Paikallisuutiset

Liikettä niveliin opettajainhuoneessa

Pietarsaaren kaupunki järjesti työhyvinvointiviikot henkilöstölleen. Itälän koulussa porkkanana käytettiin keppiä.

Itälän koulun opettajainhuoneessa ei kuulu paljon mitään, mikä on outoa, kun koolla on harvinaista kyllä yhtä aikaa lähes koko henkilökunta. Niveltensä narskunnan tuntuu kuulevan aika moni.

– Ikinä ei ole ollut näin hiljaista, huomaa rehtori Liisa Svart.

Hänellä ja muilla on täysi työ keskittyä Annika Rajakankaan ohjeisiin ja esimerkkiin keppijumpasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lähdetään selkä pyöreänä viemään keppiä alas. Roikutaan siinä hetki ja sitten hitaasti ylös... ja noustaan varpaille, Rajakangas ohjaa ja jengi tekee työtä käskettyä.

Viisiminuuttisen jumppatuokion jälkeen moni on valmis tunnustamaan hetken tehneen sen verran hyvää, että tämän voisi ottaa tavaksi.

– Keppi on maailman paras taukojumppaväline, Rajakangas sanoo.

Annika Rajakangas ohjaa, rehtori Liisa Svart ja muu henkilökunta jumppaavat. Keppijumppa havaittiin hyödylliseksi ja hauskaksi taukoliikunnaksi. Kuva: Pentti Höri

Meneillään on Pietarsaaren kaupungin työhyvinvointiviikot. Kaikilla kaupungin työpaikoilla on keskitytty tekemään hyvinvointia ja jaksamista edistäviä asioita, kukin omalla tavallaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Me täällä Itälässä olemme laittaneet seinälle kiitollisuuspäiväkirjan, johon jokainen on kirjoittanut asioita jotka ovat ilahduttaneet työpaikalla. Olemme käyneet henkilökunnan kanssa päiväkävelyllä. Tosin kaikki eivät voi lähteä yhtäaikaa, joten jaoimme henkilökunnan kahteen osaan, Liisa Svart kertoo.

Alakoulun realiteetit on otettava huomioon. Oppilaita ei voi jättää ilman valvontaa, joten koko henkilökunta pääsee tekemään jotain yhdessä harvakseltaan.

Henkilöstötoimiston järjestämät teemaviikot ovat ensimmäiset lajissaan.

– Lähdimme ihan tosissamme mukaan. Olemme toki aikaisemminkin miettineet työhyvinvointiamme. Paljonhan se on sitä, että täällä on avoin ilmapiiri ja toisia tuetaan, Svart sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Se, että voi tulla töihin hyvillä mielin ja että se on kivaa, on iso juttu. Se kertoo siitä, että täällä on hyvä olla.

Viikkoon on mahtunut yhdessä tekemistä ja heittäytymistä. Huipentumaksi ja oppilaille yllätykseksi on valittu henkilökunnan talent-show ja tanssiesitys.

– Olemme keskustelleet siitä, että vieläkin useammin voisi kehua ja kannustaa työkaveria, että voi kun teit hienosti tuon. Se vain jää monesti ajatuksen tasolle, Rajakangas pohtii.

– Mielestäni se, että voi tulla töihin hyvillä mielin ja että se on kivaa, on iso juttu. Se kertoo siitä, että täällä on hyvä olla, opettaja Tiina Sundqvist huomauttaa.

Työpaikan arki on monesti kiireistä ja stressaavaa, eikä koulu poikkea tästä millään tavoin.

– Kyllä se välillä aiheuttaa vähän liikaa työssä väsymistä, Svart sanoo.

Oppilaista voi näkyä pahoinvointia, johon ei välttämättä pysty itse vaikuttamaan. Se lisää kuormitusta. Asiat pysyvät mielessä työpäivän jälkeenkin.

– Vaikka on stressaavia ja raskaampiakin työhön liittyviä asioita, tämä työyhteisö enemmänkin kannattelee. Helpottaa, kun voi jakaa asioita toisen kanssa. Emmehän me oikeastaan mitään yksin tee.

– Avoin luottamuksen ilmapiiri tekee mahdolliseksi ongelman jakamisen ja ratkaisujen löytämisen, Annika Rajakangas sanoo.

Hyvinvoinnin teemaviikko on ohi, mutta ainakin jotain kokemuksista on jäämässä pysyvämmin arkea vahvistamaan.

– Eivät nämä keppijumpat kovin paljon vaadi. Ja kun tulimme kävelyltä, tuumasimme että eihän tämä nyt olisi juttu eikä mikään laittaa kalenteriin.

Pietarsaaren kaupungin HR-koordinaattorin Sanna Seppelin-Joensuun työpöydällä ovat työhyvinvointiin liittyvät asiat. Hän aloitti tehtävässään vasta joulukuussa, ja oli ideoimassa nyt toteutettua kampanjaa.

– Mietin, mikä olisi sellainen pieni asia, jolla voisi olla isompi vaikutus. Olemme työsuojeluvaltuutetun kanssa käyneet kaupungin jokaisella työpaikalla innostamassa väkeä kampanjaan. Ihmisillä on ollut mahdollisuus tehdä oman mielensä mukaan mitä vain, mikä lisää työhyvinvointia.

Ensimmäistä kertaa järjestetty kampanja lähti kehittymään koronan jälkeisestä ajasta, kun ihmiset voivat taas olla yhdessä vapaammin. Sanna Seppelin-Joensuu toivoo, että kokeilusta syntyisi perinne ainakin jossain muodossa.

– Uusiakin ideoita voi tulla, kampanjan ei tarvitse aina olla samanlainen. Toivottavasti muutkin työpaikat lähtevät mukaan. Työhyvinvointi on tosi tärkeää.

Pietarsaaren kaupungin palveluksessa on kaikkiaan 860 työntekijää.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä