Paikallisuutiset

Lukijan mielipide: Kalankasvatus pilaa ympäristöä

Pietarsaaressa toimii vireä kaksikielinen vihreiden paikallisyhdistys, Pietarsaaren vihreät. 

Liike on aina lähtenyt ruohonjuuritasolta, vihreän liikkeen ydin ovat ympäristötekoja tekevät tavalliset ihmiset.

Touko Aalto on Vihreiden puheenjohtaja, koska me, ympäristöihmiset ympäri Suomea, halusimme hänet jatkamaan Ville Niinistön ansiokasta työtä vihreiden puheenjohtajana. Touko Aalto voi olla vetäytynyt julkisuudesta joksikin aikaa, mutta vihreä puolue voi hyvin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällä hetkellä kaupunkia puhuttaa kaavailtu kalankasvatuslaitos Pietarsaaren ja Larsmon edustalle, lähelle Öurania.

Tämä on jokin alueellinen piirre: koko rannikollinen uimavesiä voidaan uhrata, mikäli joku pystyy tekemään tiliä kasvattamalla eläimiä pienessä tilassa.

Kalankasvatuslaitoksen ympäristökuormitus vastaa typen osalta 3000:n sian sikalaa. Ely-keskus käsitteli asian kiireellisenä eikä pitänyt ympäristövaikutusten arviointia tarpeellisena.

Ilmoituksen mukaan laitoksen suunniteltu tuotantomäärä on juuri vähän alle sen, mitä arvioinnin tarpeeseen vaaditaan. Me Vihreät Pietarsaaressa vaadimme ympäristövaikutusten arvioinnin tekemistä ja mielellään koko kalankasvatushankkeen hylkäämistä. 

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Itämeren alueen kuormitus on liian suurta jo nyt. Tähän asti lähirannoillamme ei ole ollut syanobakteereja (sinilevää). Kalankasvatuslaitoksen tuottamat päästöt leviävät kuulemma veteen, mutta eiväthän ne mihinkään häviä. 

On herättävä siihen, että luonnon puhtaus on arvo itsessään. On välitettävä siitä, miten ihmisen toiminta näkyy luonnossa ja pyrittävä suojelemaan luontoa turhalta kuormitukselta.

Yksittäisen yrittäjän etu ei saa olla isompi kuin kaikkien rantoja käyttävien kaupunkilaisten, mökkiläisten, uteliaisuuden tuomien turistien, kotikaupungissaan kesää viettävien, kalastajien, veneilijöiden, onkijoiden tai rannalla ulkoilijoiden.

Kirkas vesi, luonnonvaraiset kalat, tavallisten ihmisten vapaa oikeus nauttia kotikaupunkinsa edustalla olevasta merialueesta on arvokkaampi asia kuin yhden yrityksen oikeus kääriä voittoa elinkeinolla, joka todistetusti pilaa ympäristönsä täysin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kalankasvatus on aiheuttanut ympäristöongelmia kaikkialla. Puhdas meri on luksusta, vapaana kasvanut paikallisten kalastajien nostama siika on luksusta. Hankkeessa tavoiteltu halpa kirjolohi on ympäristöongelma.

Anna-Maija Lyyra

Hanna Palovuori

Pietarsaaren vihreät

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä