Kolumnit

Linda Lindroosin kolumni: Näkymätön voima arjessamme

Kirjoittaja on matkailu- ja kulttuurialan moniosaaja, joka havainnoi maailmaa avoimin mielin.

Kuva: Yksityinen

Oletko koskaan miettinyt mikä on sinun kulttuuriperintöäsi? Ehkä et, vaikka se kuitenkin joka päivä suurelta osin ohjaa elämääsi ja valintojasi. Voi olla, ettet ihan edes ymmärrä kysymystä ja mietit mikä kulttuuriperintö, mitä sillä tarkoitetaan ja mitä väliä?

Kulttuuriperintö on meitä edeltäneiltä sukupolvilta perittyjä sekä aineettomia että aineellisia asioita, jotka vaikuttavat elämäämme ja ympäristöömme koko ajan. Se heijastaa arvojamme ja uskomuksiamme, kertoo, miten me katselemme maailmaa ja elämme elämäämme.

Aineettomaan kulttuuriperintöön kuuluvat esimerkiksi kaikenlaiset tavat ja perinteet, musiikki, saunominen, ruokakulttuuri, juhlat ja leikit. Aineelliseen kulttuuriperintöön kuuluvat taas esimerkiksi rakennukset ja esineet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kasvamme tietynlaisessa ympäristössä ja opimme tietynlaisia asioita ja siksi olemme sellaisia kuin olemme. Olemme siis oman kulttuuriperintömme tuotteita saman aikaisesti, kun kulttuuriperintömme ei ole staattista ja pysyvää vaan se muuttuu meidän mukanamme sen mukaan mitä valitsemme muistaa ja tallettaa ja mihin suuntaan sitä viemme.

Minua kiehtoo se, että se on samanaikaisesti kollektiivista, meitä kaikkia koskettavaa, mutta yksilötasolla myös todella henkilökohtaista ja yksityistä. Meillä kaikilla on omat asiamme, esimerkiksi joulu- ja pääsiäisperinteemme, joita vaalimme tärkeinä, mutta kuitenkin ne jollain tavalla liittyvät suurempaan kokonaisuuteen.

Yrityksillä, kaupungeilla ja alueilla on myös oma kulttuuriperintönsä. Olosuhteet ovat vaikuttaneet toimintatapoihin ja siihen, kuinka kaupungit ja yritykset ovat muovautuneet ja kasvaneet.

Pietarsaaressa esimerkiksi meren läheisyys on vaikuttanut kulttuuriperintöömme huimasti.

Meillä Pietarsaaressa esimerkiksi meren läheisyys on vaikuttanut meidän kulttuuriperintöömme huimasti. Niin yksilötasolla kuin muutenkin. Sen ansiosta olemme jo satoja vuosia rakentaneet veneitä ja käyneet kansainvälistä kauppaa. Samalla olemme saaneet uusia tuulia muualta maailmasta ja päässeet kehittämään ympäristöämme yhdistämällä omaa osaamistamme uusiin innovaatioihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Meillä onkin nykyään seudullamme monta menestyvää, maailmanluokan yritystä. Se ei ole sattumaa, vaan osa kulttuuriperintöämme, jonka olemme itse rakentaneet sukupolvien ketjuna.

Kun pysähdymme hetkeksi pohtimaan kulttuuriperintöämme, huomaamme että se kutoo yhteen menneisyyden valinnat, nykyhetken ja tulevaisuuden mahdollisuudet. Se voi parhaimmillaan olla näkymätön voima, joka ohjaa askeliamme ja jonka avulla voimme rakentaa parempaa ja kestävämpää huomista. Menneisyys ei ole taakka, jota meidän pitää kantaa vaan voimavara, josta voimme ammentaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä