Paikallisuutiset

Leikin kautta tehoa oppimiseen

Alajärveläisen luokanopettajan Sari Salon Peppu Irti Penkistä-opetusmetodeilla saa koulupäivästä mielenkiintoisemman.

Kimmo Rudnäs

Jokainen varmaan muistaa puuduttavat päivät koulussa, kun lukujärjestyksessä oli vain teoriatunteja toisensa perään. Tämän ongelman ytimeen on pureutunut alajärveläinen luokanopettajaSari Salo, jonka kirja Peppu irti penkistä (PIP) on saanut opettajakunnassa laajalti myönteistä huomiota. Eilen hän oli esimerkiksi vierasluennoijana Länsinummen koulussa, joka on yksi valtakunnallisessa Liikkuva koulu-ohjelmassa mukana oleva Pietarsaaren opinahjo. Liikkuva koulu on yksi hallitusohjelman osaamisen ja koulutuksen kärkihankkeita. Sen tavoitteena on, että jokainen peruskouluikäinen liikkuu tunnin päivässä.

– Monet asiat oppii parhaiten tekemällä ja toiminnallisella opettamisella on havaittu olevan selkeän myönteinen vaikutus oppimiseen, kertoo 26. vuottaan luokanopettajana toimiva Salo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Salo on kouluttanut ja markkinoinut ajatuksiaan ahkerasti opettajakunnalle. Pelkästään tämän vuoden aikana on tutustuttanut PIP-ohjelmaan 250 opettajaa ja reaktiot ovat olleet myönteisiä.

– Toisaalta opettajat helposti kokevat, että toiminnallinen opettaminen on työlästä ja luo kontrolloimatonta kaaosta opetustilanteeseen. Näin ei ole, koska jos metodista tulee osa koulun toimintakulttuuria ja osa kouluarkea, osaavat oppilaat odottaa ja arvostaa näitä toiminnallisia oppitunteja. Kun opiskeltavia aineita käsitellään erilaisten pelien ja leikkien kautta, luokkatyöskentelyyn saadaan kaivattua vaihtelua. Oppilaat jaksavat myös keskittyä paremmin, jos välillä otetaan peppu irti penkistä. Samalla asioita opitaan mielekkäästi toimimalla.

Kirjaansa Salo on koonnut 150 ideaa toiminnalliseen oppimiseen monipuolisten pelien ja leikkien kautta. Ideoita hän kerännyt yli kymmenvuotisen matka varrelta, jolloin hän on pitänyt toiminnallisia oppitunteja.

– Ideoita voi soveltaa aineeseen kuin aineeseen sopivasti normaalien teoriatuntien lomaan koulupäivää piristämään. Matematiikkaa voi esimerkiksi oppia vaikka ulkona liikkuen sekuntikellon kanssa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä