Paikallisuutiset

Liki 70-vuotias Henrietta korjauksessa

Ajan sivu - PS 10 vuotta sitten.

Jan Backman kunnosti Henrietta-puuvenettä vuonna 2014. Kuva: Pentti Höri

Vuoden 1947 purjevene s/y Henrietta palasi rakennustelakalleen Pietarsaareen lahjoituksella. Uusi omistaja haluaa toteuttaa korjauksen mahdollisimman luonnonmukaisesti.

Kunnostuksen ideana on säilyttää niin paljon vanhaa kuin mahdollista. Dieselmoottori tankkeineen saa kuitenkin lähteä.

Pietarsaaren venetelakan venemestari Jan Backman haluaa tehdä s/y Henriettan kunnostuksessa niin paljon kuin mahdollista luonnon ehdoilla. Metelöivä moottori ei tee oikeutta viihtyisälle veneelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kunnostuksessa ympäristönäkökulma on kaikkein tärkein, Backman kertoo.

Kokenut veneenrakentaja sai kahdeksikko Henriettan omakseen lahjoituksella vuosi sitten. Se tuli hänelle täysin pyytämättä. Helsinkiläinen omistaja halusi, että alus saadaan kuntoon, se oli hänelle rahansaantia tärkeämpää.

Täysin omalla rahoituksella Backmanin ei tarvitse mittavasta projektista selviytyä, sillä Museovirasto myönsi tänä vuonna 37 000 euron apurahan aluksen rungon ja takilan restaurointiin.

– Se ei kyllä kokonaan korvaa tätä projektia, mutta tukirahakin on tärkeä osoitus siitä, että alus pitää saada kuntoon. Muuten rahan puolesta olisi vaikeaa toteuttaa korjausta. Oman työn lisäksi tarvitsen kyllä talkooväkeäkin, ennen kuin tämä on valmis.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokemuksesta ja osaamisesta kunnostushanke ei jää kiinni. Pietarsaaren venetelakkaa vuodesta 1985 luotsannut Backman on vuosien aikana työskennellyt lukuisissa kunnostushankkeissa.

– Ei minun tässä tarvitse paljoa miettiä, kunnostus on vain raakaa työtä, Backman sanoo.

Pietarsaaren Sanomat julkaisee tällä palstalla siivuja vanhoista jutuistaan. Tämä on julkaistu 13. kesäkuutta 2014.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä