Mielipiteet

Mielipidekirjoitus: Huomio työmaiden tilapäisiin kulkureitteihin

Kirjoittajat ovat Liikenneturvan yhteyspäällikkö ja Invalidiliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija.

Kesän mittaan moni rakennus- ja tietyömaa tulee vaikuttamaan Pietarsaaressakin ihmisten liikkumiseen. Työmaa on varma merkki siitä, että valpautta tarvitaan entistä enemmän kaikilta. Myös moottoriliikenteen nopeusrajoituksia alennetaan turvallisuuden vuoksi ja niitä on syytä noudattaa.

Liikenneturva kysyi keväällä 2024 suomalaisten näkemyksistä ja kokemuksista esteettömyyden toteutumisesta liikenteessä.

Suomalaisista jopa 64 % oli sitä mieltä, että työmailla ei huolehdita riittävän hyvin tilapäisten kulkureittien toimivuudesta ja esteettömyydestä liikkumisen apuvälineitä käyttäville tai lastenvaunuja työntäville.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tietyö voi muuttaa tuttuja ja totuttuja kulkureittejä. Työmaiden koneet, aidat ja uudet liikennejärjestelyt voivat vaikeuttaa suojatien ja tielläliikkujien havaitsemista. Turvattomuutta lisää se, jos liikennejärjestelyt koetaan sekaviksi ja hankaliksi. Myös uusien reittien oppiminen kestää aikansa.

Opastukseen tulisikin kiinnittää erityistä huomiota ja käyttää tarvittaessa muitakin keinoja, kuin pelkkiä liikennemerkkejä. Turvallisuus lähtee huolellisesta suunnittelusta. Tällöin huomioidaan muun muassa reittien leveys ja tasaisuus, suojateiden viisteet, työalueen rajaaminen ja selkeät opasteet niin kevyelle liikenteelle kuin moottoriajoneuvoille.

Kävelyreittien turvallisuus koskee meitä kaikkia lapsista vanhuksiin. On tärkeä muistaa, että osa meistä liikkuu hitaasti tai käyttää liikkumisen apuvälinettä. Esteettömyyden parantaminen lisää kaikkien turvallisuutta, liikkumisen sujuvuutta ja viihtyisyyttä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä