Paikallisuutiset

Maakuntajohtaja Kaj Suomela: "Osasimme odottaa päätöstä"

– Olemme seuranneet tiiviisti lakien käsittelyä eduskunnassa, joten osasimme odottaa päätöstä, sanoo maakuntajohtaja Kaj Suomela.
– Olemme seuranneet tiiviisti lakien käsittelyä eduskunnassa, joten osasimme odottaa päätöstä, sanoo maakuntajohtaja Kaj Suomela. Kuva: Tapio Lehtinen

VAASA

Maakunta- ja sote-uudistuksen voimaanpanoa siirretään vuodella eteenpäin vuoden 2021 alkuun. Muutos johtuu lakien käsittelyn aikataulusta eduskunnassa. Uutinen ei ollut yllätys uudistuksen valmistelijoille Pohjanmaalla.

– Olemme seuranneet tiiviisti lakien käsittelyä eduskunnassa, joten osasimme odottaa päätöstä, sanoo Pohjanmaan maakuntajohtaja Kaj Suomela.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pohjanmaalla lisäajassa nähdään myös positiivisia puolia. Hyvänä nähdään esimerkiksi se, että tietojärjestelmien rakentamiselle on enemmän aikaa.

Maakuntavaalien todennäköisenä ajankohtana pidetään toukokuuta 2019. Silloin maakuntavaltuustolla ja -hallituksella olisi noin puolitoista vuotta aikaa tehdä päätöksiä ennen kuin maakunta aloittaa toimintansa.

– Tämä on hyvä asia. Päättäjillä ja alueen asukkailla on silloin aito mahdollisuus vaikuttaa palveluihin ja siihen, millainen Pohjanmaan maakunnasta tulee, sanoo Kaj Suomela.

Pohjanmaan maakunnan valmistelu on monilta osin edennyt niin pitkälle kuin ilman lainsäädäntöä on mahdollista. Työ uudistuksen parissa jatkuu elokuussa kesäloman jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Suunnittelemme parhaillamme syksyn töitä tässä uudessa tilanteessa. Syksyllä keskitymme maakunnan hallintosäännön ja organisaation suunnitteluun. Toinen suuri kokonaisuus on maakunnan toimintaa ohjaava maakuntastrategia sekä siihen sisältyvä palvelustrategia. Myös uuden maakunnan koetalousarvio laaditaan syksyllä, sanoo muutosjohtaja Varpu Rajaniemi.

Hän kertoo, että pian kaksi vuotta kestänyt valmistelu on tuonut Pohjanmaan toimijoita lähemmäs toisiaan.

– Valmistelu yhdessä eri organisaatioiden kanssa on jo nyt synnyttänyt uusia yhteistyön muotoja. Työ ei valu hukkaan, vaikka uudistus valtakunnallisesti etenee ennakoitua hitaammin, Rajaniemi sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä