Mielipiteet

Maj-Len Enlundin mielipidekirjoitus: Emme tule hyväksymään kalatehdastoimintaa

Paikallisissa lehdissä voitiin 20.9 lukea että Snellmanin veljekset sijoittavat varoja kalankasvattamoon.

Allekirjoittanut on jo viidettä vuotta vastustanut Ekofishin toimintaa. Ekofish sai luvan ilman YVA:aa – ympäristövaikutusten arviointia! Sitä peräänkuulutettiin useaan otteeseen ja monen mutkan kautta anoimme valituslupaa KHOlta. Eipä tullut, ja Ekofish sai luvan 950 000 kilon kirjolohen kalankasvattamolle avomerelle, kauniin saaristomme läheisyyteen.

Suomessa YVA:aa vaaditaan, kun 1 miljoonan kilon kalankasvattamosta on kyse. Ruotsissa ympäristövaikutusten arviointia tarvitaan kun lupaa haetaan 40 000 kilolle!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ollaanko Suomessa niin tyhmiä vai lieneekö edellisessä sekä nykyisessä hallituksessa suurin vika? Mainittakoon että nykyisessä hallituksessa istuu joitakin samoja paikallisia ministereitä kuin edellisessä.

Ådön/Fiskbodeniin mahtuu perattavaksi 100 000 kiloa kalaa. Lupa on sen mukainen, ei enempää. Mukaan lukien tavallisten kalastajien saaliit.

Nyt siis Ekofishillä on 200 000 kiloa kasseissa sekä lisäksi muiden kalat. Ja lisää tulevaisuudessa. Melkoinen soppa!

Vastuullisesta toiminnasta nyt kauniisti puhutaan. Saaristoa ja merta saastutetaan. Nyt kalanviljelijä kasvattaa kolmatta kautta ja ongelmia on ollut toiminnan valvomisessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ely-keskuksen valvoja vastaa vain kalakasseista merellä. Kun kassit hinataan Alholman likaiseen satama-altaaseen odottamaan kalojen nostoa, kukaan ei oikein seuraa tilannetta.

Luvassa sanotaan kymmenen päivää ja sitten kalat nostetaan ja viedään teurastettaviksi muualle. (Kaskinen on mainittu luvassa.) Mutta näin ei ole tapahtunut, vaan kalat ovat lojuneet kolmatta viikkoa ja sitten syyspimeässä kuljetettu mm. veneellä Ådöhön.

Olen lukuisia kertoja kuuluttanut vastuuhenkilöitä.

Nyt sattuu olemaan niin, että me luotolaiset omistamme maa- sekä vesialueen jossa Ekofishin rakennukset ja sataman toiminta tapahtuu. Emme tule hyväksymään moista kalatehdastoimintaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olen lähettänyt kysymyksiä joka puolelle. Harvemmin olen saanut kunnon vastauksia. Syken sekä muilta tutkijoilta sen sijaan olen saanut valtavasti tietoa meremme huonosta tilasta sekä kalanviljelyiden haitallisista vaikutuksista.

Ymmärrän nyt miksi esimerkiksi eräs Lohikunta ei vastaa, kun kyselin, mistä heidän kalakeitossa oleva kirjolohi on peräisin. Tai mitkä ovat uudet yhteistyökumppanit. Olivat näet käyneet retkellä täälläpäin.

Hyvää ruokakalaa kuulemma tulossa, satamaaltaassa liotettu. Me paikalliset tiedämme, mitkä jäteveden putket ja teollisuuden vedet sinne lasketaan. Vesi ja raha haisee.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä