Paikallisuutiset

Länsinummi saa kannatusta suomenkielisten oppilaiden kouluna – yhtenäiskouluakaan ei suljeta vaihtoehtona pois laskuista

Pietarsaaren suomenkielisen koulujaoston enemmistön mukaan paras ratkaisu olisi sijoittaa Itälän koululaiset Länsinummen kouluun (kuvassa). Jaosto kehottaa tutkimaan myös mallia, jossa Itälän esikoululaiset ja 1-2-luokkalaiset voisivat jatkaa Itälässä.
Pietarsaaren suomenkielisen koulujaoston enemmistön mukaan paras ratkaisu olisi sijoittaa Itälän koululaiset Länsinummen kouluun (kuvassa). Jaosto kehottaa tutkimaan myös mallia, jossa Itälän esikoululaiset ja 1-2-luokkalaiset voisivat jatkaa Itälässä. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren suomenkielinen koulujaosto kallistuu kannalle, jonka mukaan kaikki suomenkieliset alakoulun oppilaat keskitettäisiin jatkossa Länsinummen kouluun. Tämän myötä Itälän koulu poistuisi käytöstä.

Jaosto kokoontui keskiviikkona pohtimaan lausuntoaan kouluverkkotyöryhmän vaihtoehtoisiin malleihin. Siinä ei myöskään suljeta pois toista vaihtoehtoa eli kaikkien suomenkielisten oppilaiden sijoittamista 0–9. luokat yhtenäiskouluun.

– Keskustelu oli pitkä ja monipuolinen, mutta ihan hyvä, kuvailee suomenkielinen opetuspäällikkö Juha Paasimäki illan antia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jaosto ei siis torpedoi kumpaakaan vaihtoehtoa, joskin jäsenten enemmistö oli Länsinummi-mallin kannalla. Aiheesta ei kuitenkaan päädytty äänestämään.

Nyt käytössä olevat kaksi alakoulua yhdistävän Länsinummi-mallin etuina jaosto pitää kaikkien 0–5-luokkalaisten saamista samaan kiinteistöön. Sijainti koetaan hyväksi varsinkin, jos kaupunki kasvaa läntisiin osiin, jossa on tonttireserviä. Luonto- ja liikuntamahdollisuudet ovat lähellä.

Länsinummen kiinteistön kunto on erinomainen, ja siellä on myös erityisryhmien tilat valmiina. Maahanmuuttajaopetusta, joka nyt on Itälässä, voidaan kehittää myös Länsinummella, jaosto katsoo.

Yhtenäiskoulumallia jaosto pitää niin ikään mahdollisena ja toteuttamiskelpoisena, mikäli se suunnitellaan ja toteutetaan mahdollisimman hyvin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sijaintia Etelänummella pidetään keskeisyytensä vuoksi tasapuolisena mutta liikenneturvallisuuden kannalta ongelmallisena, ja jaoston mukaan tähän malliin päädyttäessä Puutarhakatu ja Runeberginkatu tulisi sulkea kokonaan ajoneuvoliikenteeltä. Edelleen tulisi huolehtia, että eri-ikäisille oppilaille järjestyisi tarkoituksenmukaiset välituntipihat.

Suomenkielinen koulujaosto kirjasi lausuntoonsa myös pari muuta ehdotusta mietittäväksi.

Siinä kehotetaan tutkimaan, voiko Itälän tai Ruusulehdon koulussa säilyttää itäisen oppilaaksiottoalueen 0–2. luokkien opetusta, jotta pienimmät oppilaat voisivat aloittaa opintiensä lähikoulussa.

Esille nostettiin myös niin sanottu kieliparikoulu, jossa kaksi erikielistä koulua toimivat hallinnollisesti erikseen, mutta fyysisesti saman katon alla. Esimerkkinä mainitaan Bonäsin ja Länsinummen koulut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime viikolla ruotsinkielinen koulujaosto päätyi kannattamaan myös mallia, jossa Itälän koululaiset siirtyisivät Länsinummelle ja jossa ruotsinkielisille oppilaille rakennettaisiin uusi koulu korvaamaan nykyiset, huonokuntoiset Bonäsin ja Vestersundinkylän koulut.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta kokoontuu torstaina 11. marraskuuta pohtimaan omaa lausuntoaan ottaen huomioon jaostojen kannat.

Seuraavaksi asia menee kaupunginhallitukseen ja aikaa myöten valtuustoon, joka tekee lopulliset valinnat.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä