Paikallisuutiset

KPK Yhtiöiden puolivuotiskauden liikevoitto jäi suunnitellusta tasosta, mutta parani edellisvuoteen verrattuna – Tulos kipusi lähes kolmeen miljoonaan euroon

KPK Yhtiöt Oyj:n toimitusjohtaja Mikko Luoma pitää konsernin asemaa vahvana keväällä toteutuneen yrityskaupan myötä. KPK-konserni julkisti tiistaina puolivuotiskatsauksensa.
KPK Yhtiöt Oyj:n toimitusjohtaja Mikko Luoma pitää konsernin asemaa vahvana keväällä toteutuneen yrityskaupan myötä. KPK-konserni julkisti tiistaina puolivuotiskatsauksensa. Kuva: Clas-Olav Slotte

KPK Yhtiöt Oyj on antanut puolivuotiskatsauksensa. Konserninkuuden kuukauden liikevaihto oli 18,7 miljoonaa euroa, kun se vuonna 2020 oli 12,9 miljoonaa euroa. Vuoden 2021 lukuihin on yhdistelty Suomalainen Lehtipaino -alakonserni 1.3.2021 alkaen.

Konsernin ensimmäisen puolivuotiskauden liikevoitto jäi suunnitellusta tasosta, mutta parani kuitenkin edellisvuoteen verrattuna. Kuuden kuukauden jälkeen liikevoitto oli -0,32 miljoonaa euroa, kun se edellisvuoden vastaavana aikana oli -0,67 miljoonaa euroa. Liikevoittoprosentti oli -1,7. Katsauskauden voitto oli 2,73 miljoonaa euroa.

Konsernin nettorahoituskulut olivat +3,66 miljoonaa euroa ja omavaraisuusaste 64,9 prosenttia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yritysjärjestelystä johtuen konsernin talousluvut eivät ole vertailukelpoisia edellisvuoteen eikä tilikaudesta aiemmin annettuihin lausuntoihin.

Yrityksen kannattavuuden odotetaan paranevan toisella vuosipuoliskolla. Koronaviruspandemia jatkuu kuitenkin yhä, ja sen takia konsernin loppuvuoden liikevaihdon ja kannattavuuden ennustaminen on vaikeaa. Erityisesti yhtiön mediamyyntiin ja tapahtumaliiketoimintaan kohdistuu merkittäviä pandemiaan liittyviä epävarmuuksia.

– Lehtien tilanteen näen kuitenkin tällä hetkellä hyvänä. Paikallislehdet ovat pärjänneet tosi hyvin koko korona-ajan, ja ne ovat osoittaneet elinvoimaisuutensa. Loppuvuonna tähän ei varmasti tule muutosta. Mediamurroksen takia maakuntalehtien tilanne on erilainen. Digitalisaatio ja teknologia tulevat pitkällä tähtäimellä kuitenkin tarjoamaan uusia ratkaisuja maakuntalehtien rooliin, toteaa KPK Yhtiöiden toimitusjohtajaMikko Luoma.

Merkittävimmät investoinnit katsauskaudella olivat Suomalainen Lehtipaino -konsernin enemmistöosuuden hankinta, Botnia Printin tuotannon ohjelmistopäivitykset, konsernin it-infrastruktuurin uusiminen sekä Mediakulman kiinteistön muutostyöt. Investoinnit olivat yhteensä 4,48 miljoonaa euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomalaisen Lehtipaino -konsernin ostoa Mikko Luoma pitää erittäin merkittävänä ja positiivisena asiana yhtiölle.

– Yrityskaupan myötä konserni ylitti Keski-Pohjanmaan maakunnan rajat, mikä muutti asemaamme ylimaakunnalliseksi mediayritykseksi. Nyt meillä on pohjoisessa Suomessa erittäin vahva asema.

Yritysjärjestelyn toimeenpanon aikoihin KPK-konserni käynnisti koko uutta konsernia koskevan strategiatyöskentelyn.

– Strategia tulee antamaan vastaukset isoimpiin kysymyksiin siitä, minkälainen mediakonserni haluamme olla. Onko maantieteellinen painotuksemme pohjoisessa Suomessa vai kenties muuallakin? Tuleeko nykyisten toimialojen kylkeen mahdollisesti jotain muuta? Työ strategian täsmentämiseksi on edennyt hyvin, ja se valmistuu syksyn aikana, kertoo Luoma.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuoden alussa KPK Digin liiketoiminnot sulautettiin KPK Kasvu -liiketoiminta-alueeseen. Konsernin julkaisuista Pietarsaaren Sanomat muuttui tilattavasta lehdestä kaupunkilehdeksi helmikuun alussa. Samassa yhteydessä PS Pulssi -nimellä ilmestynyt kaupunkilehti lakkautettiin. Kalajokilaakso muuttui helmikuun alussa kaksipäiväisestä yksipäiväiseksi.

Arena Partners Oy jakoi loppuvuonna 2020 tekemänsä yrityskaupan myötä kertyneiden varojen vuoksi merkittävän osingon osakkailleen. KPK Yhtiöiden osuus osingosta oli katsauskaudella noin 2,6 miljoonaa euroa.

KPK Yhtiöt myi toukokuussa osakeomistuksensa Ilkka-Yhtymä Oyj:ssä Keskisuomalainen Oyj:lle. Osakekaupan kauppahinta oli noin 4,5 miljoonaa euroa.

Konsernin hallitus päivitti toukokuussa konsernin sijoitusstrategiaa ja ensimmäiset sen mukaiset sijoitukset on tehty kesäkuun 2021 aikana. Konsernin sijoitustoiminnassa korostuu vastuullisuus, joka näkyy sekä varojen laajana hajauttamisena että ottamalla mukaan ympäristönäkökulmat huomioivia kohteita.

KPK Yhtiöt -konserniin kuuluvat seuraavat yhtiöt: emoyhtiö KPK Yhtiöt Oyj, Botnia Print Oy Ab, Kokkolan Jakelu Oy, Kiinteistö Oy Ylivieskan Uusitori, Jopox Oy, Pohjanmaan Lipputoimisto Oy ja 1.3.2021 alkaen Suomalainen Lehtipaino Oy, SLP Kustannus Oy, Lapin Lehtikustannus Oy, SLP Jakelu Oy, Torniolainen Oy, Tornionlaakson Kustannus Oy sekä Koillismaan Uutiset Oy. Spektr Kustannus Oy on fuusioitunut emoyhtiöön 31.3.2021. Konsernin osakkuusyhtiöitä ovat Kiinteistö Oy Kokkola Isokatu 2 ja Kiinteistö Oy Vetelin Liiketalo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä