Paikallisuutiset

Marmorikuulat vierivät nyt Palokunnantalolla - nuorten yhteisötaide löysi paikkansa Pietarsaaressa

- Jokainen yksittäinen maalaus on uniikki, mutta samalla toisensa toveri, kuntakuvataiteilija Noora Ylipieti kertoo. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren Palokunnantalolla paljastettiin perjantaina yhteisötaideteos Marmorikuulat. Sen tekemiseen on osallistunut neljä paikallista nuorta tai nuorta aikuista.

Projektia on talven ajan vetänyt Pietarsaaren kuntakuvataiteilija Noora Ylipieti. Hänen ohjauksessaan nuoret ovat tehneet 39 pyöreää maalausta roisketekniikalla.

– Vaikka kaikki muistuttavat toisiaan, jokainen näistä on täysin uniikki. Ne ovat kuin sormenjälkiä, joissa samaan aikaan ovat läsnä ihmisen yksilöllisyys ja se, että kukaan ei ole yksin. Yhdessä muodostamme ihmiskunnan, yhteisön. Ja yhteisötaidettahan tämä on, Ylipieti kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hänen mukaansa energinen ja rohkea teos on näkyvä ja iloisesti poreileva, kertakaikkisen upea pilkahdus keskellä kaupunkia.

– Samalla teos peilaa hauskasti läpi aikaan, jolloin rakennuksessa on riittänyt vauhdikkaita tilanteita ja nopeita jalkoja.

- Teos on näkyvä ja iloisesti poreileva, upea pilkahdus keskellä kaunista kaupunkia, Noora Ylipieti sanoo. Kuva: Pentti Höri

Teoksen värit, punainen, keltainen ja sininen lainattiin Pietarsaaren vaakunasta.

– Ne ovat samalla myös päävärit, joista muodostetaan kaikki muutkin värit. Haluamme sillä symboloida yhteisöä, joka on samaan aikaan myös avoin. Yhteisöön voi tulla mukaan omana itsenään, kaikkine sävyineen, Noora Ylipieti avaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuntakuvataiteilijan pesti jatkuu syksyllä Kruunupyyssä, jossa Ylipieti toteuttaa niin ikään yhteisötaideprojektin paikallisten nuorten kanssa.

Pietarsaaren työ saatiin päätökseen, kun toistaiseksi [Marmorikuulat on esillä arvaamattoman pitkälle tulevaisuuteen] Palokunnantalon portaikon ja aulan seinille jäävä teos on nyt paljastettu.

Noora Ylipieti uskoo ja toivoo, että hanke saa jonkintyyppistä jatkuvuutta Pietarsaaressa.

– Teoksen jälkiantia kannattaa hyödyntää ja käydä keskustelua yhteisöllisyydestä. Olen itse myös taidepedagogi, joten kouluyhteistyö kiinnostaisi. Lasten suusta kuulee totuuden.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Espoossa asuva Ylipieti on sukkuloinut kevättalven ajan Pietarsaareen. Hän on pitänyt näkemästään.

– Minut on otettu ihanasti vastaan. Pietarsaaren kuvataidekenttä on ilmeisen aktiivinen. Kunpa minulla olisi ollut tilaisuus nähdä enemmän sitä, mitä paikalliset taiteilijat tekevät.

Pietarsaari on yksi pilottikunnista valtakunnallisessa kuntakuvataiteilijahankkeessa. Hankkeen omistaja on ammattikorkeakoulu Novia.

Teokseen voi tutustua Palokunnantalolla sen alakerrassa olevan ravintolan aukioloaikoina, jolloin talon ovet ovat avoinna.

Muina aikoina taloon pääsee sopimalla asiasta Pietarsaaren kulttuuritoimiston kanssa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä