Paikallisuutiset

M/s Mässkär upposi Pietarsaaren edustalla – 27 ihmistä pelastettiin aluksesta – Katso kuvat

Tiina Ojutkangas, Minna Mustonen, Hanna Rautio

Pietarsaaren edustalla, Luodon kunnan puolella uponneen m/s Mässkärin kaikki matkustajat pelastettiin nopeasti torstaina iltapäivällä sattuneessa onnettomuudessa.

Kaikki 25 matkustajaa ja kaksi miehistön jäsentä pelastettiin paikalle saapuneisiin muihin aluksiin. Osa matkustajista oli lapsia, jotka pelastettiin ensimmäisenä paikalle saapuneeseen kalastusalukseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viimeinen matkustaja pelastettiin, kun aluksen keula oli enää puoli metriä veden pinnalla. Tapahtumasta selvittiin ilman henkilövahinkoja.

Onnettomuuden syyksi on arvioitu inhimillinen erehdys, joka liittyy jäähdytysvesihanan sulkemiseen. Mässkärs Sjöservicen hallituksen puheenjohtaja Anders Boström toteaa, että laivaa viimeksi ohjannut kapteeni oli sulkenut jäähdytysvesihanan, eikä tämän päivän kapteeni ollut huomannut avata sitä ennen lähtöä.

Jäähdytyksen puututtua laivan liitoskohdat olivat ylikuumentuneet takakannen alla ja palaneet poikki, jolloin vettä oli päässyt alukseen. Aiemmin jäähdytysvesihana jouduttiin sulkemaan aina ajon päätyttyä ja avaamaan lähtiessä, mutta viime vuoden jäähdytyskaluston uusinnan jälkeen sulkemista ei ole enää tarvinnut tehdä, Boström selvittää.

Onnettomuustutkintakeskus arvioi torstaina, ettäkeskus ei ota onnettomuutta tutkittavakseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Onnettomuus tapahtui Ådön kalasataman pohjoispuolella Pietarsaaressa. Kalasatamasta on matkaa noin kahdeksan kilometriä Pietarsaaren keskustaan.

Vesibussi vajosi veden alle nopeasti, noin 10–15 minuutissa siitä, kun vettä alkoi tulla sisään alukseen. Matkustajat kuljetettiin rantaan ja heille järjestettiin bussikuljetus pois kalasatamasta.

Onnettomuudessa ei ollut osallisena muita aluksia.

Onnettomuusalukselta on pelastettu 27 henkilöä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

— Merivartiosto - LSMV (@meriraja)2. elokuuta 2018

Pelastustöitä johti Meripelastus Turku. Paikalla on ensihoito, pelastuslaitos ja poliisi. Viranomaiset tarkastivat sukeltaen onnettomuusaluksen. Pelastyöt alueella on päättyneet.

Onnettomuusalueella olevia siviiliveneitä pyydettiin antamaan työrauha pelastusyksiköille ja pitämään etäisyyttä kohteeseen. Vesiliikennettä alueella rajoitettiin pelastustoimien turvaamiseksi meripelastuslain perusteella. Vesiliikennerajoitus purettiin noin kello 16.

Pelastuslaitos tiedotti hiukan ennen yhtä, että Luodossa on tapahtunut vesiliikenneonnettomuus. Aluksessa oli Keskipohjanmaan tietojen mukaan useita ihmisiä.

Pelastuslaitoksen luokituksella kyse on suuresta onnettomuudesta. Tiedotteissa vaihteli ensivaiheessa käsitys onnettomuuden laadusta. Aluksi puhuttiin myös ilmaliikenneonnettomuudesta.

Meripelastuskeskus Turku sai hätäkeskuksen kautta tiedon vesibussista joka ottaa vettä sisään Pietarsaaren edustalla. Alus on puolittain uponnot. Tapahtumassa olleet henkilöt tämän hetken tiedon mukaan pelastettu alueella oleviin muihin aluksiin. Lisätietoja tällä tilillä.

— Merivartiosto - LSMV (@meriraja)2. elokuuta 2018

//Tietoja päivitetty klo 13.15//

//Päivitetty klo 13.25 paikaksi Luodon ja Pietarsaaren merialue.//

//Päivietty klo 13.32 Ådön kalasatama ja paikkakunnaksi Pietarsaari.//

//Päivitetty klo 13.40 tietoja pelastuneista.//

//Päivitetty tieto aluksen nimestä, M/s Mässkär.//

//Päivitetty klo 15.40 onnettomuuden syyllä ja että kyydissä oli lapsia.//

//Päivitetty klo 18.34 onnettomuudessa ei sattunut henkilövahinkoja, korjattu veneen uppoamisaikaa//

//Päivitetty klo 19.40 onnettomuuspaikka tarkentui Meripelastuskeskus Turulta saadun tiedon mukaan Luodon kunnan puolelle//

Lue myös: Ensimmäisenä haveripaikalle saapunut kalastaja: Pelastimme ensimmäisenä kaikki lapset

Lue myös: Kyse saattoi olla inhimillisestä erehdyksestä

Lue myös: Matkustaja säikähti, kun tajusi kylmän totuuden

Lue myös: Kommentti: Muistutus turvallisuusasioista

Jos olit paikalla, lähetä kuvia numeroon 0400-365 601 tekstiviestillä tai WhatsAppilla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä