Paikallisuutiset

Laturellestyksestä ei saisi tulla tapaa – Pietarsaaren hiihtokausi alkaa vähitellen päästä kunnolla käyntiin, kunhan latupohjat jätettäisiin rauhaan

Tällaista jälkeä syntyi PieHi:n ladulle. Jäljet on nyttemmin tasattu, mutta suksilla ei reitille ole vielä asiaa.
Tällaista jälkeä syntyi PieHi:n ladulle. Jäljet on nyttemmin tasattu, mutta suksilla ei reitille ole vielä asiaa. Kuva: Kari Viinikka

Pietarsaaren hiihtolatujen ylläpidosta vastaavaKari Viinikka kaupungin kunnossapitoyhtiö Alertelta pohtii, että hänen tiistaiaamuna huomaamaansa pahanteko saisi jäädä viimeiseksi laatuaan.

Pietarsaaren Hiihtäjien majalta lähtevän kolmen kilometrin latupohjan ympäri oli rällätty autolla sillä seurauksella, että pehmeään maahan oli painunut syvät urat.

– Se oli täysin rikki ajettu. Kuljettajan on täytynyt heti alussa huomata, että renkaat uppoavat, silti on jatkettu ajoa koko matka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viinikka on tasannut jäljet, mutta se ei paljoa lohduta. Traktorin kauhakäsittelyllä lumi sekoittuu maahan eikä reitille ole tällä erää mitään asiaa sukset jalassa.

Nelipyöräiseen ilkivaltaan syyllistynyt ei pahaksi onneksi jämähtänyt maapohjaan kiinni ja pääsi näin kuin koira veräjästä.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen moinen tihutyö, tähän mennessä tuhoisin kylläkin. Voisiko rällännältä suojautua esimerkiksi riistakameroilla, joiden tallenteista vandaalin kuljettaman auton rekisterinumero löytyisi?

– Se ei oikein käy, kun ihmisiä ei saisi vahtia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viinikka muistuttaa, että luonnossa kulkevalla liikuntaväylällä autolla rällääminen on yksiselitteisesti laitonta ja lisäksi vaarallista.

– Etenkään valaistuille laduille ei minkäänlaisilla moottoriajoneuvoilla ole mitään asiaa, joku voi jäädä alle. Toivotaan nyt, että tällainen ei toistu.

Mitä latuihin ja hiihtämiseen Pietarsaaressa ylipäätään tulee, niin tilanne on tällä hetkellä välttävä. Juuri nyt on työn alla kaikkien valaistujen latuväylien lumien jyrääminen alas, kuten tiivistämistyötä alan termein kutsutaan.

– Luisteluhiihtoon tämä lumi ainakin riittää. Saako vedettyä perinteisestä, se on eri juttu, Viinikka puntaroi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren kymmenen vuorokauden sääennuste lupaa ensin nollakeliä ja lumi- tai räntäsateiden mahdollisuutta, sitten sateettomia pikkupakkasia. Latutilanteen paranemisen näkökulmasta pitäisi tulla joko lumisateita tai rapsakkaa pakkassäätä.

Pakkanen tarjoaisi mahdollisuuden tykkilumen tuotantoon.

– Sellaiset 8-10 pakkasastetta vähintään tarvittaisiin. Riippuu myös ilmankosteudesta, meillä Pietarsaaressa meri vaikuttaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä