 27 vuotta. Aktiivisella osallistumisellaan ja osaamisellaan hän on vaikuttanut merkittävästi sekä omassa veteraaniautoseurassaan että kansallisissa ja kansainvälisissä historiallisten ajoneuvojen järjestöissä.

Paitsi että Dage oli hyvin aktiivinen Veteranbilssällskapetissa hänellä on myös ollut useita tehtäviä kansallisella tasolla. Hän oli Suomen Ajoneuvohistoriallisen Keskusliitto ry:n puheenjohtaja vuosina 1978 ja 1979. Sinä aikana hän oli mukana laatimassa museoajoneuvolakia.

Hän sai museoajoneuvojen katsastusoikeudet vuonna 1979. Suomen ensimmäinen museoajoneuvo katsastettiin hänen johdollaan Pietarsaaressa. Keskusliiton teknisessä komiteassa hän oli aktiivinen vuosina 1990–2020. Hän toimi komitean puheenjohtajana vuosina 2001–2016.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kansainvälisesti Dage oli vuosina 1984–2018 Suomen edustaja FIVAssa – Fédération Internationale des Véhicules Anciens – historiallisten ajoneuvojen kansainvälisessä järjestössä. Hän oli myös Suomen jäsen ja yhdyshenkilö Nordiska Motorhistoriska Förbundissa (Pohjoismaiden Moottorihistoriallinen Liitto) ja sen puheenjohtajana vuonna 1989.

Vuonna 2011 Valtioneuvosto kunnioitti Dagea ansioistaan Suomen Valkoisen Ruusun 1. luokan mitalilla.

Dage viihtyi monien tehtäviensä parissa ja osallistui ahkerasti yhdistyksen erilaisiin tapaamisiin. Jos joskus sattui, että hän oli poissa maanantai-iltojen talkoista, vakiokysymys oli ”Missä Dage on?” Häntä kaivattiin!

Seuramme jäsenet kaipaavat hyvää toveriaan ja ystäväänsä. Muistamme Dagea kiitollisina ja kunnioittaen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä